Cara Menukar Lokasi atau Wilayah dalam TikTok

12

Seperti kebanyakan aplikasi global, TikTok menapis perkara yang anda lihat dan siapa yang melihat anda berdasarkan rantau anda. Tidak mengapa jika kawasan anda mempunyai ramai pengguna, tetapi jika tiada ramai pencipta berbakat dalam suapan anda, anda mungkin mahu menukar lokasi anda.

Berikut ialah beberapa kaedah yang boleh anda gunakan untuk menukar wilayah anda dalam TikTok.

Gunakan VPN untuk Menukar Wilayah TikTok Anda

Salah satu pilihan yang lebih biasa untuk menukar lokasi anda di TikTok ialah menggunakan VPN. Rangkaian Peribadi Maya membolehkan anda menukar lokasi peranti anda dengan cepat. Express VPN ialah pilihan yang popular, tetapi terdapat pilihan lain yang tersedia juga.

PrivadoVPN: Pilihan VPN Percuma
Dapatkan PrivadoVPN. Pilihan utama kami untuk VPN percuma

Nota: Kadangkala menggunakan VPN mungkin tidak berfungsi kerana laporan menyatakan bahawa TikTok menggunakan maklumat GSM Kad SIM anda, bukan alamat IP atau wilayah palsu peranti anda.

Menggunakan VPN untuk menukar lokasi anda boleh terkena atau terlepas, tetapi ini adalah teknik hebat yang berfungsi pada kebanyakan masa. Awak boleh daftar untuk Express VPN atau cari penyelesaian lain. Anda juga perlu memuat turun apl. Jika anda ingin mencuba menggunakan VPN di TikTok, ikuti langkah di bawah.

Gunakan ExpressVPN pada Android untuk Mengubah Wilayah TikTok Anda

 1. Pastikan anda telah mendaftar untuk VPN Ekspres menggunakan pelayar dan kemudian muat turun Apl ExpressVPN di Google Play.
 2. Lancarkan apl Express VPN, kemudian log masuk ke akaun dan ketik pada Lokasi Terpilih.
 3. Ketik pada Negara atau Bandar pilihan anda.
 4. Seterusnya, ketik ikon kuasa di bahagian atas untuk mengaktifkan VPN anda.
 5. Buka TikTok dan lihat kandungan lokasi baharu anda.

Gunakan ExpressVPN pada iPhone untuk Menukar Wilayah TikTok Anda

 1. Daftar untuk sebuah VPN Ekspres akaun menggunakan pelayar, jika belum ditubuhkan, dan muat turun iPhone ExpressVPN aplikasi.
 2. Buka apl dan log masuk ke akaun ExpressVPN anda.
 3. Ketik Benarkan apabila ExpressVPN meminta kebenaran untuk Menambah Konfigurasi VPN.
 4. Ketik pada Lokasi Pintar.
 5. Pilih lokasi yang anda inginkan daripada senarai.
 6. Pastikan ExpressVPN disambungkan. Jika tidak, ketik ikon kuasa. Ia akan bertukar hijau apabila ia aktif.
 7. Sekarang, buka TikTok dan lihat kandungan di rantau yang telah anda pilih.

Itu sahaja yang ada! Anda boleh melihat bahawa kaedah ini berfungsi dengan pergi ke halaman “Discover” TikTok. Salah satu petunjuk utama ialah bahasa pada halaman.

Tukar Bahasa Anda untuk Tukar Wilayah TikTok Anda

Seperti yang dinyatakan di atas, TikTok tidak mungkin mengesyorkan sebarang kandungan dengan bahasa yang bukan asli di kawasan anda. Nasib baik, anda boleh menukar bahasa anda dengan mudah dalam apl.

 1. Lancarkan TikTok dan pilih Saya di penjuru kanan sebelah bawah.
 2. Ketik pada ikon hamburger (tiga titik mendatar) di penjuru kanan sebelah atas.
 3. Pilih Tetapan dan privasi.
 4. Tatal ke bawah ke bahagian Kandungan & Aktiviti dan ketik Bahasa.
 5. Pilih Bahasa pilihan dan tambahkan bahasa ibunda wilayah yang anda cari.

Menukar bahasa TikTok anda mungkin tidak membetulkan masalah wilayah anda dengan serta-merta, jadi anda mungkin perlu menggunakan kaedah berikut untuk mendapatkan TikTok menunjukkan kandungan yang anda ingin lihat.

Ikuti Pencipta Berbeza untuk Menukar Wilayah Instagram Anda

Berdasarkan perkara yang telah dilaporkan oleh pengguna lain, TikTok mengesyorkan kandungan berdasarkan orang yang anda ikuti dan jenis video yang paling sering berinteraksi dengan anda. Sudah tiba masanya untuk pergi ke apl dan mula mengikuti orang di kawasan yang berbeza.

Pilihan Carian tidak tersedia daripada tapak web TikTok, tetapi versi apl mempunyainya. Begini cara mencari dan mengikuti pencipta TikTok di rantau lain.

 1. Klik pada kaca pembesar berlabel Discover di bahagian bawah sebelah kiri aplikasi.
 2. Taip pengguna paling popular di rantau yang anda ingin lihat dalam bar carian.
 3. Ketik butang Ikut merah pada profil mereka untuk mengikuti pengguna.
 4. Seterusnya, ketik pada pautan Pengikut dalam profil mereka untuk melihat siapa dan berapa ramai yang mengikuti pengguna yang ditentukan.
 5. Dalam senarai Pengikut, cari kiraan yang tinggi, kemudian tatal melaluinya dan ikuti akaun di sana juga.

Berikut adalah senarai pencipta TikTok yang popular untuk diikuti jika anda tidak pasti siapa yang paling popular dan wilayah mana mereka tinggal.

Tukar Kad Sim Anda untuk Menukar Wilayah TikTok Anda

Biasanya, apabila seseorang ingin muncul dari negara lain, VPN adalah jawapannya. Seperti yang dinyatakan sebelum ini, VPN mungkin tidak berfungsi dengan TikTok. Walau bagaimanapun, beberapa ulasan pengguna mencipta tanggapan bahawa VPN berfungsi. Anda menjadi hakim tetapi pastikan anda mengesahkan anda tidak mendapat keputusan yang membuat anda fikir ia berkesan. Jika ia berfungsi untuk anda, sila ulas di bawah dengan kawasan sebenar anda dan kawasan yang berkesan.

Selain kekeliruan VPN dengan TikTok, apl itu menggunakan kod wilayah Kad SIM anda untuk memutuskan perkara yang anda lihat. Cuba beli Kad SIM dari rantau lain dan gunakannya pada telefon anda. Pilihan SIM adalah menyusahkan melainkan anda mempunyai telefon dwi SIM, tetapi ia boleh dicapai jika anda mahu melalui laluan itu.

TikTok dan Perubahan Lokasi/Wilayah

Sebagai penutup, TikTok ialah platform yang sangat baik untuk mencipta dan berkongsi kandungan dengan orang di seluruh dunia. Namun, jika anda ingin mula melihat lebih banyak kandungan dari wilayah tertentu, anda perlu mengambil beberapa langkah tambahan untuk memanipulasi suapan anda.