Cara Menukar Lokasi anda pada Samsung Galaxy S8

22

Samsung Galaxy S8 telah wujud sejak pertengahan 2017. Ia merupakan peranti utama pengeluar Android yang terkenal pada masa itu dan masih menjadi kegemaran ramai pengguna.

Jika anda mempunyai Samsung S8, anda mungkin tertanya-tanya sama ada anda boleh menukar lokasi semasanya. Jika anda menggunakannya untuk mengembara, perubahan lokasi akan berlaku secara automatik, dengan syarat perayauan anda disediakan.

Walau bagaimanapun, terdapat cara untuk menukar lokasi Samsung S8 anda tanpa perlu meninggalkan bandar atau negara anda. Dalam artikel ini, kami akan memberitahu anda semua yang anda perlu tahu tentang cara mengurus tetapan lokasi pada peranti Samsung anda.

Cara Menukar Alamat IP dan Lokasi anda pada Samsung S8

Perkara pertama yang perlu diketahui, setiap kali anda bertukar daripada Wi-Fi ke rangkaian mudah alih, IP anda berubah. Selain itu, kerana rangkaian mudah alih adalah dinamik, anda mungkin diberikan IP yang berbeza setiap kali anda menghidupkan dan mematikan Mod Pesawat pada telefon anda.

Isunya ialah tiada satu pun daripada taktik ini akan memberi kesan apabila ia berkaitan dengan geografi. Jika anda benar-benar ingin menukar lokasi alamat IP anda, anda perlu menggunakan perkhidmatan VPN.

Menggunakan VPN untuk Menukar Alamat IP pada Samsung S8

Jika anda ingin mengakses tapak web dan apl yang dilarang oleh lokasi anda, anda memerlukan Rangkaian Peribadi Maya (VPN.) yang boleh dipercayai.

Tawaran Terhad: 3 bulan PERCUMA!
Dapatkan ExpressVPN. Selamat dan mesra penstriman.

Jaminan wang dikembalikan 30 hari

Terdapat pilihan percuma yang tersedia sebagai pemalam untuk penyemak imbas mudah alih dan aplikasi percuma, tetapi ini jarang berfungsi seperti yang diiklankan.

Untuk perkhidmatan penuh, anda boleh mencuba ExpressVPN. Ia akan memastikan identiti anda selamat, menampilkan penyulitan gred kerajaan, serta ia sangat pantas. Berikut ialah cara memasang dan menggunakan ExpressVPN pada Samsung S8 anda:

 1. Pergi ke gedung Google Play dan muat turun ExpressVPN pada Samsung S8 anda.
 2. Buat akaun dan ikut arahan persediaan dalam apl. Ia tidak akan mengambil masa yang lama.
 3. Lancarkan aplikasi ExpressVPN pada Samsung S8 anda dan sambungkan ke lokasi pilihan.

Sebaik sahaja anda ExpressVPN disambungkan, anda akan kelihatan berada di lokasi dan wilayah yang berbeza daripada anda sebenarnya. Anda boleh melancarkan penyemak imbas mudah alih anda dan mengakses tapak web yang anda tidak dapat sebelum ini.

Cara Menukar Alamat MAC pada Samsung Galaxy S8

Samsung S8 anda mempunyai pengecam unik yang dipanggil alamat Kawalan Akses Media, atau alamat MAC. Ia diperuntukkan kepada Pengawal Antara Muka Rangkaian (NIC), dan tujuan utamanya adalah untuk mengenal pasti peranti anda pada rangkaian tempatan.

Biasanya, pengilang (dalam kes kami, Samsung) telah membakar alamat MAC ke peranti anda. Apabila ia datang kepada alamat MAC, VPN tidak berguna. Perkhidmatan VPN perlu menyembunyikan alamat MAC anda daripada penghala anda, dan itu tidak mungkin.

Walaupun mungkin untuk menyembunyikan alamat MAX anda daripada penghala, anda tidak akan mendapat akses ke Internet tanpanya. Jadi, adakah terdapat cara untuk menipu alamat MAC anda? Ada, tetapi ia memerlukan sedikit usaha lagi.

Menukar Alamat MAC Dengan Akses Root

Mengakar telefon anda adalah proses yang agak rumit. Langkah pertama yang perlu anda lakukan ialah menyemak status akar telefon anda.

Untuk melakukan itu, muat turun Pemeriksa Akar aplikasi daripada gedung Google Play. Jalankan apl. Jika peranti anda mempunyai akses root, ia akan tertera “Diroot”.

Setelah ia berakar, anda perlu memuat turun BusyBox aplikasi, juga daripada gedung Google Play. Aplikasi ini akan membolehkan anda mengawal beberapa fungsi khusus telefon Samsung S8 anda. Pastikan anda mengikuti arahan dalam apl tentang cara menyediakan BusyBox.

Akhir sekali, anda memerlukan Terminal Emulator untuk Android. ini aplikasi, juga tersedia di gedung Google Play. Jika anda mempunyai pengalaman sebelumnya menggunakan arahan Terminal pada PC, proses ini akan menjadi lebih mudah untuk anda. Sekarang, untuk menukar alamat MAC pada peranti anda, ikuti langkah berikut:

 1. Lancarkan Terminal Emulator pada Samsung S8.
 2. Taip “su” dan ketik “Enter. “
 3. Kemudian, masukkan “busybox iplink show name of your network” dan ketik “Enter”. Anda akan dapat melihat alamat MAC semasa anda.
 4. Sekarang, taip “busybox ifconfig name of your network hw ether” dan tulis dalam alamat MAC baharu anda dalam format standard 12 aksara. Adalah penting untuk memastikan tiga urutan pertama alamat MAC sama kerana ia secara langsung mencerminkan perkakasan peranti anda. Tiga urutan terakhir adalah untuk anda pilih.
 5. Sekali lagi, gunakan “busybox iplink show name of your network” untuk mengesahkan perubahan itu.

Cara Menukar Tetapan Lokasi GPS anda pada Galaxy S8

Jika sebab anda ingin menukar lokasi anda adalah untuk mengelak daripada dijejaki, anda boleh mendapat manfaat daripada menggunakan salah satu daripada banyak apl lokasi palsu yang tersedia untuk peranti Android. Dengan memasang aplikasi seperti ini, lokasi anda tidak dapat ditentukan oleh teknologi satelit. Lihat panduan kami tentang cara untuk memalsukan lokasi anda pada Android

Cara Menukar Negara/Wilayah anda pada Galaxy S8

Jika menukar lokasi anda dengan VPN tidak berjaya, anda boleh mencuba arahan di bawah

Jika anda ingin memuat turun apl yang tidak tersedia di rantau anda, apl itu tidak akan dipaparkan di kedai. Walaupun anda cuba mencarinya melalui penyemak imbas, butang “Pasang” tidak akan tersedia.

Walau bagaimanapun, walaupun anda mengembara di negara tempat apl tertentu tersedia, anda masih perlu menukar tetapan negara/rantau untuk melihatnya.

Selain itu, anda perlu menukar kaedah pembayaran yang serasi dengan negara tempat anda tinggal sekarang. Begini cara ia berfungsi:

 1. Lancarkan apl gedung Google Play pada Samsung S8 anda.
 2. Pergi ke profil anda di penjuru kanan sebelah atas skrin.
 3. Kemudian pergi ke “Tetapan,” diikuti dengan “Umum.”
 4. Sekarang, ketik “Keutamaan akaun dan peranti” dan “Negara dan profil.”
 5. Kemas kini kaedah pembayaran. Ia mestilah dari negara tempat anda berada sekarang. Selepas itu, anda dibenarkan untuk menambah kaedah pemprosesan pembayaran lain dari negara lain.

Langkah ini akan membuat profil Google Payment berbeza yang dikaitkan dengan negara semasa. Tetapan ini akan dikemas kini secara automatik, tetapi ia akan mengambil masa kira-kira 24 jam.

Penting: Anda hanya boleh membuat perubahan ini setiap 12 bulan. Jika anda melaraskan lokasi Google Play hari ini, satu tahun lagi sebelum anda boleh menukarnya semula.

Cara Menghidupkan atau Mematikan Lokasi anda pada Samsung S8

Peranti Samsung anda bergantung pada gabungan GPS, Wi-Fi dan rangkaian mudah alih untuk mengetahui lokasi tepat anda. Teknologi ini membolehkan pengguna menggunakan Peta Google dan apl berasaskan lokasi lain. Lokasi anda juga menentukan apl yang akan tersedia untuk dimuat turun di gedung Google Play.

Walau bagaimanapun, anda tidak perlu menghidupkan lokasi anda semasa menggunakan Samsung S8 atau mana-mana telefon Android. Kebanyakan fungsi masih akan tersedia, tetapi carian Google tidak akan bergantung pada lokasi anda, dan sesetengah apl akan mempunyai prestasi terhad. Untuk menghidupkan dan mematikan lokasi pada Samsung S8 anda, berikut ialah perkara yang perlu anda lakukan:

 1. Buka kunci telefon anda dan leret ke bawah panel pemberitahuan.
 2. Cari ikon lokasi dan ketik untuk mengaktifkan atau menyahaktifkan.
 3. Sebagai alternatif, anda boleh pergi ke “Tetapan” dan kemudian “Sambungan” diikuti dengan “Lokasi.”

Mengekalkan Lokasi Anda dalam Semakan

Sesetengah orang telah menerima idea bahawa lokasi kami dijejaki setiap hari dan mengekalkan privasi dalam talian pada dasarnya adalah mitos pada ketika ini.

Walau bagaimanapun, masih terdapat langkah yang boleh anda ambil untuk melindungi diri anda. Menggunakan yang boleh dipercayai Perkhidmatan VPN hampir tidak mempunyai apa-apa kelemahan dan akan membolehkan anda mengakses tapak web dan apl yang anda tidak dapat.

VPN tidak membantu apabila ia berkaitan dengan alamat MAC, tetapi anda masih boleh menipunya dengan sedikit bantuan daripada apl Android. Akhir sekali, jika anda akan berada di luar negara selama sekurang-kurangnya setahun, menukar tetapan negara dan kaedah pembayaran gedung Google Play berkemungkinan besar akan memberi manfaat.

Sebagai telefon perdana, Samsung S8 akan mengendalikan semua perubahan ini dengan baik.

Apakah kaedah pilihan anda untuk menukar lokasi pada Samsung S8? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.