Cara Menggunakan Tarikh Semasa dalam Helaian Google

16

Sejak beberapa tahun kebelakangan ini, Helaian Google telah membuktikan dirinya sebagai salah satu alat analisis data yang paling serba boleh di pasaran. Daripada mengurus kewangan peribadi kepada mencipta carta dan graf terperinci untuk analisis perniagaan, hamparan Google boleh melakukan semuanya.

Satu ciri yang kebanyakan pengguna sering terlepas pandang ialah penggabungan tarikh semasa ke dalam hamparan. Menambah tarikh semasa pada Helaian Google anda boleh membantu anda menjejaki perubahan, tugasan tertunggak dan juga melakukan pengiraan yang dipautkan dengan masa.

Dalam artikel ini, kami melihat secara mendalam tentang cara anda boleh menggunakan tarikh semasa dalam Helaian Google untuk menyelaraskan aliran kerja anda, mempertingkatkan hamparan anda dan mengikuti tugasan sensitif masa.

Fungsi Hari Ini dalam Helaian Google

Fungsi Hari ini diprogramkan untuk mengembalikan tarikh hari ini pada hamparan anda. Perkara terbaik mengenainya ialah ia mengemas kini secara automatik setiap kali helaian dikira semula, jadi anda tidak perlu menukar tarikh secara manual setiap kali anda membuka semula kerja anda.

Tidak seperti kebanyakan fungsi Helaian Google, fungsi Today tidak memerlukan hujah yang rumit. Apa yang anda perlukan ialah memasukkan “=HARI INI()” dalam sel yang diminati. Mari lihat beberapa aplikasi fungsi ini untuk membantu memahami cara menggunakannya pada hamparan anda.

Tarikh Akhir Penjejakan

Katakan anda telah menyenaraikan projek yang berbeza pada hamparan anda di mana setiap projek mempunyai tarikh akhir sendiri. Sebagai contoh, andaikan tarikh akhir untuk projek A adalah dalam sel A1. Untuk mengira bilangan hari yang tinggal sehingga tarikh akhir, anda perlu memasukkan formula berikut dalam sel yang berkaitan:

=A1 – HARI INI()

Formula ini akan memberi anda bilangan hari yang tepat antara hari semasa dan tarikh akhir. Dan seperti semua formula Helaian Google, anda tidak perlu memasukkan maklumat ini dalam setiap sel jika tarikh akhir berada dalam satu lajur. Hanya letakkan kursor anda di penjuru kanan sebelah bawah sel pertama dan kemudian seret pemegang isian ke bawah.

Menyerlahkan Tugas Tertunggak

Fungsi Today berfungsi dengan baik bersama dengan formula lain dan arahan pemformatan bersyarat.

Sebagai contoh, anggap anda telah mengisi lajur B dengan tarikh tamat untuk setiap projek. Menggunakan fungsi Today bersamaan dengan pemformatan bersyarat, anda boleh membuat lajur “Tertunggak” baharu yang menyerlahkan semua projek yang tarikh tamatnya berlaku lebih awal daripada tarikh semasa.

Dengan mengandaikan tarikh tamat tempoh pertama berada dalam sel B1, berikut ialah formula yang anda perlukan untuk menentukan sama ada projek yang sepadan telah tertunggak:

=B1 < HARI INI()

Mengira Umur

Andaikan anda mempunyai senarai individu dan tarikh lahir mereka, dan anda ingin membuat lajur yang menunjukkan umur mereka pada hari ini. Untuk tujuan ilustrasi, katakan tarikh lahir nama pertama dalam senarai adalah dalam sel B2. Dengan formula berikut, anda boleh menjana data yang diperlukan dengan mudah:

=DATEDIF(A2, TODAY(), “Y”)

Formula ini akan mengembalikan perbezaan antara tarikh semasa dan tarikh lahir dalam tahun.

Sebagai contoh, anggap tarikh lahir dalam sel B2 ialah 15/09/1990 dan tarikh semasa ialah 29/04/2023. Menggunakan formula di atas mengembalikan umur sebagai 32. Seperti semua keadaan lain di mana fungsi Hari Ini digunakan, umur akan dikemas kini secara automatik apabila tarikh semasa berubah. Ini bermakna lajur umur pada dokumen anda akan sentiasa tepat.

Menjejaki Hari Terakhir Bulan tersebut

Sekarang, pertimbangkan senario yang sedikit berbeza di mana anda berminat dengan hari terakhir bulan untuk tarikh semasa. Menggabungkan fungsi Hari Ini dengan fungsi EOMONTH membolehkan anda mengira tarikh akhir bulan semasa hampir serta-merta. Gabungan ini juga disertakan dengan offset pilihan untuk menentukan bilangan bulan untuk bergerak ke hadapan atau ke belakang.

Yang penting, fungsi ini menggabungkan dua hujah:

=EOMONTH(HARI INI(), bulan)

Jika anda tertanya-tanya bagaimana untuk mentafsir fungsi, berikut ialah pecahan ringkas:

  • “start_date”: Bahagian ini mengembalikan tarikh semasa.
  • “bulan”: Ini ialah bilangan bulan sebelum atau selepas tarikh semasa yang anda inginkan hari terakhir. Nilai positif akan bergerak ke hadapan dalam masa, dengan nilai negatif bergerak ke belakang.

Mari kita lihat beberapa aplikasi fungsi EOMONTH bersama-sama dengan fungsi tarikh semasa:

Mencari Hari Terakhir Bulan Seterusnya

Untuk mencari hari terakhir bulan berikutnya daripada tarikh semasa, anda perlu menggunakan nilai positif untuk hujah bulan:

=EOMONTH(HARI INI(), 1)

Dengan mengandaikan tarikh hari ini ialah 08 Mei 2023, formula ini akan kembali pada 30 Jun 2023, iaitu hari terakhir bulan berikutnya.

Mencari Hari Terakhir Suku Semasa

Jika anda ingin mencari hari terakhir bagi suku semasa, anda boleh menggunakan gabungan fungsi EOMONTH dan TODAY dengan fungsi SILING:

=EOMONTH(HARI INI(), SILING(BULAN(HARI()) / 3) * 3 – BULAN(HARIINI()))

Jika tarikh hari ini ialah 08 Mei 2023, formula ini akan kembali pada 30 Jun 2023, iaitu hari terakhir bagi suku semasa (Mei – Jun).

Mencari Hari Terakhir Tahun Fiskal

Katakan tahun fiskal anda berakhir pada 31 Mac dan anda ingin mencari hari terakhir tahun fiskal semasa. Anda boleh menggunakan fungsi EOMONTH(TODAY(), month) seperti berikut:

“=JIKA(BULAN(HARIINI()) > 3, EOMONTH(tarikh(TAHUN(HARI()), 3, 31), 12), EOMONTH(tarikh(TAHUN(HARI())-1, 3, 31), 12) )

Sekali lagi, menggunakan 08 Mei 2023 sebagai tarikh semasa, formula di atas akan mengembalikan 31 Mac 2024 sebagai hari terakhir tahun fiskal semasa.

Fungsi Sekarang dalam Helaian Google

Pertimbangkan situasi di mana anda perlu menjejaki tarikh dan masa semasa, contohnya, apabila menjejaki masa untuk tamat tempoh komoditi yang sangat mudah rosak seperti roti. Dalam kes ini, anda memerlukan formula yang mengembalikan tarikh dan masa semasa. Fungsi Now memberikan anda perkara itu.

Untuk menggunakannya, anda hanya perlu memasukkan formula berikut dalam sel yang dikehendaki:

=SEKARANG()

Pilihannya Tidak Berkesudahan

Menggunakan tarikh semasa dalam hamparan anda disertakan dengan pilihan yang tidak berkesudahan. Anda boleh menjadualkan tarikh akhir, mengira umur dan juga menyerlahkan tugas yang tertunggak.

Mungkin perkara yang paling penting untuk diingat ialah fungsi HARI INI dan SEKARANG ialah fungsi yang tidak menentu, bermakna ia mengira semula setiap kali helaian mengira semula. Dalam erti kata lain, tarikh dan masa yang dinyatakan akan terus berubah apabila hamparan dikemas kini. Jika anda mahukan tarikh statik, anda boleh memasukkannya secara manual atau menggunakan pintasan “Ctrl + ;” untuk memasukkan tarikh semasa, dan “Ctrl + Shift + ;” untuk memasukkan masa semasa.

Pernahkah anda mencuba menggunakan mana-mana formula berguna ini dalam hamparan anda? Jangan ragu untuk berkongsi pengalaman anda dengan pengguna Helaian Google yang lain dalam ulasan.