Cara menonton Disney+, Netflix dan YouTube dari jauh dengan keluarga dan rakan

10
© NextPit

Menonton filem dan siri TV popular bersama-sama sentiasa menyeronokkan, bukan? Kaedah biasa untuk menyatukan semua orang secara fizikal tidak lagi dapat dilakukan kerana pandemik Covid-19. Walaupun Covid-19 telah menghalang cara kami menikmati filem kami secara tradisional, wabak itu juga telah menghasilkan beberapa inovasi – beberapa daripadanya bertujuan untuk memulihkan orang ramai – walaupun secara digital.

Sama seperti kita melihat bagaimana wabak itu telah menyebabkan peningkatan mendadak dalam bilangan panggilan video dan perjumpaan dalam talian, orang ramai kini juga secara beransur-ansur mengubah tabiat menonton filem mereka. Hari ini, anda mempunyai beberapa cara untuk mengatur pertemuan digital dan menonton filem atau siri TV yang sama, bersama-sama, serentak. Kami akan meneroka kaedah ini dalam artikel ini dan mudah-mudahan, pada kali seterusnya anda merancang untuk menonton filem bersama keluarga, ini tidak semestinya bermakna anda semua harus hadir secara fizikal di lokasi yang sama.

Jika anda ingin menonton Netflix bersama-sama, anda kini perlu memasang sambungan penyemak imbas. Untuk YouTube, anda boleh memilih perkhidmatan seperti Watchtogether. Perkhidmatan Disney + dan Amazon Prime telah pun menyepadukan fungsi ‘pesta menonton’ ke dalam platform mereka semasa wabak Covid-19.

Sebelum kita menyelam lebih dalam secara terperinci dan melihat arahan individu, berikut ialah gambaran keseluruhan platform.

Klik pada mana-mana pautan di atas untuk melompat terus ke bahagian yang sepadan.

Tonton Disney+ bersama-sama

Disney+ memperkenalkan ciri penstriman kongsi pada musim panas tahun ini dan “GroupWatch” menjadi yang paling selesa dan paling mudah untuk digunakan berbanding semua perkhidmatan lain yang tersedia. Dalam penyemak imbas atau dalam apl Disney+, anda mesti terlebih dahulu memilih filem atau episod siri dengan mengetik padanya.

Dari sana, anda akan menemui butang yang terletak di sebelah butang muat turun yang menunjukkan garis besar beberapa orang. Jika anda memilih ini, anda boleh menambah rakan dan keluarga melalui pilihan “Jemput”. Jika semua peserta telah menyertai (sehingga maksimum 7 peserta), mereka kini boleh menonton bersama. Setiap akaun mempunyai sehingga 4 profil, dan semua yang diperlukan untuk memulakan filem adalah dengan mengetik pada “Mulakan penstriman”. Berikut ialah arahan yang digambarkan dalam format bergambar. Tangkapan skrin di bawah adalah dalam bahasa Jerman – tetapi anda akan mendapat gambaran tentang keadaannya.

Disney

Klik pada imej untuk membesarkannya / © Disney+ / Petikan Skrin: NextPit

Semasa penstriman, setiap peserta boleh menjeda main semula dan reaksi boleh dikongsi melalui simbol senyuman di bahagian atas skrin. Secara umum, penstriman bersama adalah paling menyeronokkan apabila anda bercakap antara satu sama lain melalui Zoom, Skype dan platform pemesejan segera lain secara serentak.

Tonton Netflix bersama-sama

Mungkin perkhidmatan penstriman paling popular di seluruh dunia sekarang ialah Netflix, dan lebih menjengkelkan kerana tiada fungsi terbina dalam untuk ‘menonton bersama’ di sini. Walau bagaimanapun, apa yang anda boleh lakukan ialah menggunakan sambungan penyemak imbas, yang malangnya tidak tersedia untuk semua penyemak imbas popular. Penyelesaian yang paling ideal ialah Netflix Party. Sambungan ini hanya tersedia untuk Opera dan Google Chrome. Kemudian sekali lagi, ia tidak begitu mudah untuk digunakan dengan Opera pada mulanya. Anda perlu terlebih dahulu memuat turun apl web untuk Chrome dan memuat turun Google Chrome mungkin penyelesaian yang lebih baik. Anda juga boleh menggunakan Metastream pada Google Chrome dan Mozilla Firefox.

Saya mempunyai pengalaman terbaik setakat ini Pesta Netflix dan mengesyorkan agar anda memuat turun penyemak imbas yang serasi untuk menggunakannya. Jika aplikasi itu dikenali sebagai “Teleparty” untuk anda, itu tidak mengapa. Perkhidmatan ini telah dinamakan semula, tetapi semua fungsi tetap sama. Pautan muat turun untuk Google Chrome boleh didapati di tapak web pengilang, dan perkara yang sama berlaku untuk penyemak imbas Opera. Anda kemudian boleh kembali ke halaman ini dan ikut arahan seterusnya di bawah.

Netflix

Klik pada imej untuk membesarkannya / © Netflix / Petikan Skrin: NextPit

  • Muat turun sambungan “Netflix Party” (Chrome)
  • Pilih rancangan dalam apl web Netflix
  • Gunakan sambungan dalam menu Chrome dan ketik pada “Mulakan Parti”
  • Salin pautan dan kongsi dengan rakan anda

Tidak seperti Disney +, bilangan pengguna di Netflix yang dibenarkan menstrim melalui satu akaun pada masa yang sama bergantung pada jenis langganan. Terdapat maksimum empat pengguna, manakala langganan paling murah terhad kepada seorang sahaja. Dalam kes ini, rakan kongsi penstriman anda mesti menggunakan akaun Netflix mereka sendiri.

Tonton Amazon Prime bersama-sama

Pada November 2020, Amazon memperkenalkan ciri “Watch Party” untuk perpustakaan penstriman Video Perdana yang luas. Prasyarat untuk melihat Amazon Prime bersama-sama, sudah tentu, akaun Amazon aktif yang termasuk langganan Prime. Anda boleh menggunakan langganan berbayar selama sebulan secara percuma semasa percubaan, dan sebagai pelajar, nikmati penggunaannya secara percuma selama setahun.

Amazon Prime

Klik pada imej untuk membesarkannya / © Amazon / Petikan Skrin: NextPit

  • Pilih “Watch Party” dalam paparan terperinci filem atau siri
  • Anda boleh memilih “Salin pautan” atau ketik “Kongsi” di sini
  • Apabila rakan anda telah menerima jemputan, anda boleh memulakan filem dan berbual dalam tetingkap

Setelah semuanya selesai, anda boleh memilih filem atau siri dan melihat butang dengan label “Tonton Bersama” dalam paparan terperinci. Jika anda menggunakan penyemak imbas Safari Apple, anda perlu bertukar kepada Chrome, Firefox atau Opera untuk menggunakannya. Anda kemudiannya akan menerima pautan yang boleh anda hantar kepada sehingga 100 rakan lain. Satu-satunya keperluan di pihak lain ialah keahlian Perdana yang aktif.

Seperti Netflix dan Disney +, filem ini akan ditayangkan dalam fesyen yang disegerakkan untuk semua penonton, dan terdapat juga fungsi sembang di pesta menonton Amazon untuk membantu mengekalkan perkara yang interaktif. Sekiranya terdapat masalah atau isu dalam menggunakannya, malangnya ini masih ada sepanjang Disember 2020 kerana ciri ini masih kekal sebagai versi beta seperti yang dinyatakan secara jelas oleh Amazon.

Tonton YouTube bersama-sama

Akhir sekali, mari kita lihat di YouTube! Secara peribadi, saya menggunakan platform Watch2Gether yang anda perlukan untuk membuat sesi terlebih dahulu.

Anda akan dapat berkongsi pautan dengan rakan anda yang kemudiannya boleh mengambil bahagian sebagai tetamu atau menggunakan akaun pengguna yang aktif. Selepas itu, apa yang perlu dilakukan ialah menyiarkan pautan YouTube dan menontonnya bersama-sama. Jika anda ingin menonton video di Twitter atau Instagram sebagai tambahan kepada YouTube, anda perlu memasang pemalam Watch2Gether terlebih dahulu. Anda boleh mengetahui cara ini berfungsi jika anda cuba menonton video sedemikian tanpa pemalam.

Petua orang dalam: sembang video semasa penstriman sebagai kumpulan

Walaupun semua perkhidmatan penstriman menyebut fungsi sembang terbina dalam, saya masih mengesyorkan memulakan panggilan video semasa penstriman. Ia mungkin kelihatan agak bodoh pada mulanya, tetapi melihat reaksi orang lain dalam masa nyata adalah sangat menarik.

  • Apl persidangan video terbaik untuk meraikan Krismas & Tahun Baru

Sudah tentu sepanjang tahun 2020 dan walaupun selepas tahun ini, saya tidak perlu lagi memberitahu anda jenis pilihan sembang video yang tersedia di Internet. Walau bagaimanapun, memandangkan Google Chrome telah menjadi hog memori apabila penstriman video dan sembang video secara serentak, saya mengesyorkan menggunakan program luaran seperti Skype. Jika video tidak berjalan dengan lancar, anda juga boleh menggunakan telefon pintar anda dengan meletakkannya di sebelah komputer dengan menggunakan Facetime atau WhatsApp.

Apakah pendapat anda tentang menonton video bersama di Netflix, Disney+ dan perkhidmatan lain? Adakah ia membuatkan anda berasa bodoh atau adakah anda berpendapat bahawa ini adalah peluang yang baik untuk merapatkan hubungan dari jauh melalui hiburan digital sepanjang malam?

Cerita lain di NextPit:

  • Panduan langkah demi langkah dan Cara Untuk NextPit
  • Senarai “Terbaik” di NextPit

Sumber:
The Verge