Cara menggunakan Mod Selamat untuk menyelesaikan masalah dalam telefon Android anda

26
© NextPit

Adakah telefon anda bertindak pelik selepas memasang apl atau permainan, atau adakah anda ingin menyelesaikan masalah yang mula berlaku secara tiba-tiba? Ketahui cara menggunakan mod Selamat Android untuk menyelesaikan masalah dalam telefon pintar anda, terutamanya apabila ia dimulakan semula tanpa amaran, apl ranap, beku atau hanya berjalan lebih perlahan daripada biasa.

  • Cara membuka kunci ciri baharu menggunakan mod pembangun Android

Ringkasnya, mod Selamat ialah pilihan untuk menghidupkan telefon dengan jumlah minimum aplikasi yang berjalan di latar belakang, membolehkan pengguna mengenal pasti dan menyelesaikan masalah kestabilan pada peranti Android. Telefon pintar terkini yang menjalankan sistem pengendalian mudah alih Google boleh mengaksesnya menggunakan pintasan mudah.

Bagaimana untuk memulakan semula telefon dalam mod Selamat

Pada masa lalu, jenama yang berbeza menawarkan langkah mereka sendiri untuk menggunakan mod selamat, tetapi pada masa kini, kebanyakannya mengikut arahan mudah ini:

  1. Tekan lama butang Kuasa (atau gabungan untuk memaparkan menu penutupan).
  2. Sentuh butang Mulakan Semula atau Matikan sehingga pemberitahuan dipaparkan pada skrin.
  3. Ketik OK dan tunggu telefon dimulakan semula.
Mod Selamat NextPit EN 01

Mod selamat bukan sahaja memaparkan tera air di bahagian bawah skrin tetapi juga menawarkan bilangan apl yang terhad (kebanyakannya Google) / © NextPit

Dalam peranti yang lebih lama, mungkin perlu melalui menu pemuat but untuk mengaktifkan Mod Selamat. Dalam kes ini, setiap pengeluar menggunakan kombinasi pintasan yang berbeza untuk mencetuskan menu semasa proses permulaan telefon, biasanya menekan butang Kuasa + Kelantangan turun.

  • Pengguna Samsung?: Petua dan kiat untuk menguasai telefon pintar UI Galaxy One anda

Bagaimana untuk keluar dari mod Selamat

Untuk melumpuhkan mod selamat, mulakan semula telefon Android anda seperti biasa.

Apakah yang boleh anda lakukan dengan mod Selamat Android?

Kegunaan utama untuk mod selamat adalah untuk mengenal pasti aplikasi yang membuat telefon anda membeku, ranap atau berjalan lebih perlahan daripada biasa. Ia pada asasnya menjalankan telefon Android anda dengan hanya apl sistem penting, sesuatu yang serupa dengan apa yang berlaku di dunia PC.

Mod selamat juga mengalih keluar widget skrin utama dalam sesetengah telefon, serta menghidupkan mod kapal terbang, melumpuhkan data dan ciri suara pada peranti.

Jika anda mendapati isu kestabilan telah hilang apabila menggunakan mod selamat, alih keluar apl atau permainan yang dipasang baru-baru ini dengan pergi ke apl Gedung Google Play: di sana, ketik pada ikon profil anda > Urus apl & peranti > Urus > pilih apl/permainan > Nyahpasang.

Anda juga boleh cuba melumpuhkan apl yang dikemas kini baru-baru ini, termasuk beberapa sistem atau apl asli:

  1. Buka apl Tetapan.
  2. Pilih pilihan Apl (atau Apl & pemberitahuan).
  3. Ketik Semua apl.
  4. Pilih apl yang disyaki.
  5. Ketik pada butang Lumpuhkan.
Lumpuhkan Android WebView EN

Lumpuhkan beberapa apl sistem untuk menyelesaikan masalah ranap. Tetapi ingat untuk membolehkannya kembali selepas itu / © NextPit

Selepas itu, mulakan semula telefon dan semak sama ada masalah berterusan. Jika masih ada, jejak semula langkah anda sebelum ini atau tinggalkan ulasan yang menerangkan perkara yang berlaku dengan telefon anda dan langkah yang anda cuba menyelesaikannya.

Pernahkah anda menggunakan mod Selamat untuk menyelesaikan masalah dalam telefon Android anda? Bagaimana dengan PC Windows? Kongsi petua anda untuk menyelesaikan masalah peranti anda dalam ulasan di bawah.