Cara Mengira Hari Antara Tarikh dalam Helaian Google

6

Salah satu kegunaan paling biasa untuk Helaian Google ialah untuk membuat kalendar dan mengendalikan maklumat tentang tarikh, seperti helaian masa atau jadual percutian. Ramai pengguna yang mencipta hamparan yang berurusan dengan tarikh mendapati diri mereka perlu mengira berapa hari terdapat antara dua tarikh; iaitu, mereka perlu mencari berapa hari terdapat antara (sebagai contoh) 1 Julai 2018 dan 31 Januari 2019.

Anda hanya boleh melihat pada kalendar dan mengira hari dengan tangan, dan itu akan berfungsi dengan baik jika tarikhnya sangat rapat, tetapi untuk sejumlah besar tarikh atau tarikh yang berjauhan, sedikit bantuan daripada komputer pastinya bagus. Nasib baik, Helaian Google mempunyai beberapa cara untuk mencari bilangan hari antara dua tarikh.

Mari lihat fungsi yang boleh anda gunakan untuk mengira hari antara tarikh dalam Helaian Google.

Cara Mengira Hari Antara Tarikh dalam Helaian Google

Sebelum bermula, adalah penting untuk ambil perhatian bahawa kaedah ini hanya berfungsi apabila menggunakan format tarikh Amerika. Jika anda tidak berada di Amerika Syarikat, anda boleh pergi ke Helaian Google dan menukar Tempatan dan Zon Waktu anda jika anda ingin menggunakan kaedah ini.

Walaupun begitu, mari kita lihat cara mencari bilangan hari antara dua tarikh dalam Helaian Google.

Cara Mengira Hari Antara Tarikh dalam Helaian Google menggunakan Fungsi MINUS

Tidak seperti Excel, Helaian Google mempunyai fungsi penolakan yang sangat berguna untuk mengira perbezaan tarikh mudah. MINUS ialah fungsi penolakan Helaian Google dan, kerana cara tarikh disimpan secara dalaman (sebagai integer yang menerangkan bilangan hari sejak tarikh tertentu pada masa lalu), ia berfungsi dengan baik untuk menolak satu tarikh daripada tarikh lain. Iaitu, selagi tarikh kedua-duanya dalam format yang sama. Sintaks untuk MINUS ialah: =MINUS(nilai 1, nilai 2).

 1. Buka hamparan Google Sheets kosong dalam penyemak imbas anda dan masukkan (sebagai contoh) 4/5/2017 dan 5/15/2017 dalam sel B3 dan C3.
 2. Sekarang, pilih sel D3, di mana kita akan meletakkan fungsi MINUS. Klik di dalam bar fx, dan kemudian taip =MINUS(C3, B3) dan tekan Enter. Sel D3 kini akan mengembalikan nilai 40, seperti yang ditunjukkan terus di bawah.

Ini bermakna terdapat 40 hari antara 4/5/2017 dan 15/5/2017.

Anda juga boleh mencari perbezaan antara tarikh hanya dengan memasukkan rujukan sel dan tidak mengganggu fungsi MINUS.

 1. Contohnya, klik sel E3 dan masukkan =C3-B3 dalam bar fungsi, seperti yang ditunjukkan dalam syot kilat di bawah. Itu juga akan mengembalikan 40. Walaupun, oleh kerana anda menolak terus tarikh tanpa MINUS, nilai dalam sel E mungkin akan dipaparkan dalam format tarikh dan kelihatan sangat pelik.

Anda boleh menukar format sel untuk menunjukkan nilai integer dengan memilih Format > Nombor dan Nombor.

google tarikh2

Anda juga mungkin memasukkan rujukan sel dengan tarikh awal dahulu. Jika anda memasukkan =B3-C3 dalam bar fungsi, sel akan mengandungi nilai -40. Ini menyerlahkan bahawa 4/4/2017 adalah 40 hari di belakang 15/5/2017.

Cara Mengira Hari Antara Tarikh dalam Helaian Google menggunakan Fungsi DATEDIF

DATEDIF ialah fungsi yang membantu anda mencari jumlah hari, bulan atau tahun antara dua tarikh. Anda boleh mencari jumlah hari antara dua tarikh yang dimasukkan pada hamparan atau masukkan tarikh dalam DATEDIF sebaliknya.

Sintaks untuk DATEDIF ialah:

DATEDIF(tarikh_mula, tarikh_akhir, unit). Unit untuk fungsi boleh D (hari), M (bulan), atau Y (tahun).

 1. Untuk mencari perbezaan antara 4/4/2017 dan 5/15/2017 dengan DATEDIF, anda harus memilih sel untuk menambah fungsi kepada (F3, dalam kes kami) dan masukkan =DATEDIF(B3, C3, “D”) dalam bar fx.
google tarikh3

DATEDIF juga akan berfungsi jika anda meletakkan maklumat tarikh terus ke dalam formula.

 1. Klik a sel hamparan untuk menambah DATEDIF ke, dan kemudian taip =DATEDIF(“4/5/2017”, “5/15/2017″,”D”) dalam bar fx.
google tarikh4

Seperti yang anda lihat, hasilnya adalah sama.

Cara Mengira Hari Antara Tarikh dalam Helaian Google menggunakan Fungsi DAYS360

Helaian Google termasuk DAY360, yang mengira perbezaan antara tarikh untuk tahun 360 hari. Kalendar 360 hari digunakan terutamanya untuk hamparan kewangan di mana pengiraan kadar faedah mungkin diperlukan.

Sintaks untuk DAYS360 ialah:

=DAYS360(tarikh_mula, tarikh_akhir, [method]). The [method] ialah penunjuk pilihan yang boleh anda sertakan untuk kaedah kiraan hari.

 1. Sebagai contoh, masukkan 1/1/2016 dalam sel B4 sebagai tarikh mula, dan kemudian masukkan 1/1/2017 dalam C4 sebagai tarikh tamat untuk fungsi tersebut.
  Helaian Google - Nilai tarikh 2
 2. Sekarang, pilih sel D4, masukkan fungsi =DAYS360(B4, C4) dalam bar fx dan tekan Enter.

Sel D4 akan merangkumi sejumlah 360 hari antara tarikh yang dipilih. Ambil perhatian bahawa satu-satunya kegunaan sebenar untuk fungsi khusus ini adalah jika anda bekerja dengan kadar faedah.

Cara Mengira Hari Antara Tarikh dalam Helaian Google menggunakan Fungsi NETWORKDAYS

NETWORKDAYS juga mengira bilangan hari antara tarikh, tetapi ia tidak sepenuhnya sama dengan yang lain. Fungsi ini hanya mengira hari bekerja, jadi ia meninggalkan hujung minggu daripada persamaan. (Baca ia sebagai “Hari Kerja Bersih” dan bukannya “Hari Rangkaian”.)

Oleh itu, anda boleh mencari jumlah bilangan hari bekerja antara beberapa tarikh dengan NETWORKDAYS, dan anda juga boleh menentukan cuti tambahan supaya ia tidak termasuk tarikh lain.

Sintaks untuk NETWORKDAYS ialah:

NETWORKDAYS(tarikh_mula, tarikh_akhir, [holidays])

 1. Menggunakan tarikh daripada contoh sebelumnya, 4/4/2017 dan 5/15/2017 dimasukkan dalam sel B3 dan C3.
 2. Pilih sel dan input =NETWORKDAYS(B3, C3) dan tekan Enter. Fungsi NetworkDays Helaian Google
 3. Untuk menambah tarikh cuti pada fungsi, pertama, masukkan 17/4/2017 dalam sel A3 dan kemudian ubah suai fungsi dengan menambahkan rujukan sel A3 padanya. Jadi, fungsi itu kemudiannya ialah =NETWORKDAYS(B3, C3, A3), yang akan mengembalikan 28 dengan cuti bank tambahan juga ditolak daripada jumlah hari.

Fungsi Berkaitan Tarikh Penting Lain

Terdapat beberapa fungsi berkaitan tarikh dalam Helaian yang perlu anda ketahui jika anda akan melakukan banyak kerja dengan tarikh.

 • Fungsi DATE menukar tahun, bulan dan hari yang disediakan kepada tarikh. Formatnya ialah DATE(tahun, bulan, hari). Sebagai contoh, DATE(2019,12,25) mengembalikan 12/25/2019.
 • Fungsi DATEVALUE menukar rentetan tarikh yang diformat dengan betul kepada integer tarikh. Formatnya ialah DATEVALUE(rentetan tarikh); rentetan tarikh boleh menjadi sebarang rentetan yang sesuai, seperti “12/25/2019” atau “1/23/2012 8:5:30”.
 • Fungsi DAY mengembalikan hari dalam bulan tarikh tertentu jatuh pada, dalam format angka. Formatnya ialah DAY(tarikh). Contohnya, DAY (“12/25/2019”) mengembalikan 25.
 • Fungsi DAYS mengembalikan bilangan hari antara dua tarikh. Formatnya ialah DAYS (tarikh tamat, tarikh mula). Contohnya, DAYS(“12/25/20189”, “8/31/2019”) mengembalikan 116.
 • Fungsi EDATE mengembalikan tarikh bilangan bulan tertentu sebelum atau selepas tarikh yang diberikan. Formatnya ialah EDATE(tarikh mula, bilangan bulan). Contohnya, EDATE(“31/8/2019”, -1) mengembalikan “31/7/2019”.
 • Fungsi MONTH mengembalikan bulan dalam tahun tarikh tertentu jatuh dalam format angka. Formatnya ialah MONTH(tarikh). Sebagai contoh, MONTH(“8/30/2019”) mengembalikan 8.
 • Fungsi TODAY mengembalikan tarikh semasa sebagai nilai tarikh. Formatnya ialah HARI INI(). Sebagai contoh, pada masa penulisan ini, TODAY() akan mengembalikan “8/31/2019”.
 • Fungsi WEEKDAY mengembalikan nilai angka yang menunjukkan hari dalam minggu tarikh yang diberikan. Formatnya ialah WEEKDAY(tarikh, jenis), dan jenisnya boleh 1, 2, atau 3. Jika jenis 1, hari dikira dari Ahad, dan Ahad mempunyai nilai 1. Jika jenis 2, hari dikira dari Isnin dan nilai Isnin ialah 1. Jika jenis ialah 3, hari dikira dari hari Isnin dan nilai Isnin ialah 0. Contohnya, 30/4/2019 ialah hari Selasa dan HARI MINGGU(“30/4/2019” ,1) akan mengembalikan 3, manakala WEEKDAY(“30/4/2019”,2) akan mengembalikan 2 dan WEEKDAY(“30/4/2019”,3) akan mengembalikan 1.
 • Fungsi YEAR mengembalikan nilai angka yang menunjukkan tahun tarikh yang diberikan. Formatnya ialah YEAR(tarikh). Sebagai contoh, YEAR(“12/25/2019”) akan kembali 2019.

Kira Hari Jauh

Helaian Google ialah program yang sangat berkuasa, terutamanya untuk aplikasi yang percuma sepenuhnya. Walaupun ia mungkin tidak sekuat sesuatu seperti Microsoft Excel, ia masih boleh mengendalikan pelbagai tugas, termasuk yang ini.