Cara menghidupkan Muat Semula Apl Latar Belakang pada iPhone atau iPad

13
Cara menghidupkan Muat Semula Apl Latar Belakang pada iPhone

Perkara yang perlu diketahui sebelum anda menghidupkan Muat Semula Apl Latar Belakang pada iPhone anda

 • Muat Semula Apl Latar Belakang tidak berfungsi jika anda telah menghidupkan Mod Kuasa Rendah.
 • Ciri ini menggunakan banyak data dan menghabiskan bateri iPhone anda.

Peranti Apple mempunyai keupayaan pengurusan memori yang terbaik. Anda mendapat ciri Muat Semula Apl Latar Belakang yang memastikan apl tidak perlu memuatkan semuanya semula. Jadi, apabila anda menukar apl, anda boleh meneruskan dari tempat anda berhenti. Sejuk kan? Jadi, mari ketahui cara anda boleh menghidupkan Muat Semula Apl Latar Belakang pada iPhone anda.

Apakah Penyegaran Apl Latar Belakang pada iPhone?

BAR membolehkan apl menyegarkan kandungannya. Oleh itu, mereka dapat berjalan dengan lancar dan memberikan prestasi yang konsisten. Apl boleh melakukan pelbagai tugas di latar belakang apabila ciri ini didayakan. Seperti apabila anda membuka aplikasi berita, anda akan mendapat tajuk berita terkini.

Selain itu, apl yang memantau penggunaan data mudah alih anda terus mengukur di latar belakang, dan perkhidmatan storan awan menyegerakkan fail anda secara automatik. Selain itu, anda tidak perlu memuat semula suapan dan menunggu siaran terbaharu semasa menggunakan apl media sosial. Jika anda tidak mahu sebarang apl dikemas kini, anda perlu hentikan secara paksa.

Ambil perhatian bahawa Muat Semula Apl Latar Belakang tidak menjejaskan pemberitahuan. Contohnya, jika anda mematikan fungsi untuk apl pemesejan, anda masih akan mendapat makluman apabila mesej baharu tiba.

Had penggunaan Muat Semula Apl Latar Belakang

 • BAR tidak akan berfungsi jika anda telah mendayakan Mod Kuasa Rendah, yang mengehadkan operasi pada iPhone anda untuk menjimatkan hayat bateri. Oleh itu, jika anda hanya perlu menjimatkan hayat bateri, dayakan Mod Kuasa Rendah dan bukannya mematikan Muat Semula Apl Latar Belakang secara manual. Jadi, BAR akan disambung semula apabila Mod Kuasa Rendah dimatikan.
 • Selain itu, anda boleh mematikan akses data selular untuk mana-mana apl daripada apl Tetapan. Jadi, ia akan menghalang apl yang kehausan data daripada menyalahgunakan penyegaran semula apl latar belakang. Jika anda tidak mahu mana-mana apl berjalan di latar belakang atau tidak kerap menggunakan apl tertentu, matikan ciri untuk apl itu.
 • Ia menggunakan banyak bateri dan data. Pada masa lalu, hanya ada satu pilihan – untuk menyahaktifkannya sepenuhnya. Tetapi kini anda mempunyai pilihan untuk mendayakan Muat Semula Apl Latar Belakang semasa hanya disambungkan ke Wi-Fi. Jadi, ini akan memberi anda manfaat ciri tersebut sambil menyimpan data selular.

Bagaimana untuk mendayakan atau melumpuhkan Muat Semula Apl Latar Belakang pada iPhone

 1. Lancarkan apl Tetapan pada iPhone anda → ketik Umum.
 2. Sekarang, pilih Muat Semula Apl Latar Belakang.

  Ketik pada Muat Semula Apl Latar Belakang pada iPhone

 3. Seterusnya, ketik Muat Semula Apl Latar Belakang sekali lagi.
 4. Sekarang, pilih salah satu daripada tiga pilihan ini:

  Hidupkan Muat Semula Apl Latar Belakang pada iPhone

  • Mati: Jika anda ingin melumpuhkan sepenuhnya ciri ini, pilih Mati supaya tiada apl akan dikemas kini di latar belakang.

  • Wi-Fi: Jika anda mahu apl dimuat semula menggunakan Wi-Fi sahaja, pilih pilihan Wi-Fi.

  • Wi-Fi & Data Mudah Alih: Secara lalai, Wi-Fi & Data Mudah Alih dipilih.

Cara mengurus muat semula aplikasi latar belakang pada iPhone

Selepas menghidupkan BAR, anda akan melihat semua apl anda didayakan. Ia mungkin bukan idea terbaik untuk mendayakannya untuk setiap apl apabila anda mempunyai banyak apl. Ini benar terutamanya jika anda hanya mempunyai sejumlah data bulanan yang tersedia.

Jadi, pergi ke halaman Muat Semula Apl Latar Belakang dari Tetapan → Umum. Kemudian togol matikan suis di sebelah apl yang anda tidak gunakan.

Urus muat semula apl latar belakang pada iPhone

Saya cadangkan mendayakan ciri untuk apl tertentu, seperti Berita dan Cuaca, berfungsi dengan betul. Aplikasi lain, seperti Instagram dan Facebook, boleh berfungsi tanpanya. Tetapi ia mungkin tidak menyenangkan kerana anda perlu memuat semula bahan secara manual.

Soalan Lazim

Mengapa Muat Semula Apl Latar Belakang dikelabukan?

Pada iPhone anda, ciri Muat Semula Apl Latar Belakang mungkin dilumpuhkan kerana Mod Kuasa Rendah diaktifkan. Atau anda telah melumpuhkannya untuk semua apl. Semak sama ada togol bersebelahan dengan apl dihidupkan. Selain itu, jika anda telah menutup mana-mana apl daripada penukar apl, aktiviti latar belakang akan dihentikan.

Itu sahaja untuk hari ini, kawan-kawan!

Muat Semula Apl Latar Belakang sudah pasti merupakan ciri penting untuk apl yang selalu anda gunakan. Jika anda bimbang tentang penggunaan data dan bateri, dayakan ciri untuk apl tertentu. Apakah pendapat anda – patutkah Muat Semula Apl Latar Belakang dihidupkan? Beritahu saya di bahagian komen di bawah.

Terokai lagi…

 • 12 Cara untuk membetulkan isu kehabisan bateri iOS 16 pada iPhone
 • Bagaimana untuk menyekat data selular pada iPhone dan iPad
 • 16 Cara untuk meningkatkan kelajuan data selular pada iPhone