Cara mengosongkan RAM pada iPhone untuk berjalan lebih pantas (2022)

6
Bagaimana untuk mengosongkan RAM pada iPhone

RAM ialah salah satu perkakasan paling penting dalam iPhone anda yang memastikan peranti anda berjalan lancar. Jika anda rasa iPhone anda perlahan atau prestasinya lembap, sudah tiba masanya untuk mengosongkan RAM dan mempercepatkan iPhone anda.

Terdapat beberapa kaedah lain yang boleh anda gunakan untuk mempercepatkan iPhone anda seperti memulakan semula dan menghentikan aplikasi secara paksa. Walau bagaimanapun, walaupun dengan pengenalan siri iPhone 14 baharu, prosesnya tetap sama seperti pendahulunya. Tetapi sebelum kita bermula, mari kita lihat sekilas untuk memahami RAM sedikit lagi dan mengapa menetapkan semula ia bermanfaat kepada anda.

Apakah RAM pada iPhone?

RAM bermaksud “memori akses rawak”—ia juga dikenali sebagai “memori kerja yang tidak menentu.” Dalam istilah yang paling mudah, di sinilah semua proses aktif pada iPhone anda dijalankan.

iOS mempunyai pengurusan RAM yang sangat baik. Tetapi apabila anda mempunyai terlalu banyak aktiviti serentak, seperti menjalankan berbilang permainan intensif grafik, menyunting apl, penstriman melalui LTE, dll. iPhone anda mungkin sukar untuk bersaing; terutamanya jika ia peranti yang lebih lama.

Apabila ini berlaku, anda akan perasan bahawa prestasi iPhone anda menjadi lembap. Papan kekunci mungkin mengambil lebih banyak masa untuk dibuka, mungkin terdapat kelewatan dalam gerak isyarat meleret atau menekan butang, dan telefon mungkin menjadi terlalu panas untuk dikendalikan. Dalam situasi seperti ini, membebaskan RAM boleh menjadi penyelesaian yang berguna.

Apakah yang dilakukan oleh pembersihan RAM pada iPhone?

Membersihkan RAM membebaskan sedikit kuasa pemprosesan pada iPhone anda. Ini dilakukan dengan membuang sebarang maklumat yang tidak perlu di latar belakang. Pada zahirnya, tiada apa yang berubah, tetapi anda akan mengalami perbezaan apabila mengendalikan peranti anda.

Dengan maklumat yang dikurangkan untuk dikendalikan, iPhone anda akan mempercepatkan dan berjalan dengan lebih lancar. Ia adalah cara yang selamat dan berkesan untuk meningkatkan prestasi peranti anda.

Jadi sekarang setelah anda mempunyai idea asas, mari belajar cara menetapkan semula RAM pada mana-mana model iPhone.

Bagaimana untuk mengosongkan RAM pada iPhone dengan AssistiveTouch

Pada peranti yang lebih baharu dengan Face ID, iaitu, iPhone 14, iPhone 14 Plus, iPhone 14 Pro, iPhone 14 Pro Max, iPhone 13 series, iPhone 12 series, iPhone 11 series, iPhone XS, XR dan X, anda boleh menetapkan semula RAM dengan AssistiveTouch. Inilah yang anda perlu lakukan:

 1. Buka Tetapan pada peranti anda dan ketik Kebolehcapaian.

  Ketik pada Kebolehcapaian pada iPhone

 2. Sekarang, ketik Sentuh → AssistiveTouch.

  Ketik-pada-Sentuh-dan-Kemudian-Ketik-AssistiveTouch-pada-iPhone

 3. Hidupkan butang di sebelah AssistiveTouch.

  Dayakan AssistiveTouch pada iPhone

 4. Sekarang kembali ke Tetapan dan ketik Umum.
 5. Ketik Tutup.

  Buka Tetapan Ketik pada Umum dan Kemudian Ketik pada Tutup

 6. Ketik sekali pada butang AssistiveTouch. Akhir sekali, sentuh dan tahan butang Laman Utama maya dalam AssistiveTouch. Biarkan apabila skrin iPhone berkelip dan kembali ke skrin Kunci.

  Sentuh dan Tahan Ikon Butang Laman Utama untuk mengosongkan RAM pada iPhone 11, 11 Pro dan 11 Pro Max

RAM telah berjaya dibersihkan pada iPhone anda. Masukkan kata laluan jika digesa.

Cara mengosongkan RAM pada iPhone menggunakan butang Rumah dan Kuasa

Pada iPhone yang lebih lama, mengosongkan RAM adalah lebih pantas kerana ia tidak memerlukan AssistiveTouch. Mari lihat proses untuk iPhone 8 dan 8 Plus, iPhone 7 dan 7 Plus, iPhone SE dan iPhone 6s, 6s Plus, 6 dan 6 Plus. Inilah yang perlu dilakukan:

 1. Tekan dan tahan butang Kuasa sehingga anda melihat pilihan slaid untuk mematikan kuasa.

  Kosongkan RAM pada iPhone lama

 2. Lepaskan butang Kuasa dan tahan butang Utama selama kira-kira 5 saat.

Selepas beberapa saat, skrin anda akan berkelip kosong menandakan anda telah berjaya mengosongkan RAM pada iPhone anda. Masukkan kata laluan anda jika digesa.

Menandatangani…

Ini adalah langkah-langkah untuk mengosongkan RAM iPhone. Selepas sedikit pembersihan musim bunga, telefon pintar anda akan berjalan lancar dan tanpa ketinggalan. Simpan helah ini di dalam poket belakang anda untuk bila-bila masa peranti anda kelihatan kurang cuaca. Sila hubungi menggunakan bahagian komen jika anda mempunyai sebarang pertanyaan. Kami akan melakukan yang terbaik untuk membantu anda!

Baca Seterusnya:

 • Cara Menyandarkan iPhone atau iPad anda
 • Betulkan isu Skrin Sentuh iPhone tidak berfungsi
 • Bagaimana untuk meletakkan iPhone dalam Mod DFU