Cara Menukar Input pada TV Samsung

6

Dengan begitu banyak peranti dan alat kawalan jauh, mungkin sukar untuk menjejaki segala-galanya dan cara ia berfungsi. TV Samsung dan alat kawalan jauh yang mengawalnya tidak terkecuali, semua butang, menu dan akronim samar boleh mengelirukan untuk menavigasi dan memahaminya. Syukurlah, ia tidak begitu rumit seperti yang kelihatan.

Ikuti bersama dalam artikel ini untuk mengetahui cara menukar input untuk TV Samsung anda.

Mengapa Terdapat Sangat Sedikit Artikel Dalam Talian Mengenai Subjek Ini?

Hakikatnya ialah masalah input/sumber TV Samsung bukanlah sesuatu yang orang ramai tulis. Dalam kebanyakan kes, orang ramai mencari penyelesaian di mana sahaja mereka boleh, melaksanakan penyelesaian tersebut, dan kemudian mereka melupakannya.

Pernah bermain permainan seperti X-Com di mana terdapat masalah pemasangan yang besar, tetapi tiada sesiapa dalam talian, malah penerbit, yang menawarkan penyelesaian. Jadi, anda perlu menjejaki forum untuk mencari jiwa yang baik yang telah memuat naik penyelesaian?

Masalah Samsung TV sangat serupa. Terdapat beberapa penyelesaian di luar sana, dan pertaruhan terbaik anda ialah mencari forum dalam talian, mencuba satu penyelesaian, gagal, cuba yang lain, gagal, dan seterusnya sehingga anda berjaya melakukannya. Nasib baik untuk anda, artikel ini memaparkan semua penyelesaian yang diketahui untuk masalah tersebut, termasuk yang berkaitan dengan edisi pintar 4K baru-baru ini.

Jika kini terdapat harapan yang berlarutan bahawa sama ada Samsung akan berpegang pada kaedah sumber/input terbaharu dan berhenti mengubahnya, atau mereka akan menjadikan penyelesaian sumber/input lebih jelas sedikit dalam manual pengendalian TV masa depan mereka.

TV rosak

Cara Menukar Sumber untuk TV Samsung Anda

Anda mempunyai pelbagai input untuk TV Samsung anda. Apabila anda menggunakan menu TV Samsung, ini juga dikenali sebagai sumber. Terdapat kemungkinan besar anda mempunyai lebih daripada satu input/sumber. Sebagai contoh, ramai orang mempunyai input USB, dan ramai yang mempunyai port HDMI. Anda juga boleh memilih input video dan audio anda sebagai peranti yang berbeza.

Sebagai contoh, katakan bahawa anda telah memasangkan PlayStation anda ke HDMI anda dan pemacu keras luaran dipasangkan ke USB anda. Ia sebenarnya mungkin untuk mendapatkan visual yang disalurkan dari PlayStation anda, sambil meminta audio disalurkan dari pemacu keras luaran anda. Ini juga bukan sesuatu yang luar biasa. Sebagai contoh, sesetengah orang bermain permainan konsol sambil menyiarkan podcast mereka di TV mereka dan bukannya memainkan audio permainan video.

Kaedah 1 – Butang Sumber

Sesetengah TV Samsung mempunyai butang “Sumber” di bahagian atas alat kawalan jauh. Dalam sesetengah kes, ini adalah satu-satunya cara TV Samsung boleh menukar sumbernya. Dalam kes lain, hanya mungkin untuk mengakses menu sumber melalui sama ada butang sumber atau dengan memasukkan sesuatu ke dalam TV supaya menu sumber muncul secara automatik.

Kaedah 2 – Palamkan Sesuatu ke dalam TV Anda Semasa Ia dihidupkan

Kaedah ini cukup jelas. Semasa TV anda dihidupkan, anda palamkan peranti anda ke salah satu port input. Dalam kebanyakan kes, ini akan menyebabkan menu input/sumber muncul dengan sendirinya. Dalam kes lain, apabila anda memasukkan sesuatu ke dalam TV anda, ia akan bertukar secara automatik kepada sumber tersebut.

Contohnya, jika konsol permainan anda dihidupkan dan anda pasangkannya ke dalam TV anda, maka TV anda mungkin akan beralih terus ke suapan konsol permainan tersebut. Di samping itu, jika konsol permainan anda telah dipalamkan ke dalam TV, dan kemudian anda menghidupkan konsol anda, maka TV akan bertukar secara automatik kepada suapan konsol. Terdapat juga masa apabila anda boleh menghidupkan konsol anda, kemudian menghidupkan TV anda dan TV telah menyediakan sendiri pada suapan konsol anda.

Kaedah 3 – Sumber Boleh Dipilih melalui Menu

Dalam kebanyakan kes, terutamanya dengan TV moden, anda hanya boleh memilih sumber melalui menu biasa.

  1. Anda memulakan menu menggunakan alat kawalan jauh anda, atau gabungan menekan butang serentak pada TV anda.
  2. Setelah menu selesai, anda boleh tatal ke dan pilih Sumber.
  3. Seterusnya, tetingkap akan menunjukkan kepada anda semua sumber/input yang ada pada TV anda sekarang dan mungkin menunjukkan kepada anda sambungan yang tiada.

Anda juga boleh melabelkan input anda jika anda mahu, yang merupakan cara lain untuk menamakan semula input anda. Ia hanya berguna jika anda mempunyai dua daripada sesuatu, seperti anda menggunakan dua konsol permainan yang sama untuk apa jua sebab. Dalam kebanyakan kes, terdapat menu untuk melabel/menamakan semula input anda. Sebagai contoh, dengan Samsung Q7, anda perlu memilih input dan tekan ke atas.

Tukar Input pada TV Pintar Samsung Q7 Qled UHD 4k Anda

  1. Ambil alat kawalan jauh anda dan tekan kekunci Utama. Melakukan ini akan memaparkan bar menu yang biasanya berjalan di sepanjang bahagian bawah skrin.
  2. Pada menu, tatal ke Sumber dan pilihnya.
  3. Dari sini, anda boleh memilih input anda dan menamakan semula sumber ini juga, jika anda mahu. Hanya pilih ikon input dan tekan ke atas, dan ini akan memaparkan pilihan edit. Anda boleh mengedit sumber HDMI anda, tetapi anda tidak boleh menamakan semula apl.
Sumber TV

Sumber TV dan Maksudnya

TV mampu menerima pelbagai jenis format digital daripada pelbagai peranti dan kabel. Atas sebab ini, menu Sumber/Input boleh menjadi panjang. Kami tidak akan menjelaskan secara terperinci, hanya cukup untuk membantu anda memilih Sumber anda.

  • HDMI bermaksud Antara Muka Multimedia Definisi Tinggi dan merupakan standard untuk video/audio moden. Pelbagai nombor di sebelahnya pada menu Sumber, seperti HDMI1, HDMI2, dsb., merujuk kepada port HDMI tertentu di bahagian belakang atau sisi TV. Ini biasanya dilabelkan dengan jelas di TV.

  • USB adalah singkatan dari Universal Serial Bus. Banyak TV mempunyai port USB yang membolehkan anda memasang pemacu denyar, dsb., ke dalamnya.

  • RCA adalah singkatan dari Radio Corporation of America, syarikat yang mereka bentuknya, dan digunakan untuk sambungan audio, video komposit dan video komponen, seperti pemain DVD.

  • AV atau Video Komposit ialah sambungan video analog yang lebih lama. Selalunya digunakan untuk pemain DVD lama, peralatan permainan retro, dsb.

Kesimpulan

Berurusan dengan TV Samsung tertentu untuk menukar Sumber boleh menjadi satu kerumitan. Syukurlah, nampaknya TV Samsung menjadi lebih standard dalam hal menukar Sumber/Input untuk mereka, semoga ia kekal seperti itu.

Adakah kaedah cadangan kami berjaya atau adakah anda telah menemui cara anda sendiri untuk menukar input pada TV Samsung anda? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.