Cara menggunakan Peta Google pada jam tangan pintar Wear OS

5
© NextPit

Mudah untuk mendapatkan arah belokan demi belokan pada jam tangan pintar Wear OS anda. Selain itu, dengan Wear OS, anda boleh melakukannya tanpa disambungkan ke telefon pintar anda jika jam tangan pintar anda mempunyai GPS terbina dalam. Berikut ialah cara menggunakan Peta Google pada jam tangan pintar Wear OS anda, melalui arahan suara dan secara manual.

Jika anda ingin menggunakan navigasi pada jam tangan pintar anda, langkah pertama yang perlu anda ambil ialah memuat turun apl Peta Google daripada Gedung Play ke jam tangan anda.

Seperti yang saya katakan di atas, jika jam tangan anda mempunyai GPS dan Wear OS, anda boleh menavigasi tanpa disambungkan ke telefon pintar anda. Anda juga boleh menghidupkan peta sentiasa dengan paparan ambien. Tetapi, walaupun anda menggunakan versi Wear OS yang lebih lama, anda masih boleh menavigasi pada jam tangan anda jika telefon anda dikunci, selagi lokasinya masih didayakan.

Dapatkan arah selekoh demi selekoh melalui suara

Anda boleh memberitahu jam tangan anda untuk memberikan arah anda ke tempat tertentu menggunakan suara anda. Ini caranya:

 1. Bangunkan jam tangan anda dan sebut “OK Google…”
 2. Kemudian sebut “…navigasi ke [your destination]…”
 3. Kemudian nyatakan cara pengangkutan “…oleh [foot, bike or car].”
 4. Kad Peta Google akan dipaparkan dan anda mungkin perlu menjelaskan lebih lanjut destinasi anda.
 5. Navigasi belokan demi belokan kemudian akan bermula
AndroidPIT moto 360 2015 35

Anda boleh meminta bantuan navigasi melalui suara atau tangan / © NextPit

Dapatkan arah belokan demi belokan secara manual

Jika anda tidak mahu menetapkan destinasi melalui suara, anda boleh melakukannya secara manual. Ini caranya:

 1. Buka apl Peta Google pada jam tangan pintar anda
 2. Ketik destinasi pada peta
 3. Tekan butang Navigasi di bahagian bawah paparan
 4. Leret ke kiri untuk melihat alamat destinasi yang anda pilih, dan leret ke kiri sekali lagi untuk menukar mod pengangkutan antara berjalan kaki, menunggang basikal atau memandu, kemudian leret sekali lagi untuk menutup menu itu dan pergi

Petua Peta Google lain untuk Wear OS

 1. Sebaik sahaja anda mula menavigasi, anda boleh melihat senarai arah dengan meleret ke atas pada kad hijau di bahagian bawah
 2. Untuk melihat masa dan jarak yang tinggal sehingga anda sampai ke destinasi anda, leret ke kiri sekali
 3. Untuk berehat daripada navigasi skrin penuh dan meredamkan arah, leret ke kanan. Untuk kembali ke navigasi, ketik anak panah biru pada pemberitahuan arah
 4. Untuk membatalkan navigasi anda, leret kad ke atas, kemudian ke kiri dan ketik Keluar dari navigasi

Sangat mudah untuk mendapatkan arah pada jam tangan pintar Wear OS anda, sama ada melalui suara atau tangan. Adakah terdapat arahan langkah demi langkah lain yang anda mahu kami buat untuk jam tangan pintar anda? Adakah anda mempunyai petua lanjut untuk dikongsi? Beritahu kami dalam ulasan!

 • Ulasan jam pintar terkini pada AndroidPIT