Cara Mengetahui jika Seseorang Menyekat Anda pada iMessage

15

Ramai pengguna iPhone dan iPad bergantung pada apl iMessage untuk menghantar teks dan menghantar foto dan video, tetapi adakah terdapat cara untuk mengetahui sama ada seseorang telah menyekat anda? Malangnya, pengguna tidak menerima pemberitahuan jika salah seorang kenalan mereka telah menyekat mereka.

Namun, terdapat perkara tertentu yang boleh anda lakukan untuk mengetahui sama ada perkara itu memang berlaku. Dalam artikel ini, kami akan berkongsi beberapa kaedah yang anda boleh cuba semak Jika seseorang telah menyekat anda pada iMessage.

Cara Semak sama ada Seseorang Menyekat Anda di iMessage

Satu-satunya cara yang pasti untuk mengetahui jika seseorang menyekat anda adalah jika mereka memberitahu anda, yang tidak mungkin. Namun, mencuba semua kaedah yang disenaraikan di bawah akan memberi anda gambaran yang baik tentang kedudukan anda.

Kaedah 1 – Semak Warna Buih Teks

Terdapat perbezaan antara iMessage dan SMS/MMS pada peranti iOS. Apabila dua pengguna iPhone menghantar mesej antara satu sama lain menggunakan Wi-Fi atau data mudah alih, gelembung teks mereka berwarna biru, yang bermaksud mereka menggunakan perkhidmatan iMessage.

Walau bagaimanapun, jika penerima anda tidak disambungkan ke Internet, gelembung teks akan kelihatan hijau. Ini kerana anda tidak lagi menggunakan iMessage tetapi menghantar SMS. Jadi, jika gelembung teks anda berwarna biru dan suatu hari nanti bertukar hijau, itu boleh menjadi bendera merah. Orang yang anda ajak bercakap mungkin tidak mempunyai sambungan Internet atau mungkin telah bertukar kepada peranti Android. Tetapi jika warna gelembung teks berubah dan mereka juga mengambil sedikit masa untuk membalas, itu boleh menjadi petunjuk bahawa mereka telah menyekat anda.

Kaedah 2 – Semak Status Penghantaran iMessage

Adakah terdapat status Dihantar atau Baca di bawah iMessage yang anda hantar sebelum ini, dan kini ia telah tiada? Ini bermakna orang yang anda hantar mesej telah menyekat anda di iMessage.

Walau bagaimanapun, ini juga boleh bermakna bahawa mereka telah mematikan pilihan “Hantar Resit Baca”. Ini tidak bermakna mereka tidak melihat mesej anda, cuma mereka tidak mahu anda tahu bahawa mereka telah melihatnya.

Ini tidak sama seperti disekat, tetapi mungkin terasa begitu jika anda tidak pernah menerima balasan. Perubahan mendadak dalam status penghantaran iMessage boleh menunjukkan blok yang disengajakan atau keperluan untuk lebih privasi.

Kaedah 3 – Semak Apl Pemesejan Lain

Penyelesaian ini boleh berguna jika anda atau orang yang anda hantar mesej menggunakan aplikasi pemesejan lain juga.

Jadi, jika anda tidak mendapat respons pada iMessage, dan status penghantaran tidak tersedia, cuba hantar mesej kepada mereka di tempat lain. Jika anda tidak disekat pada platform lain juga, mesej anda akan dihantar apabila kenalan anda dalam talian. Jika anda tidak menerima respons apabila mencuba apl pemesejan yang berbeza, anda telah disekat atau orang itu tidak mahu membalas.

Kaedah 4 – Hubungi Mereka

Jika seseorang telah menyekat anda pada iPhone mereka, mereka tidak akan menerima panggilan anda. Sebaik sahaja anda mendail nombor mereka, telefon akan berdering sekali dan kemudian pergi terus ke mel suara.

Memang, itu juga boleh bermakna mereka sibuk dan tidak boleh bercakap. Walau bagaimanapun, jika ia berlaku setiap kali anda membuat panggilan, ada kemungkinan anda telah disekat.

Ingat bahawa walaupun anda meninggalkan mel suara, orang itu tidak akan mendapat pemberitahuan tentangnya dan berkemungkinan tidak akan mendengarnya.

Kaedah 5 – Semak Peranti Anda

Adalah lebih baik untuk menyemak isu yang dihadapi oleh anda sebelum menganggap yang paling teruk. Contohnya, mungkin orang lain tidak membalas kerana anda berada di luar talian dan tidak tahu.

Kemungkinan lain ialah apl Messages tidak berfungsi untuk sesetengah pengguna. Walaupun peristiwa ini jarang berlaku, ia berlaku dari semasa ke semasa.|

Cara Menyekat Seseorang pada iMessage

Mungkin tidak mudah untuk mengetahui sama ada anda telah disekat pada iMessage, tetapi anda boleh menyekat seseorang dalam masa yang singkat. Begini cara ia berfungsi:

  1. Pergi ke apl Mesej.
  2. Cari perbualan dengan orang yang anda mahu sekat.
  3. Ketik pada butang Maklumat pada profil mereka.
  4. Tatal ke bawah dan pilih Sekat Pemanggil ini.

Soalan Lazim

Ia tidak menyeronokkan apabila anda tertanya-tanya sama ada anda telah disekat pada iMessage. Jadi, kami telah memasukkan bahagian ini untuk menjawab lebih banyak soalan yang mungkin anda ada tentang penyekatan iMessage.

Bolehkah seseorang menyekat teks saya tanpa menyekat panggilan telefon saya?

Tidak. Jika seseorang menyekat nombor telefon anda pada iPhone mereka, mereka menyekat panggilan, teks dan panggilan FaceTime anda. Tiada pilihan untuk menyekat satu dan bukan yang lain.

Jika seseorang menyekat saya, bolehkah saya menghantar iMessage?

Anda boleh menghantar iMessage, tetapi orang lain tidak akan menerimanya dan ia tidak akan muncul jika mereka menyahsekat anda.

Jika seseorang menyekat saya pada telefon mereka, bolehkah saya menghantar iMessage ke Mac mereka?

Sudah tentu, ini adalah kawasan kelabu moral, tetapi secara teknikal, ia bergantung. Jika orang yang menyekat anda menyekat nombor telefon anda tetapi bukan e-mel iCloud anda, anda mungkin masih boleh mengiMessage mereka pada Mac mereka.

Walau bagaimanapun, adalah penting untuk mempertimbangkan sama ada anda perlu atau tidak. Kadang-kadang orang marah dan akan menyahsekat anda dalam masa yang ditetapkan. Lebih baik menunggu daripada mencubanya.

Tiada Penyelesaian Foolproof

Disekat tidak pernah menyeronokkan. Lebih teruk lagi apabila ia datang daripada orang yang anda telah bercakap dengan iMessage. Mungkin ada sebab anda fikir mereka mungkin telah menyekat anda, atau mungkin kehilangan mereka secara tiba-tiba membuatkan anda bingung.

Walau apa pun, anda mungkin tidak dapat mengetahui sama ada mereka telah menyekat anda melainkan mereka mengakuinya. Anda boleh menganalisis warna gelembung teks, menyemak resit penghantaran dan menyemak sama ada anda disekat pada apl pemesejan lain. Jika keputusannya tidak jelas, anda boleh cuba menghubungi melalui panggilan telefon.

Tetapi akhirnya, anda akan tertanya-tanya jika mereka tidak bertindak balas.

Adakah anda pernah disekat sebelum ini? Apakah kaedah anda menyemak? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.