Cara Menggunakan Templat dengan Obsidian

2

Obsidian ialah aplikasi pencatatan nota yang cekap dan berkesan, tetapi ia boleh membingungkan pada beberapa kali pertama anda memuatkannya. Untuk memulakan permulaan yang baik, adalah penting untuk memahami cara templat berfungsi. Jika anda boleh menguasainya, ia akan menjimatkan banyak masa apabila menjana dan menyesuaikan nota baharu.

Panduan ini akan merangkumi semua yang anda perlu tahu tentang menggunakan templat Obsidian.

Cara Mendayakan Templat dalam Obsidian

Obsidian tidak datang dengan templat pra-dibuat sendiri. Sebaliknya, terpulang kepada anda untuk membuatnya sendiri. Walaupun ini mungkin kedengaran sukar untuk pemula Obsidian, ia sebenarnya agak mudah, setelah anda tahu caranya. Hanya ikuti langkah di bawah untuk bermula:

 1. Buka aplikasi Obsidian dan klik pada butang “Buat Folder Baharu” di menu kiri atas.
 2. Namakan folder baharu anda “Templat”. Ini memberi anda tempat untuk menyimpan templat anda apabila anda mula membuatnya kemudian.
 3. Seterusnya, klik pada tab “Tetapan” dan kemudian cari “Pemalam Teras” dari menu di sebelah kiri.
 4. Dalam menu ini, cari ciri “Templat” dan “Palet Arahan” dan pastikan kedua-duanya didayakan.

 5. Masih dalam menu “Tetapan”, tatal ke bahagian “Templat” dan klik padanya.
 6. Dalam kotak “Lokasi folder templat”, pilih folder “Templat” baharu anda.

Dengan langkah-langkah ini selesai, Obsidian akan dikonfigurasikan sepenuhnya dan bersedia untuk menyediakan templat atas permintaan, pada bila-bila masa anda memerlukannya. Walau bagaimanapun, anda masih perlu mencipta templat yang anda merancang untuk menggunakan.

Cara Membuat Templat Obsidian

Membuat templat ialah proses yang mudah, memerlukan hanya beberapa klik mudah dan sedikit penyesuaian di pihak anda. Inilah perkara yang perlu anda lakukan:

 1. Klik kanan pada folder “Templat” anda di anak tetingkap kiri.
 2. Klik pada “Nota baharu” untuk menjana kanvas kosong yang boleh anda gunakan sebagai asas templat anda.
 3. Seterusnya, semua yang anda perlu lakukan ialah menyesuaikan templat anda, memasukkan tajuk dan kandungan kandungan.

Obsidian akan menyimpan kandungan templat secara automatik, tetapi anda boleh menyimpannya secara manual untuk memastikan.

Cara Meletakkan Pembolehubah dalam Templat

Pembolehubah templat ialah coretan kecil maklumat dinamik yang dikemas kini secara automatik setiap kali anda memuatkan templat. Terdapat beberapa contoh berbeza bagi pembolehubah ini yang disediakan oleh Obsidian:

 • {{tarikh}} – seperti namanya, pembolehubah ini melaraskan secara automatik untuk memaparkan tarikh hari itu.
 • {{time}} – menunjukkan kepada anda masa semasa semasa memuatkan nota baharu.
 • {{title}} – ini akan digantikan dengan tajuk nota dalam teks.

Pembolehubah tarikh dan masa menerima parameter untuk penstrukturan, contohnya {{date:YYYY-MM-DD}}.

Cara Menggunakan Templat Obsidian

Pada bila-bila masa anda mahu menggunakan templat anda, berikut ialah perkara yang perlu anda lakukan:

 1. Buka nota baharu dalam Obsidian.
 2. Tekan Ctrl+P (Windows) atau Cmd+P (Mac) untuk memaparkan Palet Perintah.
 3. Taip “Templat,” untuk memulakan carian.
 4. Pilih “Sisipkan templat” daripada senarai hasil carian.
 5. Pilih templat yang anda mahu gunakan.

Nota baharu anda akan diisi dengan maklumat yang sama seperti templat dan bersedia untuk penyesuaian selanjutnya.

Contoh Templat untuk Digunakan dalam Obsidian

Anda boleh menambah seberapa banyak templat yang anda suka pada folder Obsidian anda. Jika anda menggunakan Obsidian dengan kerap untuk pelbagai jenis nota, ia membantu untuk mempunyai pelbagai templat. Berikut ialah beberapa contoh yang boleh anda pertimbangkan:

 • Blog – Templat catatan blog boleh termasuk kod {{tarikh}}, bersama dengan beberapa pengepala atau bahagian biasa, seperti “Pengenalan”, kawasan “Kandungan Utama” dan “Kesimpulan”. Anda boleh memecahkan perkara ini lebih jauh, dengan subtajuk atau kategori tambahan, bergantung pada jenis blog yang anda jalankan.
 • Resipi – Ramai orang suka menyimpan resipi kegemaran mereka dalam Obsidian. Menggunakan templat resipi boleh menjimatkan banyak masa anda dan ia mudah dibuat. Cuma buka kanvas templat baharu dan tambahkan tajuk seperti “Bahan” dan “Arahan Memasak.”
 • Senarai Tugasan – “Templat Untuk Dilakukan” boleh termasuk bahagian seperti “Tugas Paling Penting untuk Hari Ini” dan “Perkara Yang Perlu Dilakukan Jika Saya Ada Masa,” serta mempunyai kod {{tarikh}} supaya tarikh hari itu sentiasa disertakan.
 • Nota Harian – Ramai pengguna juga mempunyai templat “Nota Harian”, dengan tajuk seperti “Apa yang Saya Capai Hari Ini” dan “Perkara untuk Ditumpukan pada Esok.” Ini amat berguna untuk mereka yang suka menetapkan matlamat harian mereka sendiri atau menyemak pencapaian mereka setiap malam.
 • Jurnal/Diari – Anda juga boleh membuat templat jurnal, dengan tajuk seperti “Apa Yang Berlaku Hari Ini?” “Apa yang Saya Rasa Hari Ini?” dan “Apa yang Saya Bersyukur untuk Hari Ini?” Memandangkan Obsidian sangat serba boleh, adalah sesuai untuk menggunakan aplikasi diari.

Apakah Faedah Menggunakan Templat?

Kami telah melihat cara membuat templat, tetapi mengapa anda mahu menciptanya? Nah, terdapat pelbagai faedah yang dikaitkan dengan templat, termasuk:

 • Menjimatkan masa – Kelebihan utama templat Obsidian ialah berapa banyak masa yang boleh dijimatkan, terutamanya jika anda cenderung membuat jenis nota yang sama dengan kerap. Contohnya, jika anda membuat “Senarai To Do” harian, anda boleh menyimpan saat berharga dengan bantuan templat “To Do”. Ia hanya beberapa saat, tetapi masa itu bertambah setiap hari.
 • Mengurangkan ralat – Jika anda melakukan banyak penulisan nota dengan Obsidian, kesilapan kecil mudah berlaku. Anda mungkin terlupa tajuk tertentu semasa menulis catatan blog atau membuat kesilapan ejaan semasa tergesa-gesa membaca nota harian. Menggunakan templat membantu meminimumkan ralat, kerana blok binaan asas setiap nota telah disediakan untuk anda.
 • Meningkatkan produktiviti – Dengan penjimatan masa dan lebih sedikit ralat untuk dibimbangkan, templat juga boleh meningkatkan produktiviti anda. Ramai profesional mendapati bahawa templat memberi mereka lebih masa dan tenaga untuk memberi tumpuan kepada bidang kerja mereka yang lain. Malah pelajar boleh merasai faedah ini; cuba buat templat “Nota Kuliah”, sebagai contoh, untuk mencatat apa yang guru anda katakan.
 • Kekal teratur – Akhirnya, templat Obsidian juga bermanfaat untuk organisasi umum. Tidak kira sama ada anda menulis blog atau hanya menyimpan resipi keluarga kegemaran anda, ia lebih mudah dengan templat untuk bergantung. Segala-galanya akan kelihatan lebih kemas dan kemas apabila anda menatal kembali nota lama anda, dengan susun atur dan tajuk yang sama pada setiap halaman.

Soalan Lazim

Adakah templat percuma dalam Obsidian?

Ya, keupayaan untuk membuat dan menggunakan templat disertakan dengan versi Obsidian “Peribadi” percuma. Jadi anda tidak perlu risau tentang templat dikunci di sebalik paywall atau hanya tersedia untuk pengguna perniagaan.

Di manakah saya boleh mencari idea templat Obsidian?

Terdapat pelbagai panduan dan artikel dalam talian yang menyenaraikan contoh templat Obsidian dan memberikan anda beberapa coretan teks untuk disalin dan ditampal ke dalam apl. Anda juga boleh cuba berbual dengan pengguna lain melalui Obsidian Perselisihan atau forum untuk meminta idea templat.

Mula Menggunakan Templat Obsidian Hari Ini

Menggunakan templat mungkin kelihatan rumit pada mulanya, tetapi pengguna baharu boleh menguasainya dengan cepat. Ia mungkin mengambil sedikit masa untuk membina set templat anda sendiri, tetapi setelah anda membiasakannya, anda akan mendapat lebih banyak nilai daripada perisian ini.

Adakah anda pernah menggunakan templat dalam Obsidian? Ada sebarang idea templat yang bagus untuk dikongsi bagi membantu orang lain menjimatkan masa? Beritahu kami dalam ulasan di bawah.