Cara menghidupkan atau mematikan 5G pada iPhone anda

17
Cara menghidupkan atau mematikan 5G pada iPhone

5G menawarkan kelajuan yang lebih tinggi dengan kependaman yang lebih rendah, kurang gangguan, boleh memenuhi bilangan peranti yang lebih besar dan menawarkan kecekapan keseluruhan yang lebih baik jika dibandingkan dengan pendahulunya. Dalam artikel ini, saya akan membantu anda memahami cara menghidupkan dan menggunakan 5G pada iPhone anda.

iPhone mana yang menyokong 5G?

Sila rujuk senarai di bawah untuk menyemak sama ada iPhone anda menyokong 5G:

 • siri iPhone 12
 • siri iPhone 13
 • siri iPhone 14
 • iPhone SE (2022)

Tetapan lalai untuk 5G pada iPhone

Tidak dinafikan bahawa 5G memberikan kelajuan data yang sangat baik. Juga, idealnya, 5G harus memberikan hayat bateri yang lebih baik daripada 4G. Semata-mata kerana ia lebih pantas daripada 4G dan menggunakan lebih sedikit kuasa untuk memindahkan jumlah data yang sama.

Walau bagaimanapun, dalam penggunaan kehidupan sebenar, 5G menggunakan lebih banyak kuasa daripada 4G kerana satu sebab – liputan rangkaian yang lemah. Walaupun rangkaian 5G berkembang pesat secara global, ia tidak dapat dinafikan mempunyai liputan rangkaian yang lemah. Ini menyebabkan bateri iPhone anda kehabisan lebih cepat kerana ia cuba menahan isyarat atau sentiasa mencari isyarat alternatif.

Apple, secara lalai, mendayakan mod Auto 5G untuk menghalang perkara ini daripada berlaku. Ia membantu mengoptimumkan hayat bateri dan penggunaan data berdasarkan pelan data anda. Dan apabila anda menghadapi sambungan rangkaian yang lemah, atau kelajuan 5G adalah setanding dengan kelajuan 4G, iPhone anda secara automatik bertukar kepada rangkaian 4G.

Bagaimana untuk mendayakan 5G pada iPhone anda

Sesetengah pengguna mungkin mendapat manfaat daripada kelajuan lebih tinggi yang disediakan oleh 5G; pada masa yang sama, ia mungkin tidak memberi perbezaan kepada sesetengah orang. Jika anda termasuk dalam kategori terdahulu, anda boleh memilih untuk menggunakan 5G pada setiap masa. Walau bagaimanapun, jika anda termasuk dalam kategori kedua, anda boleh memilih untuk melumpuhkan 5G sama sekali.

Dengan itu, ikuti langkah di bawah untuk mendayakan atau melumpuhkan 5G pada iPhone anda:

 1. Buka Tetapan pada iPhone anda.
 2. Pilih Data Selular/Data Mudah Alih.

  Ketik pada Pilihan Data Mudah Alih dalam Data Mudah Alih pada iPhone

 3. Ketik Pilihan Data Celluar/Pilihan Data Mudah Alih.
  (Jika anda menggunakan dwi SIM, kemudian pergi ke Tetapan → Selular/Data Mudah Alih → Pilih nombor yang tetapan anda ingin tukar → Suara & Data)
 4. Ketik Suara dan Data. Di sini, anda boleh memilih daripada tiga pilihan:

  Dayakan 5G pada iPhone anda

  1. 5G Auto: Ia dipilih secara lalai dan mendayakan mod Data Pintar. Ia membantu menjimatkan hayat bateri dan mengehadkan penggunaan data kerana ia beralih kepada LTE apabila 5G tidak mengurangkan pengalaman.

  2. 5G Hidup: Memilih rangkaian ini akan memaksa iPhone bertukar kepada rangkaian 5G apabila tersedia, tidak kira betapa lemahnya rangkaian itu. Ini secara langsung menjejaskan penggunaan bateri dan mengurangkan hayat bateri iPhone anda.

  3. LTE: Jika anda ingin mematikan 5G, pilih pilihan ini. Ia hanya akan menggunakan rangkaian LTE walaupun rangkaian 5G tersedia. Ia membantu menjimatkan hayat bateri dan menyediakan sambungan yang lebih kuat dan lebih dipercayai.

Cara menghidupkan atau mematikan Perayauan Data pada 5G

Beberapa pembawa di seluruh dunia menyokong perayauan 5G. Walaupun pembawa anda tidak menyokong perayauan 5G, apabila tetapan ini didayakan, peranti anda mungkin beralih kepada 4G atau LTE berdasarkan apa yang tersedia. Begini cara anda boleh menghidupkan atau mematikan Perayauan Data pada iPhone anda.

 1. Buka Tetapan pada iPhone anda.
 2. Pilih Data Selular/Mudah Alih.
 3. Ketik Pilihan Data Selular/Pilihan Data Mudah Alih.
 4. Togol Hidupkan atau Matikan Perayauan Data seperti yang anda rasa sesuai.

  hidupkan atau matikan Perayauan data pada 5G pada iPhone

Pilihan Mod Data Selular 5G yang manakah harus anda pilih?

Terdapat tiga pilihan Mod Data Selular 5G untuk dipilih:

 • Benarkan Lebih Banyak Data pada 5G: Apabila dipilih, pilihan ini membenarkan penggunaan data yang lebih tinggi untuk apl dan menyediakan FaceTime berkualiti tinggi, kandungan HD pada Apple TV, sandaran iCloud automatik, dsb. Tetapan ini akan didayakan secara lalai, bergantung pada pembawa anda dan jika anda mempunyai pelan data tanpa had.

 • Standard: Ia biasanya didayakan secara lalai pada kebanyakan rangkaian selular. Kemas kini automatik, tugas latar belakang dan tetapan kualiti standard untuk video dan FaceTime didayakan apabila dipilih.

 • Mod Data Rendah: Tugas latar belakang dan kemas kini automatik dijeda apabila Mod Data Rendah didayakan, kedua-duanya pada Data Selular dan Wi-Fi.

Setelah anda membuat keputusan tentang pilihan Mod Data Selular 5G yang ingin anda pilih, maka:

 1. Lancarkan Tetapan pada iPhone anda.
 2. Ketik Data Selular/Mudah Alih.
 3. Pilih Pilihan Data Selular/Pilihan Data Mudah Alih.
 4. Ketik Mod Data.
 5. Kini anda boleh memilih daripada tiga pilihan yang tersedia,
  • Benarkan Lebih Banyak Data pada 5G
  • Standard
  • Mod Data Rendah
Pilihan Mod Data Selular 5G pada iPhone

Nota: Pilihan Benarkan Lebih Banyak Data pada 5G akan menghabiskan bateri anda dengan ketara lebih cepat daripada dua pilihan lain. Berikut ialah panduan untuk membantu anda menyelesaikan masalah kehabisan bateri pada iPhone anda.

Apakah yang diwakili oleh ikon 5G yang berbeza?

Beberapa pembawa di seluruh dunia menawarkan sambungan rangkaian 5G. Memandangkan terdapat teknologi 5G yang berbeza seperti sub-6Ghz, spektrum pertengahan hingga tinggi atau mmWave, jelas sekali pembawa mungkin menggunakan teknologi berbeza berdasarkan jalur frekuensi yang mereka peroleh dan kelajuan data yang mereka tawarkan.

iPhone anda akan menunjukkan ikon berbeza berdasarkan jenis sambungan dan kelajuan. Pada masa ini, terdapat empat ikon dipaparkan pada bar status iPhone anda, dan inilah maksudnya:

 • 5G: Ikon 5G mewakili iPhone anda disambungkan ke frekuensi bawah atau asas rangkaian 5G yang disediakan oleh pembawa anda.

 • 5G+, 5G UW, 5G UC: Ikon ini menunjukkan bahawa iPhone anda disambungkan kepada versi rangkaian 5G yang lebih tinggi frekuensinya. Ikon 5G+ dipaparkan apabila iPhone anda disambungkan ke versi frekuensi lebih tinggi yang ditawarkan oleh pembawa anda. 5G UW mewakili rangkaian 5G frekuensi mmWave. Akhir sekali, 5G UC ialah akronim untuk Ultra Capacity, rangkaian 5G berdasarkan spektrum jalur pertengahan.

Apa yang perlu dilakukan jika anda tidak melihat 5G dalam bar status?

Pertama, untuk iPhone anda memaparkan 5G dalam bar status, anda perlu memastikan kawasan anda mempunyai liputan 5G. Selain itu, pelan Data Selular 5G yang aktif diperlukan untuk menyambung ke rangkaian 5G. Jika anda memenuhi kedua-dua keperluan ini tetapi masih tidak dapat melihat 5G dalam bar status iPhone anda, ikut langkah yang dinyatakan di bawah, hidupkan Mod Pesawat dan matikannya selepas 30 saat atau mulakan semula iPhone anda.

Jika mengikut langkah-langkah ini tidak mendapat hasil kali pertama, ulangi langkah itu beberapa kali. Walau bagaimanapun, jika anda tidak melihat hasil walaupun selepas itu, sudah tiba masanya untuk menghubungi pembawa anda untuk mendapatkan bantuan lanjut.

Lebih cepat tidak selalu lebih baik

Ya, saya tahu ia adalah versi ubah suai bagi pepatah, “Lebih besar tidak semestinya lebih baik,” tetapi ia adalah benar. Sebagai contoh, kereta sport yang sangat laju juga menggunakan kuantiti bahan api yang banyak. Perkara yang sama berlaku untuk 5G kerana ia menawarkan kelajuan yang lebih pantas tetapi menggunakan sejumlah besar bateri kerana liputan yang rendah.

Kami menjangkakan ini akan bertambah baik apabila rangkaian 5G terus berkembang, dan apabila liputan setanding dengan rangkaian 4G, 5G akan datang dengan lebih sedikit kompromi. Sehingga itu, saya kekal dengan 4G/LTE. Dalam ulasan di bawah, beritahu saya jika anda berada dalam pasukan 4G atau 5G.

Baca lebih lanjut:

 • 16 Cara untuk meningkatkan kelajuan data selular pada iPhone
 • 5G tidak berfungsi pada iPhone? 7 Cara untuk memperbaikinya!
 • Bagaimana untuk menyekat data selular pada iPhone dan iPad