Cara Menghentikan Chrome Membuka Tab Baharu

16

Tab baharu dibuka dalam Chrome tanpa gesaan anda ialah isu biasa yang dihadapi oleh ramai pengguna Windows dan Mac. Tetapi apa yang boleh bermula sebagai gangguan semata-mata boleh menjadi gangguan besar.

Jika senario di atas berbunyi, anda telah sampai ke tempat yang betul. Kami akan melihat 10 kaedah berbeza yang boleh anda cuba untuk menghalang tapak web daripada membuka tab baharu dalam Chrome tanpa kebenaran anda. Mari selami terus.

1. Kosongkan Kuki Anda

Cara termudah dan terpantas untuk menghalang tab baharu daripada dibuka dalam Chrome ialah membersihkan kuki. Sesetengah kuki yang digunakan oleh tapak web (malah tapak yang anda percayai melakukan ini!) boleh memesongkan kefungsian penyemak imbas anda. Nasib baik, ada penyelesaian mudah.

 1. Buka menu Chrome dengan mengklik pada tiga titik di bahagian atas sebelah kanan tetingkap.
 2. Tekan “Lagi Alat” dari menu lungsur.
 3. Pilih “Kosongkan Data Penyemakan Imbas”.
 4. Pilih tempoh masa (kami mengesyorkan memilih “Sepanjang Masa”).
 5. Tekan “Kosongkan Data” untuk mengesahkan.
 6. Mulakan semula Google Chrome.

Tapak web yang anda buka dalam Chrome akan dimulakan semula dari awal dan tidak akan ada sebarang tab spam muncul entah dari mana.

Walau bagaimanapun, jika pembaikan mudah ini tidak menyelesaikan masalah, anda boleh mencuba teknik lain di bawah.

2. Alih Keluar Sambungan Meragukan

Chrome hadir dengan fleksibiliti yang tiada tandingan berkat banyak alat tambahnya. Sambungan ini menjadikan penyemakan imbas Internet, bekerja dan belajar lebih mudah. Walau bagaimanapun, mereka juga boleh menjadi punca isu.

Sambungan khusus diketahui mengubah hala pengguna ke halaman promosi atau iklan tanpa kebenaran pengguna. Jika ini berlaku dengan mana-mana alat tambah anda, satu-satunya penyelesaian ialah memadamkannya.

 1. Masukkan “chrome://extensions” dalam bar alamat Chrome anda.
 2. Secara bergantian, klik pada ikon “Teka-teki” dari sudut kanan atas.
 3. Pergi ke “Urus Sambungan.”
 4. Senarai semua sambungan aktif yang dikaitkan dengan akaun Chrome akan dipaparkan. Pergi melalui senarai dan cari sambungan yang luar biasa atau sambungan yang anda tidak ingat dipasang.
 5. Tekan “Alih Keluar.”

Jika anda tidak pasti sambungan mana yang mungkin menyebabkan isu ini, anda boleh melakukannya satu langkah pada satu masa.

Lumpuhkan semua sambungan, kemudian aktifkan secara beransur-ansur satu demi satu. Sambil anda lakukan, semak sama ada tetingkap timbul baharu muncul. Jika isu itu kembali selepas anda mengaktifkan semula sambungan tertentu, ini bermakna sambungan adalah tempat punca masalah itu.

Anda kemudian boleh meneruskan untuk mengalih keluar alat tambah ini sama sekali. Jika ini ialah perisian yang anda perlukan untuk bekerja atau belajar, anda boleh mencari alternatif dalam gedung Chrome.

Sambungan kini sepatutnya teratur. Walau bagaimanapun, jika isu dengan tab dibuka secara automatik berterusan, mungkin terdapat jangkitan perisian hasad dalam penyemak imbas atau komputer anda.

3. Tetapkan semula Chrome kepada Tetapan Lalai

Penyelesaian lain yang boleh anda cuba ialah menetapkan semula Chrome kepada tetapan lalainya. Ikuti sahaja langkah di bawah:

 1. Lancarkan Chrome dan buka “Tetapan” dengan menekan tiga titik menegak di penjuru kanan sebelah atas.
 2. Navigasi ke “Tetapkan Semula dan Bersihkan.”
 3. Tekan “Pulihkan Tetapan kepada Lalai Asalnya.”
 4. Sahkan tindakan anda.

Menetapkan semula penyemak imbas kepada tetapan lalai membantu menyelesaikan isu ini pada kebanyakan masa. Melakukannya mengalih keluar cache, sambungan dan sejarah.

Walau bagaimanapun, anda tidak perlu risau tentang kehilangan penanda halaman, kata laluan dan fail penting lain kerana ia disimpan ke akaun Google anda. Pada kali seterusnya anda log masuk ke Chrome menggunakan akaun anda, semua maklumat yang anda simpan dalam sesi penyemakan imbas sebelumnya akan dikembalikan.

Semak untuk melihat sama ada isu tab baharu masih berlaku selepas anda menetapkan semula tetapan kepada lalai. Jika masalah telah hilang, teruskan untuk menyegerakkan kegemaran, sejarah dan sambungan anda sekali lagi. Jika masalah itu muncul semula selepas anda menyegerakkan data anda, maka kemungkinan terdapat sambungan yang dijangkiti di belakangnya.

4. Gunakan AdLock

AdLock ialah perisian hebat yang menyediakan penyelesaian untuk menyekat perisian hasad, pop timbul dan iklan. Sesetengah program antivirus tidak mempunyai skrip yang boleh membaca ancaman Chrome biasa, tetapi AdLock melakukannya. Anda boleh menggunakan sambungan AdLock untuk Chrome untuk memastikan skrip ini daripada menjejaskan pengalaman dalam talian anda.

Anda boleh memuat turun AdLock dari Kedai Chrome atau tapak web rasmi mereka dan memasangnya secara percuma.

Nota: Perlu diingat bahawa penyekat iklan sepenuhnya ialah penyelesaian yang lebih komprehensif jika anda ingin melindungi Mac atau Windows anda daripada ancaman berkaitan iklan yang lebih pelbagai.

5. Tutup Apl Latar Belakang

Apl latar belakang, proses dan alat tambah boleh menyusahkan walaupun semua faedahnya. Sesetengah apl boleh menyebabkan penyemak imbas anda membuka tab yang tidak diingini tanpa kebenaran anda.

Penyelesaian di sini adalah untuk melumpuhkan apl yang menyebabkan isu tersebut.

 1. Buka menu elipsis pada Chrome dan tekan “Tetapan.”
 2. Pergi ke “Sistem” dan matikan togol “Teruskan Menjalankan Apl Latar Belakang Apabila Chrome Ditutup”.

6. Lakukan Imbasan Hasad

Perisian hasad ialah satu lagi sebab mengapa anda mungkin melihat tab yang tidak diingini dibuka pada Chrome. Anda boleh menggunakan pengimbas perisian hasad Google yang melaksanakan penyemak imbas dan sebenarnya terbina dalam Chrome.

Begini cara untuk mengaktifkannya.

 1. Buka Chrome dan pergi ke menu (tiga titik menegak).
 2. Buka “Tetapan,” kemudian tatal ke bahagian “Lanjutan”.
 3. Tekan “Tetapkan Semula dan Bersihkan” dan pilih “Bersihkan Komputer.”
 4. Tekan “Cari,” kemudian “Semak Perisian Berbahaya,” dan ikut arahan pada skrin.

Proses pengimbasan akan mengambil masa beberapa saat. Mulakan semula Chrome sebaik sahaja ia selesai dan semak untuk melihat sama ada masalah itu muncul semula.

7. Tukar Tetapan Carian Google Chrome

Berikut ialah pembetulan mudah yang boleh anda cuba yang boleh menyelesaikan isu pembukaan tab automatik dengan serta-merta.

 1. Buka Chrome dan taip istilah carian (apa-apa sahaja akan berfungsi) dalam bar alamat.
 2. Tekan “Enter”.
 3. Anda akan melihat hasil enjin carian Google.
 4. Klik pada butang “Tetapan” di sudut kanan atas hasil carian.
 5. Tekan “Tetapan Carian” daripada menu lungsur.
 6. Tatal ke halaman baharu dan nyahtanda bahagian “Buka Tetingkap Baharu untuk Setiap Hasil”.

Ambil perhatian bahawa mengubah suai tetapan ini akan menghalang Chrome daripada membuka tapak yang anda klik pada halaman hasil Google dalam tab baharu. Sesetengah pengguna mungkin mendapati ini terlalu terhad, terutamanya jika anda perlu membuka lebih daripada satu tab pada masa yang sama. Walau bagaimanapun, ia mungkin membantu masalah anda.

8. Sekat Pemberitahuan

Pengguna sering mengklik “OK” pada soalan seperti “Adakah anda mahu perisian XYZ menghantar pemberitahuan?” semasa pemasangan. Akibatnya, perisian boleh menghantar pop timbul dan pemberitahuan lain kepada anda yang dibuka dalam tab baharu. Kadangkala, ia juga boleh merebak ke lebih daripada satu tab.

Pembetulan terpantas untuk ini adalah mengikut langkah di bawah:

 1. Buka Tetapan Chrome anda.
 2. Pergi ke “Privasi dan Keselamatan”, kemudian buka “Pemberitahuan.”
 3. Klik pada “Jangan Benarkan Tapak Menghantar Pemberitahuan.”

Kini Chrome tidak akan menunjukkan kepada anda pemberitahuan pop timbul yang datang daripada tapak berita, sambungan dan program yang anda pasang pada komputer anda.

9. Kemas kini atau Pasang Semula Chrome

Kadangkala, tab baharu boleh dibuka jika versi Chrome semasa sudah lapuk atau mempunyai masalah. Dalam kes perisian yang sudah lapuk, terdapat kemungkinan lebih tinggi penyemak imbas boleh dijangkiti perisian hasad. Nasib baik, ada jalan keluar yang mudah:

 1. Buka Chrome dan pergi ke “Bantuan.”
 2. Navigasi ke “Perihal Google Chrome,” kemudian “Kemas Kini.”

Ia juga mungkin berlaku bahawa persediaan Chrome anda telah rosak. Jika beberapa fail penting yang diperlukan sistem hilang, ia boleh mengakibatkan gangguan. Jika ya, anda harus memasang semula Chrome.

 1. Nyahpasang versi Chrome semasa dengan pergi ke Panel Kawalan pada Windows atau menyeret apl ke Sampah pada Mac.
 2. Alih keluar semua fail Chrome daripada komputer.
 3. Pasang versi baharu dengan memuat turunnya dari tapak web rasmi.

10. Tukar Pelayar

Jika anda berhadapan dengan isu pembukaan tab baharu pada Chrome secara tetap dan tiada penyelesaian di atas nampaknya membantu, penyelesaian alternatif ialah berhenti menggunakan Chrome sepenuhnya.

Anda boleh bertukar kepada penyemak imbas lain yang lebih dipercayai seperti Firefox atau Opera. Secara keseluruhan, Opera berjalan pada set ciri yang lengkap dan sangat stabil. Penyemak imbas juga menggunakan lebih sedikit ruang daripada Chrome dan mempunyai kedai sambungan komprehensif yang serupa dengan Chrome.

Apakah yang Menyebabkan Chrome Membuka Tab Baharu Secara Automatik?

Terdapat banyak sebab yang boleh mencetuskan isu dalam Chrome. Antara yang paling popular dan didokumentasikan dengan baik termasuk:

perisian hasad

Perisian hasad ialah perisian berniat jahat yang cuba menipu anda supaya melawat halaman web yang mana data peribadi dan aktiviti anda boleh dijejaki dan dicuri. Perisian hasad juga boleh menjangkiti komputer anda dan menjadikannya berjalan lebih perlahan atau mendedahkan maklumat kewangan anda.

Tetapan Carian

Google membenarkan anda memilih sama ada anda mahu penyemak imbas membuka tab baharu untuk hasil carian atau menyimpannya dalam tab yang anda gunakan semasa carian. Jika pilihan dahulu dihidupkan, tab baharu anda akan dibuka selepas anda mengklik mana-mana pautan daripada halaman hasil carian Google.

Pemasangan Korup

Terdapat juga kemungkinan bahawa Chrome telah dipasang secara tidak betul. Fail yang rosak boleh menyebabkan pelbagai isu dan pembukaan tab baharu secara automatik boleh menjadi salah satu daripadanya.

Apl Latar Belakang

Sambungan Chrome tertentu boleh dijalankan di latar belakang. Kadangkala, ini sangat berguna kerana anda boleh mendapatkan pemberitahuan penting pada bila-bila masa anda memerlukannya, sama ada Chrome dihidupkan atau tidak. Walau bagaimanapun, tetapan itu juga boleh menyebabkan kerosakan dan menyebabkan masalah dengan penyemak imbas.

Menjelajahi Isu Tab Baharu Chrome Membuka

Walaupun sangat fleksibel dan serba boleh, Chrome jauh daripada penyemak imbas yang sempurna. Pengguna yang mengalami tab baharu dibuka tanpa digesa selalunya keliru dan terganggu dengan kesulitan itu.

Pembetulan yang paling biasa untuk masalah ini termasuk menetapkan semula Chrome kepada tetapan lalai dan mengalih keluar alat tambah yang menyebabkan tindakan itu. Nasib baik, terdapat banyak lagi teknik yang digariskan dalam artikel ini untuk menangani isu yang lebih berterusan.

Penyelesaian manakah yang membantu anda menghentikan Chrome daripada membuka tab baharu secara automatik? Di manakah masalah itu berakar pada mulanya? Kongsi pengalaman anda di bahagian komen di bawah. Juga, jangan ragu untuk mengesyorkan pilihan alternatif untuk menyelesaikan masalah.