Cara menggunakan Motion Sense pada telefon pintar Google Pixel 4 anda

13

© NextPit

Telefon pintar Pixel 4 dan Pixel 4 XL baharu Google kini keluar di alam liar. Salah satu ciri baharu dipanggil Motion Sense. Ia adalah sistem berasaskan gerak isyarat yang menggunakan cip Radar Soli baharu. Berikut ialah cara untuk memanfaatkan Motion Sense sepenuhnya.

Anda tidak perlu melakukan sesuatu yang istimewa untuk mengaktifkan Motion Sense pada telefon Google Pixel 4 anda, tetapi fungsinya agak terhad buat masa ini. Kami menjangkakan Google akan menambah senarai ciri ini dalam beberapa bulan dan tahun akan datang dengan kemas kini perisian. Namun, buat masa ini, berikut ialah perkara paling hebat yang anda boleh lakukan dengan Motion Sense hari ini.

Lompat ke bahagian:

Bagaimana untuk mengawal main balik muzik

Motion Sense boleh digunakan untuk mengawal main balik dalam apl muzik dan video. Fungsi ini agak mudah pada masa ini, tetapi ia sangat berguna jika tangan anda kotor – seperti semasa anda memasak, contohnya – dan anda hanya mahu melangkau trek dengan cepat tanpa menyebabkan skrin anda menjadi kucar-kacir.

Hanya leret tangan pada bahagian atas Pixel anda untuk melangkau ke lagu lain pada senarai main atau album yang anda sedang dengar. Gerak isyarat dari kanan ke kiri akan melangkau ke trek seterusnya, manakala bergerak dari kiri ke kanan akan membawa anda kembali ke trek. Pada masa ini tiada cara untuk memainkan atau menjeda muzik dengan Motion Sense lagi.

AndroidPIT google pixel 4 xl shazam penunjuk kawalan gerak isyarat ggl

Anda boleh melangkau lagu di Spotify dengan Motion Sense / © NextPit

Motion Sense berfungsi dengan kebanyakan apl muzik di pasaran termasuk Spotify, Deezer dan sudah tentu YouTube Music.

  • Kajian Google Pixel 4 XL: penantian besar untuk kemas kini perisian

Cara menunda penggera

Salah satu pelaksanaan paling hebat cip Radar Soli baharu digunakan untuk mematikan penggera. Anda tidak perlu melakukan sesuatu yang istimewa untuk melihat yang ini beraksi, ia sepatutnya berlaku secara semula jadi – sekurang-kurangnya begitulah cara ia telah direka untuk berfungsi.

Apabila Pixel 4 atau Pixel 4 XL anda berdering dengan bunyi penggera, apabila anda mencapai telefon pintar anda, cip radar akan mengecam tangan anda dan merendahkan bunyi penggera. Anda kemudian boleh menggunakan gerakan leret yang serupa yang anda lakukan untuk menukar trek muzik untuk menunda penggera.

AndroidPIT google pixel 4 paparan ggl

Cip Soli Radar ditempatkan dalam bezel atas yang besar itu / © NextPit

Seperti yang berlaku hari ini, kedua-dua leret ke kiri dan kanan hanya akan menunda penggera, bukannya mematikannya sepenuhnya. Ini kelihatan seperti peluang yang terlepas untuk Google, tetapi diharapkan fungsi baharu akan ditambah melalui kemas kini perisian tidak lama lagi.

Bagaimana untuk menolak panggilan telefon

Sama seperti penggera, anda boleh menggunakan Motion Sense untuk menolak panggilan telefon yang masuk ke telefon pintar Pixel 4 anda. Prosesnya amat mudah. Hanya leret ke atas paparan dalam mana-mana arah sebaik sahaja panggilan dipaparkan pada skrin untuk menolaknya.

Pada asasnya, semua yang anda lakukan di sini ialah meredam bunyi, panggilan akan kekal pada skrin anda dan anda masih boleh menjawabnya jika anda mahu. Anggap ia sebagai gerakan senyap pada telefon pintar anda. Pada masa ini, tiada cara untuk menjawab panggilan dengan Motion Sense, tetapi siapa tahu masa hadapan.

Bagaimana untuk berinteraksi dengan kertas dinding

Akhir sekali, salah satu cara baharu untuk menggunakan Motion Sense pada Google Pixel baharu anda ialah berinteraksi dengan kertas dinding baharu. Sekarang, anda mungkin sudah melihat kertas dinding Pikachu Pixel – ia ada di seluruh internet dan ulasan dalam talian telefon pintar ini – tetapi adakah anda tahu bahawa anda sebenarnya boleh berinteraksi dengannya?

AndroidPIT google pixel 4 wave gif

Lambai ke Pikachu kerana ia akan melambai kembali! / © NextPit

Dengan meleret pada telefon pintar (atau melambai) dengan kertas dinding Pikachu aktif, anda sebenarnya boleh memaksa Pokemon kuning comel untuk melambai ke belakang. Ia benar-benar sia-sia, sudah tentu, tetapi comel.

Pernahkah anda mencuba Motion Sense pada telefon pintar Pixel 4 anda? Beritahu kami jika anda mengetahui sebarang petua dan helah hebat lain untuk cip Radar Soli baharu!