Cara menggunakan Kawalan Suis pada iPhone dan iPad dalam iOS 16

14
Cara-menggunakan-Kawalan-Tukar-pada-iPhone-dan-iPad

Kira-kira satu daripada tujuh orang tidak boleh melibatkan diri dengan peranti mereka dan persekitaran kerana beberapa bentuk ketidakupayaan. Oleh sebab itu, Apple telah berusaha keras untuk memastikan semua penggunanya, tanpa mengira keupayaan mereka, boleh berinteraksi dengan peranti mereka dengan cara yang sesuai untuk mereka.

Salah satu ciri Kebolehcapaian yang kurang dikenali ialah “Kawalan Suis”. Ia membolehkan orang yang mempunyai pelbagai kapasiti fizikal berinteraksi dengan iPhone mereka—sama ada melalui klik lidah, pergerakan kepala atau ketukan belakang. Teruskan membaca untuk mengetahui lebih lanjut tentang cara anda boleh menyediakan kawalan suis pada iPhone dan iPad untuk orang yang mempunyai mobiliti terhad supaya mereka boleh menggunakan sepenuhnya peranti Apple mereka.

Apakah Kawalan Suis pada iPhone dan iPad?

Kawalan Suis ialah sebahagian daripada suite Kebolehcapaian gergasi teknologi itu yang membolehkan pengguna mengendalikan iPhone mereka menggunakan suis. iPhone secara berurutan menyerlahkan item pada skrin dan anda boleh menyediakan suis untuk mengetik atau memilih item ini. Anda juga boleh melukis pada skrin iPhone anda menggunakan suis.

Suis ini boleh menjadi luaran, seperti suis penyesuaian luaran yang boleh anda sambungkan atau pasangkan dengan iPhone melalui Bluetooth.

Anda juga boleh melakukan penyesuaian penuh dan memperhalusi suis supaya setiap satu melakukan tindakan tertentu, menjadikannya lebih mudah bagi orang yang mempunyai mobiliti terhad untuk menavigasi melalui iPhone mereka dengan satu atau berbilang suis.

Bagaimana untuk menyediakan Kawalan Suis pada iPhone dan iPad

Lebih mudah untuk menyediakan Kawalan Suis dengan menambahkan suis baharu dan menetapkan beberapa fungsi penting sebelum menghidupkan Kawalan Suis.

Menghidupkannya akan mendayakan ciri pengimbasan serta-merta, yang anda tidak akan dapat mengawal tanpa sebarang suis disediakan.

Anda mempunyai pilihan untuk menggunakan yang berikut sebagai suis untuk iPhone anda:

 • skrin iPhone
 • Kamera
 • Ketik belakang
 • Bunyi
 • Suis penyesuaian luaran

Jika anda merancang untuk menambah suis penyesuaian luaran, langkah pertama ialah menyambungkannya ke iPhone anda mengikut arahan yang disertakan bersamanya. Jika suis bersambung menggunakan Bluetooth, pergi ke Tetapan → Bluetooth, kemudian pasangkan suis anda.

Tambah suis baharu

 1. Untuk menyediakan suis baharu, pergi ke Tetapan → Kebolehcapaian.
 2. Kemudian pergi ke Kawalan Suis → Suis.

  Tambah suis baharu, pergi ke Tetapan, ketik pada Kebolehcapaian, kemudian pergi ke Kawalan Suis dan Suis

 3. Ketik Tambah Suis Baharu, kemudian pilih mana-mana yang berikut:
  • Luaran: Ini membolehkan anda menggunakan suis Made For iPhone (MFi) yang dipalamkan ke dalam penyambung Lightning pada iPhone anda atau suis Bluetooth yang sudah dipasangkan.

  • Skrin: Ini membolehkan anda mengetik mana-mana sahaja pada skrin iPhone.

  • Kamera: Ini menggunakan kamera hadapan anda untuk mengesan Pergerakan Kepala Kiri dan Pergerakan Kepala Kanan, yang boleh anda tetapkan sebagai suis.

  • Ketik Belakang: Anda boleh melakukan Ketik Dua Kali atau Ketik Tiga Kali untuk melakukan tindakan suis.

  • Bunyi: Pilih daripada pelbagai suara dan bunyi tanpa suara seperti “La,” “Sh,” atau klik lidah untuk melakukan tindakan

   Ketik Tambah Suis Baharu, kemudian pilih mana-mana yang berikut, Luaran, Skrin, Kamera, Ketik Belakang, Bunyi

 4. Pilih tindakan untuk diberikan kepada suis. Dua daripada fungsi paling asas yang anda perlukan untuk menetapkan suis ialah Pilih Item, yang memilih item yang diserlahkan dan Pindah ke Item Seterusnya, yang mengalihkan pemilihan ke kumpulan atau item seterusnya.

Selain daripada kedua-dua ini, di bawah ialah tindakan lain yang boleh anda tetapkan untuk pengimbas:

 • Menu Pengimbas: Ini mendedahkan menu pengimbas.

 • Berhenti Mengimbas: Ini menghentikan Pengimbasan Auto, yang akan diteruskan selama-lamanya.

 • Pindah Ke Item Sebelumnya: Ini mengalihkan pilihan ke kumpulan atau item yang diserlahkan sebelum ini.

 • Resume Auto Scanning: Ini membolehkan iPhone menyambung semula item Auto Scanning pada skrin.

Anda juga boleh menetapkan suis yang melaksanakan tindakan Sistem serta-merta selain daripada fungsi Ketik asas. Melakukannya membolehkan seseorang melakukan tindakan yang biasanya memerlukan gerak isyarat tertentu untuk dilakukan. Sebahagian daripada ini termasuk Penukar Apl, Pusat Pemberitahuan dan Pusat Kawalan.

Keluarkan suis

 1. Untuk mengalih keluar suis daripada Kawalan Suis, pergi ke Suis.
 2. Pilih suis yang ingin anda padamkan dan leret ke kiri.
 3. Ketik Padam.

  Alih keluar suis, pergi ke Suis, pilih suis yang anda mahu padamkan, leret ke kiri dan ketik Padam

Bagaimana untuk mendayakan Kawalan Suis pada iPhone atau iPad

 1. Pergi ke Tetapan → Kebolehcapaian.
 2. Togol Kawalan Suis hidup.

  Dayakan Kawalan Suis, pergi ke Tetapan, ketik pada Kebolehcapaian dan togol pada Kawalan Suis

Anda juga boleh mengklik tiga kali butang Laman Utama atau butang Sisi (bergantung pada model iPhone) pada bila-bila masa untuk melumpuhkan Kawalan Suis. Anda juga boleh mengulangi proses secara manual untuk mematikan ciri.

Bagaimana untuk menyesuaikan Kawalan Suis pada iPhone dan iPad

Setelah anda selesai, anda kini boleh menyesuaikan sepenuhnya Kawalan Suis. Berikut ialah aspek berikut yang boleh anda sesuaikan.

Gaya Pengimbasan

 • Pengimbasan Auto: Ini menggerakkan fokus secara automatik selepas tempoh yang ditetapkan.

 • Pengimbasan Manual: Untuk menggunakan ini, anda mesti mempunyai suis yang boleh anda gunakan untuk mengalihkan fokus dan suis kedua untuk mengaktifkan atau memilih item yang difokuskan/diserlahkan.

 • Pengimbasan Langkah Suis Tunggal: Ini juga memerlukan anda mempunyai suis yang perlu anda gunakan untuk mengalihkan fokusnya. Jika anda tidak melakukan sebarang tindakan dalam tempoh yang ditetapkan, item yang difokuskan akan diaktifkan secara automatik.

  Kawalan Suis Gaya Mengimbas

Masa

Bahagian ini membolehkan anda melaraskan masa dan tingkah laku pengimbasan yang berkaitan dengan masa.

 • Masa Pengimbasan Auto: Ini membolehkan anda melaraskan kelajuan pengimbasan.

 • Jeda pada Item Pertama: Memilih item pertama dalam kumpulan boleh menjadi mencabar apabila kelajuan pengimbasan adalah pantas. Pilihan ini membuat pengimbasan berhenti seketika pada item pertama dalam kumpulan.

 • Gelung: Pilih berapa kali pengimbasan akan mengimbas item pada skrin sebelum menyembunyikan kursor. Anda boleh memilih dari 1 hingga 10.

 • Alih Ulang: Dayakan ini untuk menangguhkan sebelum beralih ke item sebelumnya atau seterusnya sementara suis masih ditekan.

 • Tekan Lama: Apabila didayakan, anda boleh mendayakan Jeda Pengimbasan, yang akan menjeda Kawalan Suis. Pilih daripada 1 hingga 8 saat.

 • Ketik Gelagat: Tentukan perkara yang berlaku apabila tindakan Pilih diaktifkan. Pilih Lalai untuk menggantikan Menu Pengimbas, Ketik Auto untuk mengetik skrin secara automatik selepas tempoh tertentu atau Sentiasa Ketik untuk segera mengetik item yang difokuskan dan bukannya menunjukkan Menu Pengimbas.

 • Item Fokus Selepas Ketik: Pilih sama ada Kawalan Suis mengimbas Item Pertama atau menyambung semula mengimbas Item Semasa selepas anda mengetik item

  Laraskan masa dan tingkah laku pengimbasan yang berkaitan dengan masa, Kelakuan Ketik, Item Fokus Selepas Ketik-

papan kekunci

Ini mengandungi pelarasan dalam kelakuan papan kekunci dan termasuk:

 • Imbas Kekunci Sama Selepas Ketik
 • Sentiasa Ketik Kekunci Papan Kekunci
 • Ramalan Lanjutan

  Kawalan suis papan kekunci, pelarasan dalam papan kekunci termasuk, beberapa imbasan selepas ketik, sentiasa ketik kekunci papan kekunci, ramalan lanjutan

Penstabilan Suis

Penstabilan Suis membantu memastikan suis tidak tercetus secara tidak sengaja, dengan mengambil kira ralat dalam menghasilkan pergerakan untuk mengaktifkan suis, yang boleh berlaku pada orang yang mengalami gegaran atau gangguan pergerakan lain. Anda boleh menetapkan tempoh dari 1 hingga 10 saat.

 • Tempoh Tahan: Memerlukan seseorang untuk memegang peranti input untuk seketika sebelum peranti mengenalinya.

 • Abaikan Ulangan: Ini menganggap berbilang tekanan sebagai satu input.

  Penstabilan Suis, Tempoh Tahan, Abaikan Ulangan

Pengimbasan Titik

Ini membolehkan anda memilih daripada Kursor Meluncur atau Penjejakan Kepala sebagai kaedah pengimbasan yang anda mahukan. Jika anda memilih Kursor Meluncur, anda boleh mengubah suai mod pemilihan:

Pengimbasan Titik ini membolehkan anda memilih daripada Kursor Meluncur atau Penjejakan Kepala

 • Tunggal: Menggunakan satu pemilihan menegak dan satu mendatar, yang berguna untuk sasaran yang lebih besar.

 • Ditapis: Ini menambah imbasan kedua dalam julat pilihan awal anda.

 • Tepat: Ini menambah imbasan berkelajuan rendah terakhir untuk penyasaran yang lebih tepat.

Hidupkan Togol Penjejakan Kepala jika anda ingin menggunakan kamera iPhone untuk menjejaki pergerakan kepala orang itu untuk mengawal penunjuk pada skrin dan pergerakan muka tertentu seperti menaikkan kening atau membuka mulut untuk melakukan tindakan tambahan.

Audio

Togol Kesan Bunyi untuk mendayakan kesan bunyi, seperti semasa memilih item.

Ketik Ucapan → togol pada Ucapan untuk menjadikan iPhone bercakap item atau atribut item semasa ia diimbas. Anda juga boleh melaraskan kadar pertuturan dan menambah jeda semasa bercakap.

Audio, togol pada Kesan Bunyi, ketik Ucapan untuk membuat telefon bercakap

Item menu

Ubah suai tindakan yang ditunjukkan dalam Menu Pengimbas dan cara anda ingin ia disusun.

Tukar kawalan, ketik Item menu untuk Mengubah suai tindakan yang ditunjukkan dalam Menu Pengimbas

Kumpulan item

Ini didayakan secara lalai, yang mengumpulkan item bersama untuk navigasi yang lebih pantas. Melumpuhkan ini menjadikan pengimbas memfokus pada satu item pada satu masa.

Kumpulan item

Visual

Pengubahsuaian visual boleh membantu pengguna melihat item kursor dengan lebih baik. Anda boleh menjadikan kursor lebih besar atau menukar warnanya untuk memudahkan pengesanan.

Secara visual, anda boleh menjadikan kursor lebih besar atau menukar warnanya untuk memudahkan pengesanan

Buat gerak isyarat baharu

Ketik Gerak Isyarat Disimpan → Cipta Gerak Isyarat Baharu untuk merakam gerak isyarat yang pengguna boleh aktifkan daripada menu dengan pergi ke Tindakan → Gerak Isyarat → Disimpan.

Buat gerak isyarat baharu

Sahkan dengan Kawalan Suis

Togol suis ini jika anda ingin mengesahkan pembayaran menggunakan Face ID (untuk model iPhone dengan Face ID) dan bukannya menggunakan butang sisi untuk mengesahkan.

Sahkan dengan Kawalan Suis

Buat resipi baru

Resipi ialah tindakan khusus yang boleh anda gunakan untuk melakukan tindakan yang kerap berulang atau kompleks dalam apl. Anda boleh membuat resipi untuk menetapkan tindakan khas kepada menukar buat sementara waktu. Ini mungkin termasuk kawalan permainan atau membuka halaman semasa membaca eBook.

Cara menggunakan iPhone untuk mengawal peranti Apple yang lain

Anda juga boleh menggunakan iPhone anda untuk mengawal peranti Apple lain dari jauh yang disambungkan ke rangkaian Wi-Fi yang sama.

Ini membolehkan anda menavigasi Apple TV atau Mac anda menggunakan persediaan suis yang sama yang mengawal iPhone anda.

Untuk mula mengawal peranti lain:

 1. Pastikan kedua-dua peranti disambungkan ke rangkaian Wi-Fi dan akaun iCloud yang sama.
 2. Untuk mengawal Mac:
  • Pergi ke menu Apple → Tetapan Sistem → Kebolehcapaian.
  • Di sebelah kanan, pilih Kawalan Suis.
  • Tandakan kotak di sebelah Benarkan penukaran platform untuk mengawal komputer anda.
 3. Kemudian hidupkan Kawalan Suis pada iPhone atau iPad anda.
  • Kemudian pergi ke Peranti → Peranti Lain.
  • Pilih peranti yang anda mahu kawal, kemudian pilih Sambung.

Anda kini sepatutnya boleh menggunakan suis yang disambungkan ke iPhone anda, atau iPhone anda sendiri, untuk mengawal peranti lain.

Bagaimana untuk menghentikan iPhone daripada mengawal peranti Apple yang lain

Setelah anda selesai mengawal peranti lain, hanya tekan dan tahan suis anda selama 10 saat. Ini akan mengembalikan kawalan suis kepada iPhone atau iPad anda sekali lagi.

Jika anda mengawal Mac, anda juga boleh menavigasi ke menu Kawalan Suis → pilih Peranti → Berhenti Menggunakan Peranti.

Mengakhiri…

Dengan Kawalan Suis, anda boleh menjadikan peranti iOS anda lebih mudah untuk dinavigasi dan lebih mudah diakses untuk diri sendiri atau orang tersayang yang mempunyai mobiliti terhad atau kecacatan lain.

Walaupun proses penyesuaian boleh menjadi rumit dan lebih kepada proses percubaan dan kesilapan berdasarkan perkara yang paling sesuai untuk orang yang anda sayangi, melihat mereka menavigasi peranti mereka dengan lebih mudah adalah berbaloi. Oleh itu, jangan takut untuk mencuba dan bersabar dalam perjalanan anda ke arah menjadikan teknologi lebih mudah diakses. Semoga berjaya!

Baca lebih lanjut:

 • Petua kebolehaksesan terbaik untuk pengguna iPhone
 • Cara menggunakan Ketik Belakang pada iPhone
 • Cara Menggunakan Pintasan Kebolehcapaian pada iPhone dan iPad