Cara Mengosongkan Tontonan Baru-baru ini pada Stick dan Cube Amazon Fire TV

2

Jika anda sedang mencari cara paling mudah untuk menonton platform media baharu seperti Netflix atau Hulu, barisan peranti Amazon Fire TV ialah tempat yang bagus untuk bermula. Walaupun terdapat beberapa peranti berbeza untuk dipilih, ramai pengguna telah terbiasa dengan Fire Stick untuk menonton filem dan rancangan TV.

Fire Stick agak mesra pengguna, tetapi kadangkala, ia boleh menjadi rumit. Contohnya, mengosongkan sejarah Baru-baru Ditonton anda tidak semudah mengklik satu butang pada skrin. Artikel ini menerangkan cara mengosongkan senarai Yang Ditonton Baru-baru ini supaya anda boleh memulakan semula dan menjadikannya lebih mudah untuk menyemak imbas.

Jelas Baru-baru Ditonton Terus dari Skrin Utama

Skrin Utama pada Firestick anda cenderung untuk dipenuhi dengan bahagian Yang Ditonton Baru-baru ini yang muncul di bahagian atas. Stick TV Kebakaran memaparkan satu set pengesyoran dalam bahagian “Dilihat Baru-baru Ini” berdasarkan aktiviti anda. Pengesyoran ditunjukkan dalam bentuk karusel gelongsor.

Anda hanya boleh mengalih keluar masukan satu persatu melainkan anda menetapkan semula Firestick atau kiub. Tambahan pula, memadamkan item daripada senarai yang ditonton tidak akan mengalih keluar item itu daripada pustaka atau peranti anda. Anda sentiasa boleh melancarkannya pada masa hadapan daripada senarai di mana sahaja ia berada, seperti dalam bahagian Aksi atau Komedi. Jika anda ingin mengalih keluar item daripada bahagian sejarah, ikut langkah di bawah.

Untuk menyelesaikan masalah terlalu banyak item yang baru ditonton pada Fire Stick anda, lakukan perkara berikut:

  1. Lancarkan Fire TV Stick anda dan pilih profil yang dikehendaki.
  2. Dari skrin Utama, tatal ke bawah ke bahagian YANG DITONTON TERBARU.
  3. Cari item yang ingin anda alih keluar dan tekan butang ikon hamburger pada alat kawalan jauh kayu api anda.
  4. Tatal ke bawah menu di bahagian bawah sebelah kanan dan pilih Alih keluar daripada Ditonton Baru-baru ini.

Dengan melengkapkan langkah di atas, anda boleh mengurangkan bilangan item dalam bahagian Yang Ditonton Baru-baru ini, menjadi lebih teratur pada Skrin Utama anda dan mengawal senarai tontonan anda supaya ia sesuai dengan keperluan dan persona anda. Lagipun, anda mungkin mempunyai beberapa orang lain menggunakan profil anda dari semasa ke semasa, dan rancangan yang mereka tonton mungkin tidak sejajar dengan kandungan yang anda suka.

Jadi, bagaimanakah langkah di atas menjadikan anda lebih teratur pada Firestick atau kiub anda dan mempunyai lebih kawalan? Selain daripada bahagian Yang Ditonton Baru-baru ini pada Halaman Utama anda, sejarah tontonan anda digunakan untuk memaparkan pengesyoran dalam beberapa bahagian melalui karusel gelongsor yang dilabel sebagai “Kerana anda menonton…,” “…kami rasa anda akan suka,” dsb. menggunakan anda melihat sejarah untuk memberikan cadangan. Dengan mengubah suai bahagian yang Ditonton Baru-baru ini secara langsung, anda boleh memperhalusi kawasan lain dari semasa ke semasa supaya ia sepadan dengan keperluan anda.

Untuk cara yang lebih cepat untuk membersihkan skrin Utama anda, anda boleh pergi ke bahagian diperibadikan yang menggunakan sejarah tontonan anda dan membersihkannya daripada menunggu berminggu-minggu untuk semua pelarasan berlaku. Inilah yang perlu dilakukan.

Alih keluar Rancangan TV atau Filem yang Disyorkan

Memandangkan senarai pengesyoran mengambil masa untuk menyesuaikan diri dengan sejarah tontonan anda yang dikemas kini, anda boleh mengalih keluar item dalam setiap kategori secara manual. Anda tidak boleh memadamkan filem atau Rancangan TV daripada bahagian yang dihuni secara umum, tetapi anda boleh mengalih keluar masukan yang dibuat berdasarkan sejarah tontonan anda.

Jika anda ingin mengalih keluar rancangan TV atau filem daripada bahagian “Kerana anda menonton…,” “Rancangan TV yang kami rasa anda akan suka,” dsb., lakukan langkah berikut:

  1. Navigasi ke kategori yang diingini dan diperibadikan, seperti “Kerana anda menonton Family Matters.”
  2. Semak imbas cadangan dan cari cadangan yang ingin anda padamkan. Serlahkannya dan tekan butang ikon hamburger pada alat kawalan jauh Fire Stick atau Fire Cube anda.
  3. Tatal ke bawah melalui pilihan menu di bahagian bawah sebelah kanan dan pilih Alih keluar daripada Senarai. Ingat bahawa anda tidak boleh memadamkan entri daripada kategori standard seperti “Seterusnya untuk Anda”, “Filem Popular,” dsb.

Soalan Lazim

Berikut ialah jawapan kepada lebih banyak soalan anda tentang memadamkan Tontonan Baru-baru ini di Firestick.

Bolehkah saya padam Baru-baru Ditonton daripada komputer?

Anda boleh memadamkan sejarah Tonton Baru-baru ini di Prime Video menggunakan penyemak imbas web. Tetapi, anda perlu menggunakan Firestick untuk memadamkan jenis kandungan lain.

Mempunyai senarai yang Ditonton Baru-baru ini yang tidak kemas boleh menjadi benar-benar menyusahkan, terutamanya bagi pengguna yang berkongsi Stick Fire TV mereka dengan rakan sebilik atau keluarga. Ia berguna untuk membersihkannya dari semasa ke semasa. Selain itu, memandangkan sejarah yang ditonton membanjiri bahagian yang diperibadikan dengan cadangan, membersihkan kategori tersebut membantu mengurangkan kekacauan dan membolehkan anda membuat Skrin Utama yang lebih diperibadikan. Mudah-mudahan, anda mendapati artikel ini menarik dan bermanfaat.