Cara Menukar Bahasa dalam BeReal

6

Bahasa lalai dalam apl BeReal ialah bahasa Inggeris. Jika anda tidak memahami bahasa Inggeris atau tidak faham tetapi lebih suka menggunakan bahasa lain, anda boleh beralih kepadanya. BeReal mempunyai senarai bahasa yang disokong pada menu “Tetapan”. Jika anda tidak melihat milik anda, syarikat tidak menyokongnya lagi. Beralih daripada bahasa Inggeris ke bahasa lain di BeReal adalah agak mudah.

Cara Menukar Bahasa dalam BeReal

Artikel ini menerangkan semua yang anda perlu ketahui.

Cara Mengubah Bahasa dalam BeReal

Menukar tetapan bahasa pada Apple lebih mudah daripada pada Android. Ia membolehkan anda mengubah tetapan bahasa mana-mana aplikasi. Ini bermakna anda boleh memilih bahasa yang berasingan untuk setiap apl yang anda jalankan pada Apple. Selain itu, anda boleh menyediakan bahasa sistem lalai. Walau bagaimanapun, hanya iOS 13 dan model yang lebih baharu boleh membenarkan anda melaraskan bahasa setiap apl.

Jika anda menggunakan model yang lebih lama, anda mungkin perlu menambahkan bahasa yang anda rancang untuk digunakan pada apl BeReal pada peranti dengan cara ini:

 1. Ketik “Tetapan” untuk melihat menu.
 2. Pilih “Umum” dan sentuh “Bahasa & Wilayah.”
 3. Sentuh “Tambah Bahasa” dan navigasi ke bar carian atas.
 4. Taip bahasa yang ingin anda tambahkan dalam bar carian dan ketik “Bahasa.” Juga, anda boleh menetapkan ini sebagai bahasa sistem jika anda mahu.
 5. Peranti anda akan but semula untuk menyesuaikan bahasa baharu.

Selepas menyelesaikan langkah di atas, anda boleh menukar bahasa BeReal semasa. Bahasa Inggeris akan sentiasa menjadi bahasa pertama dalam apl ini. Untuk beralih daripada tetapan bahasa Inggeris ke bahasa lain, ikut langkah berikut:

 1. Lancarkan “Skrin utama” pada peranti iOS anda.
 2. Ketik apl “Tetapan” untuk melihat senarai apl.
 3. Semak imbas apl dan ketik BeReal.
 4. Sentuh “Bahasa” di bawah pilihan “Bahasa Pilihan”.
 5. Pilih pilihan bahasa yang paling anda sukai.

Jika anda pengguna Android, anda tiada pilihan selain mengubah bahasa sistem keseluruhan kepada bahasa yang anda mahu gunakan dalam BeReal. Berikut ialah cara menukar bahasa sistem lalai anda pada Android:

 1. Navigasi ke “Tetapan” pada peranti anda.
 2. Ketik “Sistem” dan sentuh “Bahasa & Input.”
 3. Ketik “Edit” dan pilih pilihan yang anda mahu. Selain itu, tambahkan dialek yang anda sasarkan.
 4. Sekarang buka apl “BeReal” anda.

Nota: Seperti apl lain, BeReal hanya menyokong beberapa bahasa sekarang. Jika anda tidak menemui bahasa tempatan anda dalam senarai, tunggu BeReal menambahkannya.

Cara Menambah Siaran BeReal Selepas Menukar Bahasa

Selepas menukar bahasa semasa anda dalam BeReal, anda boleh mula menyiarkan semula. Mungkin matlamat anda adalah untuk menyediakan siaran untuk khalayak yang hanya memahami bahasa baharu. Jadi, tunggu apl menghantar pemberitahuan yang memberitahu anda bahawa sudah tiba masanya untuk Menjadi Nyata. Kemudian, tambahkan siaran baharu seperti ini:

 1. Lancarkan aplikasi BeReal anda, log masuk dan ketik ikon “Kamera”.
 2. Fokuskan kamera pada subjek anda, yang boleh menjadi anda atau mana-mana objek di persekitaran anda.
 3. Sentuh butang Kamera untuk menangkap foto. BeReal akan mengambil gambar lain secara automatik dengan kamera hadapan.
 4. Jika anda tidak menyukai foto, tekan “Ambil Semula”. Ambil lebih banyak ulangan dalam tetingkap dua minit jika anda boleh.
 5. Ketik “Hantar” untuk menyelesaikan.

BeReal memberikan tetingkap masa yang singkat untuk menangkap imej masa nyata dan berkongsinya. Itulah sebabnya anda hanya boleh menghantar foto tidak ditapis untuk membolehkan orang lain melihat anda dalam keadaan paling semula jadi anda. Tidak seperti siaran anda sebelum ini, siaran semasa anda akan muncul dalam bahasa baharu yang anda pilih di atas. Jika rakan menyukai siaran anda, mereka akan bertindak balas dengan RealMoji atau swafoto seperti emoji. Tunggu sehingga anda mendapat pemberitahuan baharu untuk membuat siaran lain dalam bahasa baharu anda.

Perkara yang Perlu Dilakukan jika BeReal Tidak Mengemas Kini Bahasa

Jika apl BeReal anda tidak menukar bahasa semasa, sambungan internet anda mungkin menjadi perlahan. Apl boleh gagal tetapi sangat jarang. Itulah sebabnya anda harus membetulkan data selular atau sambungan Wi-Fi anda dan ulangi langkah di atas. Jika anda menyemak imbas BeReal melalui Wi-Fi awam, matikan dan hidupkan data mudah alih.

Leret ke bawah untuk mendedahkan panel kawalan dengan Wi-Fi, data mudah alih dan ciri lain. Matikan butang Wi-Fi dan hidupkan data selular anda. Sebab lain mengapa apl anda mungkin tidak mengemas kini bahasa termasuk:

Apl Anda Sudah Lapuk

Apl yang sudah lapuk terdedah kepada pepijat dan prestasi yang tidak konsisten. Jadi, lawati Google Play Store atau App Store dan lihat jika terdapat kemas kini baharu. Pilih “Kemas kini” untuk memasang versi yang lebih baharu. Tutup semua apl dan buka apl BeReal yang dikemas kini sahaja. Tukar tetapan bahasa sekali lagi dan lihat apa yang berlaku.

Mulakan semula Apl BeReal

Apl anda mungkin enggan berfungsi dengan betul kerana ralat perisian sementara. Nasib baik, anda boleh log keluar daripada apl anda dan log masuk semula sejurus selepas itu. Semak sama ada apl telah mengesan bahasa baharu.

Mulakan semula Peranti Anda

Tekan butang kuasa selama beberapa saat atau sehingga anda melihat pilihan untuk “Mulakan semula” telefon anda. Hidupkan peranti dan semak sama ada perkara itu telah diselesaikan.

Semak Status Pelayan Semasa

Jika anda masih tidak dapat mengemas kini tetapan bahasa dalam apl, semak sama ada ada masalah dengan pelayan BeReal. Ketahui sama ada pengguna BeReal lain menghadapi gangguan di Twitter atau halaman media sosial lain. Laman web seperti ini boleh membantu anda menyemak status apl pada bila-bila masa. Memandangkan BeReal masih mengambil langkah awal, ia boleh mengalami gangguan teknikal yang boleh menghalangnya daripada mendaftarkan perubahan bahasa atau kemas kini lain.

Sembilan Bahasa Teratas Tersedia dalam BeReal

Aplikasi BeReal, pada masa ini, tersedia di Eropah, Amerika dan Asia. Ia termasuk bahasa yang digunakan oleh orang di wilayah ini, termasuk:

 1. Inggeris
 2. bahasa Sepanyol
 3. Perancis
 4. Portugis
 5. Itali
 6. cina
 7. Jerman
 8. Korea
 9. Jepun.

Apabila anda membuat akaun baharu dan log masuk, anda akan membaca BeReal dalam bahasa Inggeris. Memandangkan bahasa Inggeris adalah bahasa universal, kebanyakan orang memilih untuk mempelajarinya. Jika seseorang tidak memahami bahasa Inggeris tetapi boleh bercakap dan menulis dalam mana-mana bahasa yang disokong, mereka boleh beralih kepadanya. Tambahan pula, anda mungkin fasih berbahasa Inggeris, tetapi sesetengah rakan BeReal anda mungkin tidak memahaminya. Anda tidak perlu risau kerana BeReal membenarkan anda mengubah tetapan bahasa.

Soalan Lazim

Dalam bahasa manakah BeReal paling popular?

Bahasa Inggeris ialah bahasa utama yang digunakan dalam apl BeReal. Apl akan ditetapkan semula kepada bahasa Inggeris jika anda tidak menemui bahasa tempatan anda dalam senarai. Memandangkan ia adalah aplikasi kelima paling popular di Sepanyol, bahasa kedua paling popular BeReal ialah bahasa Sepanyol.

Apakah yang perlu saya lakukan jika bahasa saya tidak tersedia?

BeReal masih dalam fasa pembangunan awalnya. Setakat ini, ia menyokong sekitar sembilan bahasa. Walaupun peranti Android atau iOS anda mempunyai beberapa bahasa, anda hanya boleh memilih sehingga sembilan bahasa. Jika seseorang memahami bahasa Inggeris tetapi terutamanya bercakap bahasa lain, mereka boleh terus menggunakannya sehingga BeReal menambah bahasa mereka. Jika tidak, mereka mungkin tidak dapat menggunakan apl itu.

Bolehkah saya memaparkan iklan saya dalam bahasa pilihan saya di BeReal?

BeReal tidak menerima iklan pada masa ini. Halaman Syarat Perkhidmatannya menerangkan bahawa BeReal bukan untuk kegunaan komersial. Walaupun anda mengubah bahasa anda atau mengekalkan pilihan semasa, apl itu tidak akan membenarkan anda mempromosikan produk atau perkhidmatan anda. Apa yang anda boleh siarkan ialah imej tidak ditapis tentang lokasi anda atau swafoto anda.

Berapa kerap saya boleh menukar tetapan bahasa saya pada BeReal?

Anda boleh memilih bahasa lain pada bila-bila masa anda mahu. Jika anda mempunyai projek yang memerlukan bahasa lain, ubahnya dalam Tetapan dahulu. Kemudian, buat siaran dan kongsikannya secara peribadi atau umum.

Ubahsuai Bahasa BeReal Anda

BeReal mempunyai berjuta-juta pelanggan sekarang dan menyediakan sehingga sembilan bahasa untuk ditambahkan pada foto anda. Jika anda ingin menunjukkan siaran anda kepada semua orang, anda boleh memilih bahasa Inggeris. Sebaliknya, pilih bahasa tertentu untuk kumpulan yang tidak memahami bahasa Inggeris. Anda hanya perlu menukar beberapa tetapan dalam apl atau peranti anda untuk memilih bahasa baharu.

Adakah anda baru-baru ini mengubah tetapan bahasa BeReal anda? Jika ya, adakah anda menggunakan mana-mana petua dalam artikel ini? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.