Cara menghidupkan pengesanan jatuh Apple Watch

17
© NextPit oleh Irina Efremova

Beberapa bulan yang lalu, semasa lawatan basikal di Jerman, saya menyedari bahawa fungsi pengesanan jatuh Apple Watch saya tidak diaktifkan. Menyelidik sedikit, saya mendapati bahawa fungsi itu tidak aktif secara lalai untuk semua orang, hanya untuk pengguna lebih 55 tahun. Dalam tutorial ini saya menunjukkan cara untuk mengaktifkan fungsi Pengesanan Kejatuhan pada Apple Watch untuk mereka yang juga mengambil mudah.

  • Baca juga: Cara mengawal Apple Watch anda tanpa menyentuh skrin

Pertama, fungsi yang mengesan kejatuhan telah tersedia sejak 2018—diumumkan dengan Apple Watch Series 4—dan pada mulanya didayakan secara lalai untuk orang yang berumur lebih dari 65 tahun. Baru-baru ini, Apple telah menukar kriteria ini, kini ciri tersebut aktif secara lalai untuk pengguna 55 dan lebih tua.

Tetapi mengapa anda perlu mendayakan ciri pengesanan jatuh? Apple menawarkan beberapa ciri SOS untuk menjadikan kehidupan seharian kurang membimbangkan, tetapi sudah tentu ini bukan jaminan. Walau bagaimanapun, jika anda memilih untuk menggunakan pengesanan jatuh, menggunakan penderia terbina dalam, Apple Watch anda akan mendaftarkan pergerakan mengejut, seperti jatuh, yang berlaku semasa anda bergerak.

Jika jatuh direkodkan, amaran akan dihantar ke jam tangan anda. Jika ia positif palsu atau anda baik-baik saja, hanya ketik butang “Saya OK” dan tindakan itu akan ditamatkan. Walau bagaimanapun, jika anda tidak berinteraksi dengan amaran, Apple Watch akan membuat panggilan kecemasan yang boleh mengambil masa sehingga seminit. Selepas ini, mesej kepada kenalan kecemasan anda akan dihantar secara automatik.

Tangkapan skrin menunjukkan cara menghidupkan ciri pengesanan jatuh pada Apple Watch

Pastikan anda menghidupkan fungsi pengesanan jatuh pada Apple Watch anda sebelum anda memerlukannya / © NextPit

Cara menghidupkan pengesanan jatuh Apple Watch

Terdapat dua cara untuk mengaktifkan fungsi pengesanan jatuh pada Apple Watch anda: melalui iPhone atau jam tangan anda. Dalam kedua-dua kes, prosesnya agak mudah.

Mengaktifkan pengesanan jatuh melalui iPhone

  1. Buka apl Apple Watch pada iPhone anda.
  2. Ketik Jam Tangan Saya.
  3. Klik SOS Kecemasan.
  4. Dayakan pilihan Pengesanan Kejatuhan.

Mendayakan pengesanan jatuh pada Apple Watch anda:

  1. Pada Apple Watch anda, buka Tetapan.
  2. Klik SOS.
  3. Hidupkan Pengesanan Jatuh.

Setelah Pengesanan Kejatuhan didayakan, secara lalai fungsi ditetapkan untuk kekal “Sentiasa Hidup”. Walau bagaimanapun, anda boleh memilih untuk memastikan ia aktif hanya “Semasa aktiviti fizikal.” Perbezaan di sini ialah jika anda memilih pilihan yang terakhir, menurut Apple, ini “mengurangkan pengesanan kejatuhan palsu.”

Itupun dia! Sekarang jika anda mengalami kejatuhan yang serius, fungsi pengesanan jatuh boleh membantu dengan pertolongan cemas.

Jadi, adakah anda memastikan Pengesanan Jatuh aktif? Adakah anda pernah terpaksa menggunakannya? Apakah ciri lain Apple Watch anda yang paling anda gunakan?