Cara menggunakan Tetapan Per-Apl pada iPhone dalam iOS 16

10
bagaimana untuk setiap tetapan aplikasi dalam iPhone

Terdapat apl tertentu yang mempunyai keterbacaan teks yang lemah kerana latar belakang yang lebih terang atau saiz fon yang lebih kecil. Untuk menjadikan teks lebih mudah dibaca, anda perlu meningkatkan Saiz Fon keseluruhan UI, yang bukan pilihan terbaik.

Walau bagaimanapun, dengan Tetapan Per-Apl, anda boleh menyesuaikan elemen visual tertentu untuk apl individu, dan berikut ialah panduan lengkap untuk membantu anda menggunakan Tetapan Kebolehcapaian Per-Apl pada iPhone anda seperti seorang profesional!

 1. Apakah itu Tetapan Per-Apl pada iPhone?
 2. Ciri penyesuaian tersedia untuk Tetapan Per-Apl
 3. Cara menambah apl pada Tetapan Per-Apl pada iPhone
 4. Bagaimana untuk mengalih keluar apl daripada Tetapan Per-Apl pada iPhone
 5. Cara membetulkan Tetapan Kebolehcapaian Per-Apl tidak berfungsi pada iPhone

Apakah itu Tetapan Per-Apl pada iPhone?

Tetapan Per-Apl membenarkan pengguna mengubah suai elemen visual antara muka pengguna apl. Perubahan yang dibuat pada apl melalui Tetapan Per Apl tidak memberi kesan kepada antara muka pengguna keseluruhan iPhone anda. Perubahan digunakan secara automatik setiap kali anda melancarkan aplikasi. Sebaik sahaja anda bertukar kepada apl lain atau menutup apl itu, tetapan akan kembali kepada lalai.

Contohnya, jika anda mengalami kesukaran membaca mesej teks dalam apl Mesej, anda boleh mendayakan pilihan Teks Tebal dan Kurangkan Ketelusan untuk meningkatkan kebolehbacaan teks.

Apple sentiasa memperkenalkan tambahan kepada tetapan Kebolehcapaian pada perantinya. Ia dilakukan terutamanya untuk meningkatkan pengalaman pengguna kurang upaya dan menjadikan navigasi melalui antara muka pengguna lancar seperti yang dilakukan oleh orang lain.

Ciri ini mula-mula diperkenalkan dengan iOS 15, dan berikut ialah senarai semua ciri penyesuaian yang tersedia dengan Tetapan Per-Apl.

Ciri penyesuaian tersedia untuk Tetapan Per-Apl

 • Teks Tebal: Apabila didayakan, semua teks pada paparan bertukar menjadi aksara muka tebal.

 • Teks Lebih Besar: Dengan bantuan peluncur, anda mendapat pilihan untuk menukar saiz teks.

 • Bentuk Butang: Menambah garis bawah atau bentuk pada semua elemen teks navigasi (Kembali, Laman Utama, dll.) untuk menjadikannya kelihatan seperti butang.

 • Label Hidup/Mati: “O” ditambahkan untuk togol yang dimatikan. “Saya” ditambahkan untuk togol yang dihidupkan.

 • Kurangkan Ketelusan: Ia menambah baik kontras dengan mengurangkan ketelusan pada latar belakang tertentu dan meningkatkan kebolehbacaan teks.

 • Tingkatkan Kontras: Ia mengubah kontras warna antara latar depan dan latar belakang apl dan juga menukar penggayaan teks untuk meningkatkan kebolehbacaan.

 • Bezakan Tanpa Warna: Semua item antara muka pengguna yang hanya bergantung pada warna untuk menyampaikan maklumat digantikan dengan alternatif.

 • Smart Invert: Apabila didayakan, ia membalikkan kebanyakan warna, kecuali imej, fail media dan apl tertentu yang menggunakan gaya warna gelap.

 • Kurangkan Gerakan: Sangat mengurangkan animasi antara muka pengguna. Juga, ia melumpuhkan kesan paralaks ikon Skrin Utama.

 • Lebih suka Peralihan Silang Pudar: Tetapan Peralihan Silang Pudar hanya kelihatan apabila anda mendayakan tetapan Kurangkan Gerakan. Apabila anda mendayakan peralihan, ia mengurangkan lagi gerakan antara muka pengguna yang meluncur masuk apabila muncul dan hilang.

 • Auto-Main Pratonton Video: Ia memainkan pratonton secara automatik bagi mana-mana video yang dipaparkan dalam apl tersebut.

Walaupun beberapa tetapan yang dinyatakan di atas boleh membantu memanjangkan hayat bateri pada iPhone anda, sesetengah tetapan lain boleh menyebabkan kehabisan bateri yang banyak. Selain itu, mendayakan tetapan Pratonton Video Auto-Main juga boleh membawa kepada penggunaan Data Selular yang berat. Anda mungkin mahu melumpuhkan beberapa tetapan yang dinyatakan di atas untuk meningkatkan hayat bateri iPhone anda.

Cara menambah apl pada Tetapan Per-Apl pada iPhone

 1. Buka apl Tetapan pada iPhone anda
 2. Ketik Kebolehcapaian.
 3. Tatal ke bawah dan pilih Tetapan Per-Apl.

  Buka Apl Tetapan, Ketik pada Kebolehcapaian

 4. Ketik Tambah Apl dalam menu Penyesuaian Apl.
 5. Cari apl pilihan anda atau tatal dan ketik padanya.
 6. Apl akan ditambahkan ke senarai Penyesuaian Apl.

  Ketik tambah apl, cari apl pilihan anda, apl itu akan ditambah dalam senarai penyesuaian

Anda hanya boleh menambah satu apl pada satu masa. Oleh itu, jika anda ingin menambah berbilang apl pada Tetapan Per-Apl dan menyesuaikannya, ia akan memakan banyak masa anda.

Bagaimana untuk mengalih keluar apl daripada Tetapan Per-Apl pada iPhone

 1. Buka apl Tetapan pada iPhone anda.
 2. Ketik Kebolehcapaian → pilih Tetapan Per-Apl.
 3. Sekarang, ketik Edit di penjuru kanan sebelah atas.
 4. Ketik ikon – (tolak) yang terletak di sebelah apl yang ingin anda alih keluar.
 5. Pilih Padam.

  ketik pada edit, ketik pada butang tolak, sekarang ketik pada padam

Cara membetulkan Tetapan Kebolehcapaian Per-Apl tidak berfungsi pada iPhone

Perlu diingat bahawa tidak setiap aplikasi akan menyokong Tetapan Per-Apl ini. Selain itu, Apple juga menyebut bahawa tetapan tertentu hanya digunakan untuk “apl yang menyokong Jenis Dinamik, seperti Tetapan, Kalendar, Kenalan, Mel, Mesej dan Nota.” Jadi, jika mana-mana perubahan yang telah anda buat pada apl tertentu tidak ditunjukkan semasa anda melancarkan apl itu, cuma tutup apl itu dan lancarkan semula.

Jika itu tidak membuahkan hasil, teruskan dan mulakan semula iPhone anda. Itu sudah tentu akan menyelesaikan masalah ini. Walau bagaimanapun, jika anda masih tidak melihat sebarang perubahan pada aplikasi yang diingini, terdapat kemungkinan apl itu tidak akan menyokong tetapan penyesuaian ini.

Semak perubahan!

Setelah anda membuat semua penyesuaian, lancarkan apl dan semak sama ada dan cara perubahan itu meningkatkan pengalaman pengguna. Jika anda mempunyai sebarang keraguan lain mengenai Tetapan Per-Apl atau sebarang pertanyaan yang berkaitan dengan sebarang masalah dengan produk Apple anda, beritahu kami dalam ulasan di bawah. Kami akan menghubungi anda semula secepat mungkin.

Baca lebih lanjut:

 • Cara menggunakan Pintasan Kebolehaksesan pada Apple Watch
 • Cara Menggunakan Pintasan Kebolehcapaian pada iPhone dan iPad
 • Ciri baharu iOS 17, tarikh keluaran, peranti yang disokong

Darryl

+ jawatan

Teknologi Pengguna dan Motosikal adalah dua perkara yang paling menggembirakan Darryl. kenapa? Kerana Tech membantu kehidupan orang yang lebih baik, dan menyelesaikan masalah orang yang berkaitan dengan teknologi adalah sesuatu yang dia gemari. Dan bagaimana dengan basikal, anda bertanya? Baik, lepaskan gear dan hilang.