Cara menggunakan penyekat penjejakan apl Apple pada iPhone anda

9
© David Grandmougin/Unsplash

Salah satu ciri yang paling dipuji dalam iOS 14.5 baharu ialah tahap ketelusan dalam apl yang menjejaki anda, juga dikenali sebagai AT&T. Ciri ini memberi anda lebih kawalan ke atas hanya perkhidmatan yang menggunakan data anda untuk tujuan pengiklanan yang disasarkan, contohnya. Dalam artikel ini, anda akan belajar cara memanfaatkan sepenuhnya ciri ini yang membolehkan anda menyekat aktiviti penjejakan pada iPhone anda.

  • iPhone dikemas kini: 8 ciri baharu tersedia dengan iOS 14.5

Mari kita mulakan dari awal: apakah Ketelusan Penjejakan dalam Apl dan mengapa ia begitu penting? AT&T memaksa pembangun apl meminta kebenaran anda untuk menjejak aktiviti anda pada apl dan tapak web pihak ketiga pada telefon bimbit anda.

Seperti yang anda ketahui, banyak apl mengumpul data yang dijana oleh anda dalam penggunaan telefon pintar harian anda untuk memperibadikan iklan. Ini berlaku apabila ia berkongsi tindakan anda dengan perkhidmatan broker data. Oleh itu, jika anda memberikan kebenaran untuk apl menjejak aktiviti anda, apl tersebut mungkin berkongsi maklumat tentang anda atau peranti anda dengan perkhidmatan lain. Maklumat ini terdiri daripada ID pengguna anda kepada nama, e-mel dan juga lokasi anda.

Sebaik sahaja data tersebut digabungkan dengan satu perkhidmatan dan perkhidmatan yang lain, anda akan menjadi sasaran gemuk untuk iklan yang disasarkan dan metrik pengiklanan.

  • Telefon pintar dan privasi: Mengapa Apple mendahului

Dengan ketelusan dalam penjejakan, Apple memberi anda peluang untuk memilih dengan siapa anda ingin berkongsi aktiviti anda antara apl. Untuk itu berlaku, anda perlu mendayakan ciri penjejakan terlebih dahulu. Ini kerana, secara lalai, iOS 14.5 tidak membenarkan mana-mana apl menjejak aktiviti anda merentas apl dan tapak web. Dengan mendayakannya untuk “membenarkan permintaan” penjejakan, anda akan dapat menentukan dengan tepat aplikasi yang dibenarkan untuk berkongsi data anda antara apl dan tapak lain.

Perlu diingat bahawa ini bukan ciri eksklusif yang terdapat dalam sistem pengendalian iPhone, tetapi ia juga tersedia untuk iPad atau untuk iPod Touch dengan sistem pengendalian masing-masing versi 14.5 atau lebih tinggi.

Cara menggunakan Ketelusan dalam Penjejakan Apl pada iPhone

Seperti yang saya nyatakan sebelum ini, sistem pengendalian secara automatik akan menghalang mana-mana aplikasi yang dipasang pada telefon pintar anda daripada menjejaki aktiviti anda secara lalai. Walau bagaimanapun, melalui pilihan “Benarkan Apl Meminta Menjejaki”, anda akan mempunyai kawalan penuh ke atas perkhidmatan yang boleh memperibadikan tawarannya untuk anda.

  • Pada iPhone, pergi ke Tetapan > Privasi > Penjejakan.
  • Dayakan Benarkan Apl Meminta Menjejak (ini membolehkan anda mendayakan apl meminta untuk menjejak aktiviti anda merentas. apl dan tapak web daripada syarikat lain).

Sebaik sahaja anda selesai, apl yang dipasang pada iPhone anda akan dipaksa untuk meminta kebenaran untuk menjejaki aktiviti anda. Seperti yang anda boleh lihat dalam tangkapan skrin di bawah, anda boleh sama ada menandai atau menyahtanda pilihan penjejakan untuk setiap apl individu menggunakan butang peluncur.

Apple ATT iOS

Cara Ketelusan Penjejakan Apl berfungsi dalam iOS 14.5 / © NextPit

Sudah tentu, tidak semua apl mengumpul maklumat peribadi anda di belakang anda. Ini bermakna hanya mereka yang benar-benar melakukan penjejakan data untuk mengoptimumkan perkhidmatannya akan muncul. Malah, pilihan ini hanya akan muncul pada kali pertama anda melancarkan aplikasi selepas mendayakan kebenaran permintaan pada iPhone anda.

Selepas itu, untuk membenarkan atau membatalkan akses, adalah mudah untuk melaraskan parameter dalam Tetapan > Privasi > Penjejakan.

Apple ATT iOS Benarkan Apl meminta untuk menjejak

Selepas anda mendayakan “Benarkan Apl Meminta Menjejak,” kini apl akan memaparkan pemberitahuan di atas / © NextPit

Apple melaporkan bahawa dalam beberapa kes, tetapan “Benarkan Apl Meminta Menjejaki” dilumpuhkan. Antara kemungkinan senario sedemikian, syarikat telah menyerlahkan tiga kes di bawah:

  • Untuk pengguna yang mempunyai akaun kanak-kanak atau berumur di bawah 18 tahun mengikut tahun lahir, dan log masuk dengan ID Apple;
  • Jika Apple ID diuruskan oleh institusi pendidikan atau menggunakan profil konfigurasi yang mengehadkan penjejakan;
  • Jika Apple ID telah dibuat dalam tempoh tiga hari yang lalu.

Di samping itu, seseorang juga harus mengambil perhatian bahawa aplikasi dari syarikat yang sama, seperti Facebook, Messenger, Instagram dan WhatsApp, masih boleh menjejaki aktiviti anda antara satu sama lain.

Jadi, adakah anda sudah menggunakan AT&T pada iPhone, iPad atau iPod Touch anda? Adakah anda terkejut dengan mana-mana apl yang meminta penjejakan data pada telefon bimbit atau peranti mudah alih anda?