Cara menggunakan ChatGPT pada Mac: 2 Cara dijelaskan!

36
Cara mudah menggunakan ChatGPT pada Mac

ChatGPT, alat kecerdasan buatan (AI) yang mengagumkan, telah mengejutkan dunia kerana tindak balasnya seperti manusia. Menyedari potensinya, beberapa syarikat gergasi teknologi telah pun menyepadukan perisian ke dalam produk mereka, memudahkan pengguna mengakses ciri dan keupayaannya. Walau bagaimanapun, Apple nampaknya tidak akan memberikan sokongan asli untuk ChatGPT pada macOS.

Nasib baik, ada penyelesaiannya. Jika anda pengguna Mac, anda masih boleh menggunakan ChatGPT pada peranti anda. Dalam siaran ini, kami akan membincangkan cara anda boleh menggunakan ChatGPT pada Mac dengan mudah.

Apa yang boleh anda lakukan dengan ChatGPT pada Mac?

Fikirkan ChatGPT sebagai versi enjin carian kegemaran anda yang lebih sejuk. Berikut ialah beberapa daripada banyak perkara yang boleh anda lakukan dengan ChatGPT pada Mac anda:

 • Bantu sumbang saran dan jana idea
 • Tawarkan cadangan yang diperibadikan
 • Pecahan topik rumit
 • Tulis lagu asli
 • Membangunkan aplikasi
 • Tulis kod dalam mana-mana bahasa pengaturcaraan
 • Ekstrak data daripada teks
 • Selesaikan soalan matematik dan kerja rumah lain
 • Buat resume dan surat iringan
 • Ringkaskan penyelidikan dan artikel terkini
 • Karangan lengkap
 • Terjemah teks
 • Buat kuiz
 • Hasilkan siaran dan kapsyen untuk akaun media sosial
 • Bantu buat jadual perjalanan
 • Cari set data
 • Bantuan dengan mencari kerja

Cara menggunakan ChatGPT pada Mac daripada penyemak imbas

Tiada apl ChatGPT rasmi tersedia untuk Mac — sekurang-kurangnya tidak pada penerbitan artikel ini. Jika anda memiliki iPhone atau Apple Watch, anda mungkin berminat dengan cara menggunakan ChatGPT pada iPhone atau Apple Watch juga.

Walaupun terdapat beberapa spekulasi bahawa OpenAI akan membangunkan dan mengeluarkan aplikasi ChatGPT tidak lama lagi, cara asal dan tradisional untuk mengakses ChatGPT adalah melalui laman webnya. Begini cara anda boleh menggunakannya:

 1. Buka Safari atau mana-mana pelayar pilihan anda.
 2. Pergi ke openai.com → klik Cuba ChatGPT.

  Klik Cuba ChatGPT daripada Open AI pada Mac

 3. Pilih Log masuk jika anda sudah mempunyai akaun. Jika anda tidak mempunyai satu, klik Daftar.
 4. Masukkan alamat e-mel anda atau gunakan akaun Google atau Microsoft anda untuk membuat akaun. Anda akan digesa untuk mengklik captcha untuk mengesahkan bahawa anda seorang manusia. Klik Seterusnya.
 5. OpenAI akan meminta anda untuk mengesahkan e-mel anda. Hanya klik butang untuk diubah hala ke e-mel anda, atau log masuk ke e-mel anda dan sahkan.

  Sahkan Mel anda untuk ChatGPT pada Mac

 6. Seterusnya, anda akan digesa untuk memasukkan nama anda dan mengesahkan nombor telefon anda. Masukkan nombor telefon anda dan pilih Hantar kod. Semak telefon anda dan masukkan kod yang anda terima dalam medan pada penyemak imbas anda.

  Sahkan nombor Telefon anda untuk ChatGPT pada Pelayar Mac

 7. Anda akan melihat skrin alu-aluan dengan Ini ialah pratonton penyelidikan percuma. Ikut arahan pada skrin dan klik Selesai.

Itu sahaja! Anda kini boleh menggunakan ChatGPT pada Mac anda menggunakan penyemak imbas pilihan anda.

Gambaran keseluruhan ChatGPT pada Pelayar Mac

Bagaimana untuk mengakses ChatGPT dari bar menu Mac

Jika anda sentiasa memerlukan ChatGPT, ia boleh menjadi kerumitan untuk terus membuka pelayar anda untuk log masuk ke ChatGPT. Sebenarnya terdapat cara yang lebih intuitif dan mudah untuk mengakses ChatGPT: melalui apl MacGPT.

Apakah MacGPT untuk Mac?

MacGPT ialah aplikasi yang dibangunkan oleh Jordi Bruin. Ia mengeluarkan semula semua pilihan di laman web ChatGPT supaya anda boleh bercakap dengan chatbot terus dari tetingkap sembang pada Mac anda tanpa log masuk ke ChatGPT melalui penyemak imbas.

Anda hanya perlu memasang MacGPT pada Mac anda dan mengakses apl daripada bar menu anda atau mencipta pintasan papan kekunci untuk memudahkan anda menggunakan fungsi ChatGPT.

Walau bagaimanapun, anda mesti log masuk melalui penyemak imbas anda sebelum melancarkan tetingkap sembang melalui MacGPT.

Bagaimana untuk memuat turun MacGPT pada Mac secara percuma

 1. Lawati Bruin’s halaman Gumroad.
 2. Masukkan harga yang berpatutan untuk apl. Anda boleh mendapatkan MacGPT secara percuma dengan meletakkan 0 dalam kotak harga berpatutan, tetapi anda sentiasa boleh menghantar derma kepada pembangun, antara $1 hingga $100,000,000,000.
 3. Klik saya mahu ini.

  Muat turun MacGPT dari halaman Gumroad Bruin pada Mac

 4. Masukkan alamat e-mel anda dan pilih Dapatkan. Anda akan menerima resit dalam e-mel anda.
 5. Sampai ke peti masuk e-mel anda, klik Lihat Kandungan → Klik Muat Turun. Jika anda mendapat gesaan meminta kebenaran anda untuk membenarkan muat turun daripada app.gumroad.com. Klik Benarkan.

  Klik Benarkan untuk Muat Turun MacGPT pada Mac

 6. Setelah selesai memuat turun, pilih aplikasi MacGPT → klik Buka setelah gesaan muncul.
 7. Log masuk ke akaun OpenAI anda daripada MacGPT dan mula menggunakannya!

Nota: Anda memerlukan Mac anda untuk menjalankan macOS Monterey atau macOS Ventura untuk melancarkan MacGPT.

Cara menggunakan MacGPT

Seperti yang dinyatakan di atas, MacGPT hanya mencerminkan ChatGPT, jadi ia berfungsi dengan cara yang sama seperti bagaimana ChatGPT pada penyemak imbas anda. Anda seharusnya melihat contoh gesaan serupa yang boleh anda gunakan untuk bermula.

Anda mempunyai pilihan untuk memilih daripada Web atau Native. Pilihan Web adalah serupa dengan penampilan ChatGPT di tapak webnya.

MacGPT mengatakan bahawa pilihan Asli memberi anda pengalaman yang lebih lancar. Untuk melakukan ini, anda perlu memasukkan Kunci API OpenAI anda.

 1. Klik Bagaimana saya boleh mendapatkan Kunci API? pilihan, yang akan mengubah hala anda ke ChatGPT.
  Sesetengah pengguna mungkin diubah hala ke halaman di mana mereka perlu mengklik Tetapan Pengguna.
 2. Log masuk dan klik +Buat kunci rahsia baharu.

 3. Klik butang hijau untuk menyalin API dengan segera.
 4. Tampalkan kod ini ke medan kunci API dalam Keutamaan/Tetapan MacGPT → tekan Hantar.

Itu sahaja! Anda kini boleh menggunakan MacGPT dalam mod Native.

Anda juga boleh menaip pertanyaan anda sendiri dalam medan teks di bawah. Selepas anda menekan Hantar, anda sepatutnya melihat chatbot menaip responsnya. Jika anda mahu ia berhenti, cuma klik butang Berhenti menjana. Anda juga boleh memilih Jana semula respons jika anda mahu ia cuba menjawab pertanyaan anda secara berbeza.

Cara menggunakan MacGPT pada Mac

Ciri-ciri MacGPT

Walaupun kebanyakannya mencerminkan ChatGPT, ia mempunyai beberapa ciri khas yang unik untuk aplikasinya. Sebagai permulaan, anda boleh menetapkan pintasan papan kekunci untuk apl mengaksesnya dengan gabungan kekunci.

 • Untuk menetapkan pintasan papan kekunci, buka MacGPT → Keutamaan/Tetapan → klik medan teks di sebelah Buka sembang → kemudian tekan kombinasi kekunci untuk pintasan. Sila ambil perhatian bahawa pintasan berfungsi hanya jika aplikasi MacGPT berjalan di latar belakang.
 • Anda juga harus melihat ikonnya pada bar menu anda. Pada kali seterusnya anda mahu menggunakannya, cuma klik ikon MacGPT pada bar menu anda dan mula menaip.
 • Anda juga mempunyai pilihan untuk mengekalkan tetingkap MacGPT di atas supaya ia terapung di atas semua tetingkap anda yang lain. Buka sahaja MacGPT → Keutamaan → tandakan Sentiasa Di Atas.
Ciri-ciri MacGPT

Mengakhiri…

ChatGPT sudah menjadi alat yang sangat baik untuk AI perbualan, tetapi mempunyai MacGPT menjadikannya lebih intuitif dan lebih mudah untuk digunakan. Dengan bantuan MacGPT, anda tidak perlu lagi membuka penyemak imbas anda pada bila-bila masa anda mahu bersembang dengan ChatGPT.

Adakah anda memuat turun MacGPT? Bagaimana pengalaman untuk anda? Kongsikan di bawah!

Baca lebih lanjut:

 • Apl AI Terbaik untuk iPhone dan iPad
 • Apl Elephas: Pembantu penulisan AI untuk Mac
 • Tingkatkan kualiti video anda dengan perisian penambah AI HitPaw