Cara Menukar Alamat Gmail Anda

15

Jika anda tertanya-tanya cara menukar alamat Gmail anda, anda bukan seorang sahaja. Ini soalan biasa. Malangnya, setelah anda menyediakan akaun e-mel dalam Gmail, tiada cara untuk mengubahnya.

Walau bagaimanapun, terdapat sesuatu yang boleh anda lakukan dan ia adalah sesuatu yang serupa dengan menukar alamat Gmail anda. Walaupun anda tidak boleh menukar alamat Gmail semasa anda, anda boleh membuat yang baharu dengan mudah dan kemudian memajukan mel daripada akaun lama anda kepada yang baharu. Dalam artikel ini, kami akan membincangkan cara melakukannya.

Cara Membuat Alamat Gmail Baharu pada PC atau Mac

Seperti yang dinyatakan di atas, tiada cara untuk menukar alamat Gmail anda. Sebaik sahaja anda telah membuat akaun, anda tidak boleh berpatah balik. Walaupun begitu, anda boleh membuat akaun baharu dan kemudian memajukan semua e-mel masuk baharu dari alamat lama anda ke alamat baharu anda. Ini sedikit penyelesaian, tetapi ini satu-satunya alternatif anda.

Prosesnya adalah mudah, dan langkah-langkahnya adalah serupa untuk kedua-dua PC dan Mac. Pertama, kami akan membincangkan cara menyediakan alamat baharu. Begini cara melakukannya:

 1. Buka tetingkap penyemak imbas dan navigasi ke Penciptaan Akaun Google muka surat.
 2. Taipkan nama pertama dan akhir anda serta nama pengguna dalam medan teks. Nama pengguna yang anda pilih akan menjadi alamat e-mel baharu anda.
 3. Pilih kata laluan unik dan kemudian taip semula untuk mengesahkannya.
 4. Klik butang biru “Seterusnya”.
 5. Taipkan nombor telefon anda dan alamat e-mel alternatif dalam medan. Kedua-duanya digunakan untuk keselamatan akaun dan tidak akan kelihatan kepada sesiapa melainkan anda.
 6. Masukkan tarikh lahir dan jantina anda, dan tekan butang biru “Seterusnya”.
 7. Baca dan bersetuju menerima Syarat Perkhidmatan dan ketik “Buat Akaun.”

Anda kini telah membuat akaun Google baharu. Nama pengguna yang anda pilih akan menjadi alamat e-mel baharu anda dengan “@gmail.com” pada penghujungnya. Memandangkan anda mempunyai alamat Gmail yang baharu sepenuhnya, anda sudah bersedia untuk memajukan e-mel anda daripada akaun lama anda kepada yang baru anda buat. Inilah yang perlu anda lakukan:

 1. Menggunakan penyemak imbas, pergi ke Log Masuk Gmail muka surat.
 2. Log masuk ke akaun lama anda, yang ingin anda kirim semula e-mel, ke akaun baharu anda.
 3. Ketik pada ikon gear dan pergi ke “Tetapan.”
 4. Menggunakan tab di bahagian atas halaman, klik pada “Pemajuan dan POP/IMAP.”
 5. Pilih “Tambah alamat pemajuan” dan masukkan alamat e-mel baharu yang baru anda buat.
 6. Buka akaun e-mel Gmail baharu anda dan cari e-mel pengesahan. Buka dan klik pada pautan pengesahan.
 7. Daripada akaun Gmail lama anda, ketik “Tetapan,” muat semula penyemak imbas anda dan pilih “Pengiriman semula dan POP/IMAP.”
 8. Tekan “Majukan salinan mel masuk ke.”
 9. Tekan “Simpan Perubahan.”

Apabila proses selesai, anda baru sahaja memberitahu akaun Gmail lama anda untuk menghantar sebarang e-mel masuk ke akaun e-mel baharu yang telah anda buat. Dengan melakukan ini, anda tidak perlu memaklumkan kenalan anda tentang alamat e-mel baharu anda. Apabila menghantar e-mel ke alamat lama anda, ia dimajukan secara automatik ke alamat baharu anda.

Cara Membuat Alamat Gmail Baharu pada Android atau iPhone

Pengguna Android dan iPhone boleh membuat alamat Gmail baharu menggunakan apl tersebut. Malangnya, melengkapkan proses dan menambah ciri pemajuan mel perlu dilakukan pada komputer meja. Jika anda ingin membuat alamat Gmail baharu dan menyediakan pemajuan mel, anda perlu menggunakan PC atau Mac untuk bahagian kedua.

Pada Android

Mencipta alamat Gmail baharu pada Android boleh dilakukan dalam dua cara. Ia boleh dilakukan dengan menggunakan tetapan telefon anda untuk pergi ke halaman buat akaun baharu Gmail, tetapi cara yang lebih mudah ialah menggunakan apl Gmail. Begini caranya:

 1. Lancarkan apl Gmail dan pilih ikon “Akaun” yang terletak di bahagian atas sebelah kanan skrin.
 2. Klik “Tambah akaun lain” dan ketik “Google.”
 3. Tekan “Buat” dan akaun dan pilih “Untuk diri saya sendiri.”
 4. Menggunakan medan teks, masukkan nama pertama dan nama keluarga anda.
 5. Masukkan hari lahir dan jantina anda, kemudian tekan butang “Seterusnya”.
 6. Taipkannya dalam kotak teks yang sesuai untuk mencipta nama pengguna baharu dan tekan “Seterusnya.”
 7. Pilih kata laluan unik dan tekan “Seterusnya.”
 8. Anda mempunyai pilihan untuk menambah nombor telefon pemulihan jika anda terlupa kata laluan anda. Untuk pilihan ini, masukkan nombor mudah alih anda dan pilih “Ya, saya masuk”.
 9. Semak Syarat Perkhidmatan Google dan pilih “Saya setuju”.

Pada iPhone

Mencipta alamat Gmail baharu menggunakan iPhone anda adalah mudah. Inilah yang perlu anda lakukan:

 1. Buka aplikasi “Tetapan” pada telefon dan pilih “Mel.”
 2. Ketik “Akaun,” “Tambah Akaun,” dan kemudian “Google.”
 3. Jika digesa, pilih “Teruskan.”
 4. Daripada skrin log masuk Google, pilih “Buat akaun.”
 5. Taip nama pertama dan nama keluarga anda dalam medan teks.
 6. Taipkannya dalam kotak teks yang sesuai untuk mencipta nama pengguna baharu.
 7. Pilih kata laluan unik dan kemudian taip semula untuk mengesahkan dan kemudian klik butang “Seterusnya”.
 8. Masukkan nombor telefon mudah alih dan alamat e-mel anda untuk menyediakan sistem pemulihan sekiranya anda terlupa kata laluan anda. Langkah ini adalah pilihan.
 9. Pilih tarikh lahir dan jantina anda dan tekan “Seterusnya.”
 10. Setuju dengan Syarat Perkhidmatan Google dengan memilih “Saya setuju”.

Anda kini telah membuat akaun Gmail baharu. E-mel baharu anda ialah nama pengguna anda, berakhir dengan “@gmail.com.” Malangnya, jika anda ingin memajukan e-mel anda daripada akaun Gmail lama anda, anda perlu berbuat demikian pada komputer desktop.

Soalan Lazim Tambahan

Saya telah mencipta e-mel Google baharu dan menyediakan pemajuan mel. Patutkah saya juga memberitahu kenalan saya tentang alamat baharu saya?

Pilihan adalah milik anda. Sebarang e-mel masuk ke akaun lama anda akan dimajukan secara automatik ke akaun baharu yang telah anda buat. Walau bagaimanapun, anda boleh menghantar e-mel daripada akaun lama anda kepada kenalan anda, memaklumkan mereka tentang alamat baharu anda.

Tukar E-mel Anda dengan Mencipta Akaun Baharu

Malangnya, setelah anda membuat e-mel Google, tiada cara untuk mengubahnya. Anda boleh memintas sekatan ini dengan membuat akaun baharu dan menggunakan ciri pemajuan mel. Ini akan memastikan bahawa e-mel masa hadapan ke alamat lama anda diubah hala ke akaun baharu anda. Nasib baik, Google membenarkan anda menyediakan berbilang akaun.

Pernahkah anda cuba menukar alamat Gmail anda? Sebaik sahaja anda mendapati bahawa ia tidak boleh dilakukan, adakah anda menggunakan penyelesaian yang dibincangkan dalam artikel ini? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.