Cara menggunakan tema dinamik pada Android 12

31
© NextPit

Minggu ini, Android 12 mula dikeluarkan oleh Google. Dengan kemas kini ini disertakan ciri Tema Dinamik baharu, yang membolehkan anda menggunakan warna kertas dinding untuk menyesuaikan rupa sistem dan apl lain dengan sokongan untuk Material You. Di bawah, saya menerangkan cara menggunakan tema dinamik pada Android 12.

Seperti biasa, telefon pintar pertama yang menerima versi baharu sistem pengendalian ialah Google Pixel, ini akan berlaku pada Selasa ini, 19 Oktober. Kemudian, syarikat seperti Samsung, Motorola, Realme & Co. akan mula mengeluarkan kemas kini antara muka mereka untuk perdana mereka menjelang akhir tahun 2021.

  • Berkaitan: Android 12: Telefon pintar mungkin menerima kemas kini rasmi pada tahun 2021

Samsung, sebagai contoh, sedang menguji tema dinamik dalam One UI 4.0, di bawah nama “Tema Warna.” Untuk mengetahui lebih lanjut tentang menyesuaikan Android 12 kepada antara muka pengguna telefon Galaxy, lawati tanggapan pertama kami tentang rupa One UI 4.0- masih dalam versi beta.

Tema warna

Pada telefon Galaxy, Tema dinamik akan dipanggil Tema Warna / © NextPit

Walau bagaimanapun, anda boleh menyemak tutorial di bawah yang menunjukkan betapa mudahnya, untuk menggunakan Tema Dinamik pada Android 12 dan menyepadukan warna sistem pengendalian dan apl secara konsisten. Panduan langkah demi langkah di bawah telah dilakukan pada telefon Pixel, jadi ia mungkin berubah bergantung pada pengilang dan penyesuaian telefon pintar anda.

Cara menggunakan tema dinamik pada Android 12

Menetapkan tema dinamik adalah sangat mudah dan boleh dilakukan dalam dua cara: melalui ketik lama pada skrin utama atau dari tetapan sistem.

Kaedah 1

Gaya fotografi - lalai

Dengan ketik lama pada skrin, anda mengakses tetapan Kertas Dinding

Gaya fotografi - Sejuk

Dalam skrin Latar Belakang dan Gaya anda boleh mengkonfigurasi warna sistem

Kaedah 2

Gaya fotografi - lalai

Dari Tetapan klik pada Kertas Dinding dan Gaya

Gaya fotografi - Sejuk

Dari skrin Latar Belakang dan Gaya anda boleh mengkonfigurasi warna sistem

Setelah ini selesai, hanya pilih latar belakang pilihan anda dan sistem secara automatik memilih palet warna. Jika anda ingin menukar warna daripada konfigurasi automatik, kembali ke skrin Kertas Dinding dan Gaya – menggunakan kaedah 1 atau 2 – dan ikuti langkah demi langkah di bawah:

  1. Navigasi ke pilihan Warna Kertas Dinding.
  2. Anda akan dapat memilih antara 4 pilihan. Dengan mengklik padanya, sistem akan menunjukkan kepada anda pratonton perubahan warna.
  3. Anda juga boleh memilih untuk menggunakan Warna Asas sahaja, klik pada butang dengan nama yang sama. Di sini anda juga mempunyai 4 pilihan.
Gaya fotografi - lalai

1. pilih kertas dinding pilihan anda

Gaya fotografi - Kontras yang kaya

2. Tetapkan latar belakang baharu (ia boleh digunakan sebagai skrin kunci juga)

Gaya fotografi - Bersemangat

3. Navigasi ke Pilihan Warna Latar Belakang

Gaya fotografi - Hangat

4. Anda akan mempunyai 4 pilihan palet warna

Gaya fotografi - Sejuk

5. Atau anda akan mempunyai 4 pilihan warna asas

Dalam tetapan Kertas Dinding dan Gaya, anda juga menemui Tema Gelap, Ikon Bertema dan tetapan Grid Apl.

Petua: memandangkan tema dinamik menggunakan warna latar belakang yang paling terang yang sedang digunakan, sudah tentu lebih berwarna, lebih menarik kombinasi warna itu boleh diperolehi. Jadi, petua saya ialah memuat turun seberapa banyak kertas dinding yang mungkin dan menguji warna yang paling sesuai dengan anda. Saya mencadangkan beberapa artikel di sini di NextPit untuk membantu anda bermula:

  • 8 apl kertas dinding percuma terbaik untuk Android
  • Muat turun kertas dinding Google Pixel 6 baharu
  • Bagaimana untuk mengaktifkan Wallpaper Super Xiaomi dengan atau tanpa MIUI 12

Jadi, memandangkan proses penyepaduan warna dalam Material You, apakah palet warna yang digunakan pada telefon anda sekarang, jika anda sudah menggunakan tema dinamik? Petua: lihat pada warna utama kertas dinding peranti!