Cara menghidupkan Mod Senyap dalam Instagram pada iPhone atau Android

14
Cara-menghidupkan-Mod-Senyap-di-Instagram

Kadang-kadang sukar untuk menjauhi media sosial. Mengikuti rakan, keluarga dan pengikut adalah sebahagian daripada cabutan. Tetapi apabila tiba masanya untuk memberi tumpuan atau berehat yang sangat diperlukan, Mod Senyap di Instagram boleh membantu dengan menjeda pemberitahuan dan mesej. Mari ketahui cara menghidupkan Mod Senyap di Instagram untuk berehat daripada pemberitahuan.

Apakah Mod Senyap di Instagram?

Instagram melancarkan Mod Senyap pada awal 2023 dengan niat untuk membantu orang lain fokus. Sama ada untuk remaja yang sepatutnya belajar atau orang lain yang perlu menumpukan perhatian di jalan raya semasa memandu, Mod Senyap boleh membantu.

Apabila anda mendayakan Mod Senyap, pemberitahuan anda disenyapkan dan balasan automatik dihantar kepada mereka yang menghantar mesej langsung kepada anda. Kedua-dua fungsi ini membolehkan anda menumpukan perhatian pada tugas lain atau malah menutup mata tanpa gangguan daripada rakan pengguna Instagram anda.

Perkara yang menarik tentang Mod Senyap ialah anda tidak perlu berfikir untuk menghidupkan dan mematikannya. Anda boleh menyediakan jadual supaya jadual itu dihidupkan secara automatik untuk waktu tertentu dalam sehari.

Sehingga berita ini ditulis, Mod Cukup tersedia dalam apl mudah alih Instagram di Amerika Syarikat, United Kingdom, Australia, Kanada, Ireland dan New Zealand. Ciri ini boleh dibuat di negara dan wilayah lain pada masa akan datang.

Bagaimana untuk mendayakan Mod Senyap dalam Instagram pada iPhone atau Android

 1. Buka apl Instagram pada iPhone anda.
 2. Ketik gambar profil anda di bahagian bawah untuk menuju ke tab profil.
 3. Pilih menu hamburger (tiga baris) di bahagian atas sebelah kanan → pilih Tetapan.

  Untuk menghidupkan Mod Senyap pada Instagram, buka apl Instagram, ketik gambar profil anda, Pilih menu hamburger, pilih Tetapan

 4. Ketik Pemberitahuan dan kemudian pilih Mod Senyap dalam bahagian Pemberitahuan Tolak.
 5. Hidupkan togol Mod Senyap.
 6. Ketik masa di sebelah kanan Dari untuk memilih masa mula dan lakukan perkara yang sama untuk masa Kepada.
  Anda boleh menghidupkan Mod Senyap sehingga 12 jam.

  Ketik Pemberitahuan, pilih Mod Senyap, Hidupkan togol di sebelah Mod Senyap, ketik masa di sebelah kanan Daripada untuk memilih masa mula

 7. Gunakan anak panah belakang di bahagian atas sebelah kiri untuk keluar dari persediaan dan Tetapan Mod Senyap.

Perkara yang anda lihat dalam Mod Senyap

Apabila anda kembali ke profil Instagram anda, anda akan melihat Dalam Mod Senyap di bawah nama anda dengan ikon bulan. Anda boleh mengetik Dalam Mod Senyap untuk melihat berapa lama ia didayakan jika perlu.

Perkara yang anda lihat dalam Mod Senyap, ketik Dalam Mod Senyap untuk melihat tempoh masa ia didayakan jika perlu

Jika anda memilih Tetapan → Pemberitahuan daripada menu pada profil anda, anda juga akan melihat bahawa togol Jeda Semua didayakan di bawah Pemberitahuan Tolak. Anda tidak boleh mematikan togol ini semasa menggunakan Mod Senyap.

Pergi ke Tetapan, Pemberitahuan, anda juga akan melihat bahawa Togol Jeda Semua

Selepas jadual Mod Senyap anda tamat, anda akan menerima pemberitahuan sekali lagi dan boleh melihat mesej langsung anda dalam apl Instagram seperti biasa.

Perkara yang dilihat oleh orang lain dalam Mod Senyap

Seperti yang dinyatakan, jika pengguna Instagram menghantar mesej langsung kepada anda semasa anda menggunakan Mod Senyap, mereka akan menerima balasan automatik yang memberitahu mereka bahawa anda tidak akan dimaklumkan. Selain itu, mereka akan melihat paparan Dalam Mod Senyap di bawah nama anda.

Bagaimana untuk melumpuhkan Mod Senyap dalam Instagram pada iPhone atau Android

Jika anda memutuskan Mod Senyap bukan untuk anda atau anda hanya mahu melumpuhkannya untuk hari itu, ini adalah mudah.

 • Kembali ke Tetapan → Pemberitahuan → matikan togol Mod Senyap.
 • Pergi ke profil anda, pilih Dalam Mod Senyap dan ketik Tetapan dalam tetingkap timbul di bahagian bawah. Kemudian, matikan togol Mod Senyap.

Kawal masa anda!

Walaupun apabila kami cuba menjauhkan diri daripada media sosial untuk menyelesaikan sesuatu, pemberitahuan dan mesej boleh muncul dan menarik kami masuk. Anda boleh menghidupkan Mod Senyap pada Instagram untuk mengawal masa anda dengan menghapuskan gangguan, walaupun untuk masa yang singkat. Adakah anda akan mencubanya? Beritahu saya dalam komen!

Baca lebih lanjut:

 • Bagaimana untuk menyembunyikan status aktif anda di Instagram
 • Apa yang berlaku apabila anda menyekat seseorang di Instagram?
 • Bagaimana untuk mematikan permintaan mesej di Instagram