Cara Menggunakan Bing AI

15

Bing AI ialah versi ChatGPT yang dilancarkan oleh Microsoft dan disepadukan ke dalam versi terkini pelayar Edge. Walau bagaimanapun, ia juga boleh dipasang ke dalam sistem pengendalian lain seperti iOS dan Linux. Pembantu maya AI boleh mencipta semua jenis kandungan secara automatik, termasuk laporan dan cerita. Ia juga menyediakan sokongan tambahan semasa melayari internet.

Jika anda ingin mencuba Bing AI, artikel ini akan menunjukkan kepada anda cara untuk bermula.

Akses Bing AI

Bing AI tersedia untuk Windows dan macOS pada penyemak imbas Microsoft Edge. Alat ini juga tersedia pada aplikasi mudah alih Skype, Edge dan Bing untuk peranti mudah alih Android dan iOS. Jika anda mempunyai komputer dengan Windows 10 dan 11, Bing AI akan digabungkan. Awak boleh muat turun Bing AI untuk versi Windows sebelumnya, komputer Mac dan sistem pengendalian lain seperti Linux.

Ikuti langkah ini untuk mengakses Bing AI dengan versi Windows terkini:

 1. Buka Microsoft Edge.
 2. Klik pada ikon “Discover” di penjuru kanan sebelah atas skrin yang memaparkan logo B. Anda sepatutnya melihat mesej yang mengatakan, “Selamat datang ke Bing baharu.” Jika tidak, klik “Log masuk untuk berbual”.
 3. Log masuk menggunakan akaun Windows anda.

Itu sahaja!

Menggunakan Bing AI

Anda boleh mengakses Bing AI dengan mengklik pada butang “Discover” di penjuru kanan sebelah atas apabila anda mahu menggunakan Bing AI. Di sebelah kanan halaman, anda akan mempunyai bar sisi Sembang dengan contoh soalan yang boleh anda tanyakan. Di bahagian bawah bar sisi, anda akan mempunyai alternatif gaya perbualan yang berbeza:

 • Kreatif: memberikan respons imaginatif.
 • Tepat: memberikan jawapan yang tepat dan pendek.
 • Seimbang: jawapan akan menjadi keseimbangan antara kreatif dan tepat.

Apabila menggunakan peranti mudah alih, anda akan mempunyai ciri yang sama seperti dalam versi desktop, tetapi reka letak akan lebih padat. Untuk meningkatkan pengalaman penyemakan imbas anda, anda boleh memberikan Bing AI akses kepada tapak yang sedang anda lawati.

 • Pergi ke bahagian yang dipanggil “Dapatkan pengalaman terbaik dengan respons yang berkaitan.”
 • Gunakan sembang untuk bertanya soalan yang berkaitan tentang tapak yang anda semak imbas.
 • Jika anda ingin menghalang Bing AI daripada menonton tapak, anda perlu mengklik pada pilihan “Tidak, terima kasih”.

Penggunaan Bing AI tidak terhad kepada soalan yang berkaitan dengan tapak yang anda lawati. Anda boleh bertanya apa-apa soalan, dan alat akan menjawab dengan tepat. Berikut ialah cara untuk memulakan perbualan sembang dengan Bing AI:

 • Pergi ke tab “Tanya saya apa-apa”.
 • Tulis perkara yang anda mahu Bing AI jawab, klik butang “Anak Panah”, kemudian tekan “Enter”.
 • Jika anda mahukan maklumat tambahan, tatal ke bawah ke bahagian bawah halaman dan cari soalan cadangan susulan.

Jika anda tidak memilih sebarang soalan susulan, anda boleh menulis soalan baharu dan meneruskan perbualan anda. Perbualan panjang boleh mengelirukan alat, jadi pertukaran bolak-balik dihadkan kepada 15 setiap 24 jam.

Mempunyai Perbualan Sebenar dengan Bing AI

Jika anda menggunakan Bing AI pada peranti mudah alih anda, anda boleh menggunakan arahan suara untuk bertanya soalan. Di bahagian bawah sembang, anda akan melihat ikon mikrofon. Tekan dan tanya soalan anda. Anda akan menemui jawapan pada skrin dalam masa nyata.

Perkara Lain yang Boleh Anda Lakukan dengan Chatbot

Dengan Bing AI, anda boleh melakukan kebanyakan perkara yang boleh anda lakukan dengan Chat GPT-4. Anda boleh bertanya soalan mudah dan meminta Chatbot mendraf e-mel, puisi dan juga esei. Jika anda ingin membeli produk baharu, anda boleh meminta Bing AI menganalisis dan membandingkan data untuk membantu anda membuat keputusan pembelian termaklum.

Memandangkan Bing AI diprogramkan untuk meniru pertuturan manusia, anda boleh meminta chatbot untuk mencari gaya penulisan tertentu dan kemudian mencipta kandungan asli menggunakan gaya yang sama. Alat ini membolehkan anda menjadi kreatif dan menemui ciri baharu setiap hari.

Had AI Bing

Kecerdasan Buatan yang digunakan untuk mencipta Bing AI masih jauh dari sempurna. Berikut adalah beberapa batasan:

 • Mesej marah. Bing AI mempunyai beberapa sekatan pada kandungan yang boleh anda hasilkan. Jika anda meminta Bing AI untuk menghasilkan mesej kebencian, diskriminasi dan jenis kandungan lain yang menyinggung perasaan, ia tidak akan bertindak balas kepada arahan anda. Walaupun ini adalah ciri yang berharga, ia boleh mengecewakan dalam situasi di mana anda melakukan penyelidikan tentang topik tertentu yang dilarang oleh alat AI.
 • Had soalan. Walaupun Bing AI menghasilkan maklumat yang tepat dan boleh mengikuti perbualan, interaksi adalah terhad. Apabila alat AI memproses dan menyimpan sejumlah besar data, ia akan menjadi keliru dari semasa ke semasa. Anda akan perasan bahawa alat itu perlu dimulakan semula apabila anda melihat maklumat yang tidak konsisten dalam jawapan yang diberikan.

Kosongkan Sejarah Carian Bing AI

Apabila anda perasan bahawa Bing AI memberikan respons yang tidak menentu, sudah tiba masanya untuk memulakan semula alat. Satu lagi cara untuk meningkatkan prestasi ialah mengosongkan sejarah carian.

 1. Buka halaman sejarah carian Bing.
 2. Pergi ke “Aktiviti” dan tandai setiap pertanyaan carian disenaraikan.
 3. Klik pada “Padam.”
 4. Dalam “Kosongkan data penyemakan imbas”, klik pada “Kosongkan sekarang.”

Soalan Lazim

Adakah Bing AI percuma?

ya. Bing AI ialah alat percuma yang disepadukan ke dalam versi terkini Windows. Untuk versi sebelumnya, anda boleh memuat turun aplikasi secara percuma.

Apakah perbezaan antara Bing AI dan ChatGPT?

Bing AI dan ChatGPT berkongsi banyak persamaan. Sebenarnya, Bing AI adalah berdasarkan ChatGPT. Alat ini boleh menghasilkan kandungan yang berasa seperti manusia dan mencipta logo dan lukisan berdasarkan teks. Perbezaan utama antara alatan tersebut ialah ChatGPT telah dilatih dengan jumlah maklumat tertentu manakala Bing AI melayari internet untuk mencipta kandungan yang disediakan.

Sejauh manakah tepat Bing AI?

Sebagai teknologi yang masih dalam usaha, anda tidak boleh mempercayai Bing AI untuk memberikan ketepatan 100%. Apabila menyediakan penyelesaian, ia memberikan anggaran 77.8% jawapan betul.

Menggunakan Bing AI Tidak Pernah Lebih Mudah

Dengan Bing AI, anda boleh mendapatkan respons masa nyata kepada pertanyaan anda dan juga melakukan soalan susulan dan mengadakan perbualan sebenar. Walaupun mempunyai beberapa batasan, Bing AI telah direka bentuk untuk menghasilkan semua jenis kandungan dalam nada kreatif, tepat atau seimbang.

Adakah anda menggunakan Bing AI? Bagaimanakah pengalaman anda dengan alat itu setakat ini? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.