Cara menggunakan Pengesanan Ranap pada iPhone 14 dan Apple Watch 8

3
Bagaimana untuk menyediakan pengesanan Ranap pada Apple Watch

Generasi terbaharu Apple Watches dan iPhone ada di sini, begitu juga dengan ciri baharu mereka. Walaupun kita akan membincangkan semua ciri yang diperkenalkan dengan varian Apple Watch terbaharu (Ultra, SE 2022, Siri 8) dan siri iPhone 14, mari kita lihat satu ciri tertentu yang mengejutkan saya: sokongan Crash Detection untuk Apple Watch dan iPhone .

Jadi apakah ciri ini? Adakah ia tersedia untuk peranti anda? Dan yang paling penting, bagaimana anda boleh menggunakan Pengesanan Ranap pada Apple Watch dan iPhone anda? Jom ketahui sekarang juga!

Apakah Pengesanan Ranap pada iPhone dan Apple Watch?

Pengesanan Ranap pada Apple Watch
Sumber: Apple

Pengesanan Ranap boleh diistilahkan sebagai versi lanjutan pengesanan jatuh. Dalam hal ini, Apple Watch atau iPhone anda mengesan kemalangan kereta dan secara automatik membuka pilihan untuk menggunakan SOS Kecemasan pada iPhone atau Apple Watch anda.

Apabila diaktifkan, peranti anda akan berkongsi lokasi dan memberitahu kenalan dan perkhidmatan kecemasan. Apple telah mengkaji perlanggaran depan, sisi, belakang dan pusing ganti selama bertahun-tahun untuk membangunkan algoritma gabungan sensor termaju dalam makmal ujian ranap mereka.

Untuk menggunakan ciri ini dengan berkesan, Apple Watch menggunakan bantuan data daripada giroskop terbina dalam, penderia gerakan, pecutan, mikrofon, GPS dan bacaan barometer. Sementara itu, iPhone juga menggunakan giroskop terbina dalam, pecutan dwi-teras dan data daripada Apple Watch yang disokong jika disambungkan.

Dan untuk privasi yang berkenaan, data tidak akan dihantar ke mana-mana di luar tetapi akan disimpan di dalam peranti anda, yang juga disulitkan.

Peranti Apple yang menyokong Pengesanan Ranap

Setelah anda mengetahui cara Pengesanan Ranap Apple berfungsi, mari semak iPhone dan Jam Tangan Apple yang menyokong ciri ini. Ciri ini berfungsi dengan lebih cekap jika anda menggunakan kedua-dua iPhone dan Apple Watch yang disokong.

peranti iOS:

 • iPhone 14
 • iPhone 14 Plus
 • iPhone 14 Pro
 • iPhone 14 Pro Max

Kami boleh berharap bahawa iPhone akan datang juga akan menyokong Pengesanan Ranap Terbina dalam.

peranti watchOS:

 • Apple Watch Ultra
 • Apple Watch 8
 • Apple Watch SE (2022)

Memandangkan Apple Watches akan datang akan menjadi peningkatan berbanding generasi semasa, kami boleh menjangkakan semua varian masa depan akan datang dengan versi terkini ciri Pengesanan Ranap.

Cara Pengesanan Ranap berfungsi pada iPhone dan Apple Watch

Cara menggunakan Pengesanan Ranap pada iPhone 14

Pengesanan Ranap akan tersedia secara lalai pada peranti yang menyokong ciri ini. Crash Detection diaktifkan secara automatik pada siri iPhone 14 yang baru dilancarkan dan Apple Watch 8 apabila memandu kereta penumpang, SUV dan trak pikap.

Dan apabila anda mengalami kemalangan atau kemalangan mengejut, kedua-dua iPhone dan Apple Watch memberi anda pilihan untuk mengaktifkan SOS Kecemasan, memberikan lokasi anda dan memberitahu kenalan kecemasan.

Dengan bantuan dua penderia gerakan baharu dan algoritma gabungan penderia, Apple Watches terbaharu boleh mengesan ranap berat. Penderia pada siri iPhone 14 boleh mengesan ranap sehingga 256Gs, membolehkannya mengaktifkan SOS Kecemasan walaupun selepas kesan yang melampau.

Jika pengguna tidak membalas gesaan ini 10 saat selepas kesan, peranti akan menghidupkan SOS Kecemasan secara automatik. Ciri Pengesanan Ranap akan berfungsi walaupun anda menghidupkan mod kuasa rendah pada Apple Watch atau iPhone.

Itu sahaja!

Walaupun pengeluar kereta cuba sedaya upaya untuk mempertingkatkan ciri keselamatan kenderaan mereka, amat menggembirakan untuk melihat Apple melakukan usaha sedar untuk meningkatkan keselamatan penggunanya. Apakah pendapat anda tentang ciri Pengesanan Ranap Sistem baharu, dan sejauh manakah keberkesanannya? Beritahu saya dalam komen.

Baca lebih lanjut:

 • Cara menyediakan dan menggunakan pengesanan jatuh pada Apple Watch anda
 • Cara menggunakan Kamera Kesinambungan pada macOS Ventura dan iOS 16
 • Sediakan ID Perubatan kecemasan pada iPhone dan Apple Watch
 • Perbandingan: Apple Watch Ultra lwn Apple Watch Series 8