Cara Menstrim Video Perdana Amazon ke Chromecast

29

Jika anda adalah pengguna Amazon Prime Video jangka panjang, anda mungkin menyedari kekurangan sokongan sepenuhnya untuk kebanyakan perkara yang berkaitan dengan Google. Keadaan ini termasuk Chromecast, sama ada sistem terbina dalam atau dongle pemalam. Keserasian peranti telah menjadi isu bagi ramai pengguna sejak sekian lama.

Mujurlah, pada tahun 2019, Amazon dan Google menjalinkan hubungan yang lebih mesra, dan sokongan untuk Chromecast diikuti dengan pantas.

Menyediakan Video Perdana & Chromecast Anda

Sebelum anda memulakan penstriman, pastikan semuanya disediakan dengan betul. Jika anda baru dalam permainan Chromecast, anda akan gembira mengetahui bahawa permulaan adalah mudah. Persediaan yang betul bermakna anda tidak akan menghadapi kesukaran apabila anda mula menghantar.

Untuk memulakan Chromecast anda, lakukan ini:

 1. Palamkan peranti Chromecast anda ke dalam TV, melainkan anda mempunyai TV OS Google.
 2. Sambungkan peranti mudah alih anda ke rangkaian wifi yang anda bercadang untuk menggunakan.
 3. Muat turun Android Google Home atau iOS Google Home.
 4. Ikuti proses pada skrin untuk menyambungkan peranti anda ke wifi anda.

Menyediakan Video Perdana anda tidak rumit, tetapi anda memerlukan langganan Amazon Prime. Jika anda menggunakan komputer dan bukannya peranti mudah alih anda, pergi ke Laman web video perdana dan log masuk.

Menghantar Video Perdana ke Chromecast menggunakan Apl

Tiada apa-apa yang rumit untuk dilakukan semasa menghantar strim Video Perdana ke dongle Chromecast. Ambil perhatian bahawa apl itu mempunyai sokongan asli. Selagi peranti mudah alih anda menyokong penghantaran, anda boleh melakukannya. Berikut adalah langkah-langkahnya.

 1. Lancarkan “apl Video Perdana.”
 2. Ketik “Ikon Hantar.”
 3. Pilih peranti Chromecast yang ingin anda strim.
 4. Semak imbas senarai tajuk untuk video yang anda mahukan. Pilih dan nikmati menontonnya.

Apl Prime Video menjadikan penstriman ke Chromecast satu perkara yang mudah.

Menghantar ke Chromecast menggunakan Komputer

Pengguna Windows, Mac dan Linux juga boleh bergembira. Jika anda ingin menstrim kandungan Video Perdana ke peranti Chromecast daripada komputer riba atau desktop anda, anda juga boleh melakukannya.

Tiada butang hantar terbina dalam dalam apl untuk desktop, seperti yang berlaku pada versi mudah alih apl. Jadi, anda perlu menggunakan penyemak imbas.

 1. Lancarkan “pelayar Google Chrome.” Pergi ke Video Perdana Amazon laman web dan log masuk.
 2. Cari video dan mulakan main semula.
 3. Klik pada “garisan tiga titik” di penjuru kanan sebelah atas penyemak imbas anda dan pilih tab “Hantar”.
  Penyemak Imbas Chrome - Pilihan Cast
 4. Klik menu lungsur “Sumber”, kemudian pilih pilihan penghantaran anda daripada senarai.
 5. Pilih peranti yang dikehendaki. Ia sepatutnya peranti Chromecast dalam senario ini.

Perkara lain yang mungkin mengecewakan anda ialah anda tidak akan melihat sebarang kawalan untuk menjeda atau gulung semula. Walau bagaimanapun, jika anda tidak mempunyai pilihan lain selain menggunakan desktop anda, adalah baik untuk mengetahui bahawa anda boleh melakukannya.

Jika anda menghantar daripada peranti mudah alih, anda boleh menstrim sehingga 4K video daripada pustaka Prime Video anda ke TV berdaya Chromecast, dengan sedikit atau tiada kependaman, bergantung pada kekuatan rangkaian anda.

Ini adalah penyelesaian yang bagus untuk orang yang mempunyai TV yang tidak menyokong Video Perdana atas sebab tertentu atau untuk sesiapa sahaja yang ingin menghantar sesuatu daripada akaun lain. Google kini membenarkan anda melakukan ini daripada peranti Mac atau Windows juga, yang lebih baik.

Chromecast akan membenarkan anda memaparkan pembentangan daripada telefon anda ke paparan yang lebih besar, menunjukkan video rumah lucu kepada khalayak anda dan memaparkan keseluruhan halaman web juga. Ia bukan sahaja terhad kepada pemutus filem dan rancangan TV.

Penyelesaian Masalah Chromecast

Chromecast
 • Pertama sekali, untuk ini berfungsi, anda perlu memastikan bahawa peranti mudah alih anda dan peranti Chromecast anda berada pada rangkaian Wi-Fi yang sama. Tidak salah untuk menyemaknya terlebih dahulu, terutamanya jika anda menggunakan lebih daripada satu rangkaian di rumah. Keadaan ini terpakai sama ada anda mempunyai dongle Chromecast atau TV dengan Chromecast terbina dalam.
 • Perkara lain yang perlu anda lakukan ialah menyemak sama ada aplikasi Amazon Prime Video dan peranti mudah alih anda telah dikemas kini kepada versi terkini mereka. Sebarang kemas kini yang terlepas boleh menyebabkan ketidakserasian.
 • Satu lagi perkara yang perlu diberi perhatian ialah aplikasi Prime Video hanya akan memaparkan ikon cast jika anda menggunakannya dari negara yang dibenarkan. Senario ini bermakna anda mungkin menghadapi beberapa isu jika anda perlu menggunakan VPN untuk mengakses platform Video Perdana atau jika anda cuba masuk ke perpustakaan terhad untuk wilayah anda.

Tiada Sari Kata dalam Chromecast

Untuk mendapatkan sari kata, anda perlu membuat beberapa pelarasan.

 1. Pertama sekali, putuskan sambungan dongle Chromecast anda daripada TV anda supaya ia tidak lagi disambungkan ke telefon atau tablet anda.
 2. Selepas itu, akses tetapan kebolehaksesan peranti anda. Pada kedua-dua peranti Android dan iOS, submenu ini harus mengandungi tetapan sari kata atau tetapan kapsyen.
 3. Sebaik sahaja anda membuat perubahan yang anda perlukan, sambungkan semula dongle ke TV anda, kemudian lancarkan semula apl Prime Video. Jalani proses pemutus seperti yang dijelaskan di atas.

Menghantar Video Perdana ke Soalan Lazim Chromecast

Bolehkah saya memuat turun Video Perdana untuk ditonton kemudian?

Ya! Jika anda tidak mempunyai internet dan ingin memuat turun video dan rancangan tv daripada Prime Video untuk ditonton kemudian, anda boleh.

1. Muat turun tajuk yang anda ingin tonton daripada aplikasi Prime Video dengan mengklik pilihan muat turun daripada halaman butiran filem.

2. Untuk memuat turun episod atau keseluruhan musim rancangan TV, klik pada pilihan “Muat turun episod” atau “Muat turun musim”. Aplikasi Video Perdana - Butang muat turun

Apabila dimuat turun dengan betul, anda boleh menghantar kandungan pramuat. Jika anda tidak melihat pilihan muat turun dahulu, pastikan anda menggunakan aplikasi Prime Video. Kedua, pastikan apl itu dikemas kini.

Sesetengah ciri Chromecast direka bentuk untuk pengguna Android, walaupun sentiasa ada penyelesaian untuk peminat Apple. Mereka yang menggunakan Android menerima pengalaman menonton yang lancar.

Menghantar Video Perdana tidak berfungsi untuk saya. Apa lagi yang boleh saya cuba?

Masalah paling biasa yang timbul semasa menghantar ialah sambungan internet yang teruk. Peranti anda mungkin mempunyai sambungan internet yang lemah, atau semua peranti tidak disambungkan ke rangkaian Wi-Fi yang sama. Pergi ke tetapan rangkaian pada peranti anda dan telefon pintar atau tablet anda. Pastikan kedua-duanya bersambung ke Wi-Fi yang paling teguh yang mungkin dan kedua-duanya berada pada jalur yang sama (2.4Ghz atau 5Ghz).

Isu lain dengan video anda tidak dihantar dengan betul ialah anda mungkin mempunyai input yang salah dipilih pada televisyen anda. Menggunakan alat kawalan jauh TV anda, togol antara pilihan HDMI atau sahkan yang mana satu Chromecast gunakan dengan menyemak sambungan di bahagian belakang. Jika Prime Video sedang menghantar, anda seharusnya melihat mesej pada skrin komputer atau telefon pintar anda yang kelihatan seperti ini:

Jika anda menggunakan telefon pintar, anda mungkin perlu menyemak tetapan mod kuasa rendah anda. Mod kuasa rendah boleh menghalang penghantaran kerana ia cuba mengekalkan hayat bateri. Togol pada matikan pilihan dan cuba hantar semula.