Cara Menukar Lokasi di Steam

19

Menggunakan Steam untuk permainan boleh terasa agak terhad, terutamanya bagi pengguna yang mengingati cara muat turun permainan digital berfungsi. Pada zaman dahulu, anda boleh membeli tajuk dan memuat turunnya ke komputer anda. Kemudian, fail akan menjadi milik anda untuk bergerak walau bagaimanapun anda rasa sesuai.

Sebagai platform permainan khusus, Steam berfungsi secara berbeza.

Permainan yang anda muat turun berakhir di Perpustakaan Steam anda, dan jika anda cuba mengalihkan fail selepas muat turun, permainan itu mungkin gagal dilancarkan. Lokasi nampaknya tetap, yang menjadi masalah jika anda mempunyai ruang cakera keras yang terhad.

Mari lihat bagaimana anda boleh menukar lokasi di Steam supaya permainan yang anda muat turun akan pergi tepat ke tempat yang anda mahukan. Pada penghujung artikel, kami akan meneroka isu lokasi yang berbeza dengan Steam.


Menukar Lokasi Stim Anda

Perpustakaan Steam berkongsi lokasi dengan pemasangan platform. Jika Steam dipasang pada C:\Program Files (x86)\Steam (lokasi lalai), pustaka juga akan berada dalam folder itu.

Mengapa ini menjadi isu segera?

Pembahagian C:\ membawa beberapa perisian yang paling penting pada komputer anda, termasuk OS anda. Selain itu, kebanyakan program yang anda pasang akan memilih C:\ sebagai destinasi lalainya.

Dari segi ruang, ini mungkin berfungsi untuk seketika. Tetapi sebaik sahaja anda mula memuat turun puluhan atau ratusan gigabait dalam fail permainan, partition akan mula kehabisan ruang dengan cepat. Anda bukan sahaja tidak akan mendapat permainan baharu tidak lama lagi, malah prestasi OS anda boleh goyah.

Penyelesaiannya agak mudah: pindahkan Pustaka Steam anda ke partition atau pemacu yang berbeza. Dengan muat turun biasa, ini adalah perkara mudah seret dan lepas. Tidak begitu dengan Steam.

Untuk menukar destinasi muat turun untuk permainan Steam anda, anda perlu memindahkan perpustakaan ke lokasi baharu. Begini cara untuk melakukannya:

 1. Lancarkan Steam dan pergi ke “Tetapan.”
 2. Cari bahagian “Muat Turun”, yang akan menjadi tab dalam tetingkap “Tetapan”.
 3. Pilih “FOLDER PERPUSTAKAAN STEAM.” Ini sepatutnya menjadi butang paling atas yang besar dengan “Perpustakaan Kandungan” dan “Urus lokasi kandungan pada berbilang pemacu” yang ditulis di atas dan di bawahnya.
 4. Tetingkap baharu akan dibuka, menunjukkan kepada anda folder semasa untuk Perpustakaan Steam anda. Jika anda melakukan ini buat kali pertama, satu-satunya folder di dalamnya mestilah C:\Program Files (x86)\Steam. Klik “TAMBAH FOLDER PERPUSTAKAAN” di bahagian atas sebelah kiri atau “butang tanda tambah (+)”.
 5. Gunakan menu navigasi untuk memilih di mana anda mahu meletakkan Perpustakaan Steam baharu anda. Serlahkan lokasi dan sahkan pilihan anda dengan menekan “Pilih.”

Dengan pustaka baharu yang dibuat, Steam akan menggesa anda untuk memilih pustaka pemasangan selepas muat turun anda yang seterusnya.

Sebelum anda bergerak ke hadapan, adalah berguna untuk menunjukkan beberapa batasan mengenai Perpustakaan Steam.

Pertama, Steam tidak membenarkan anda mencipta berbilang perpustakaan pada satu cakera keras. Dengan kata lain, anda hanya boleh mempunyai satu Perpustakaan Steam pada C:\. Yang seterusnya perlu pergi ke, contohnya, D:\, yang selepas ke E:\, dan seterusnya.

Kedua, perpustakaan baharu tidak akan mengosongkan ruang pada pemacu awal. Anda boleh memuat turun dan memasang permainan baharu di lokasi alternatif, tetapi semua yang anda letakkan pada C:\Program Files (x86)\Steam akan kekal di sana.

Mari lihat cara menukar lokasi permainan yang dipasang.

Menukar Lokasi Permainan yang Dipasang

Sebaik sahaja anda mempunyai dua atau lebih Steam Libraries, platform akan membenarkan anda mengalihkan permainan antara lokasi. Walaupun ini memerlukan beberapa kerja tambahan, prosesnya tidak begitu rumit.

 1. Dengan Steam terbuka, cari permainan yang ingin anda pindahkan dalam bar sisi platform. Klik kanan pada tajuk yang dikehendaki.
 2. Pilih “Properties” daripada menu.
 3. Dalam “Properties,” aktifkan tab bernama “Local Files” untuk membuka tetingkap yang sepadan.
 4. Klik pada “Pindahkan folder pemasangan…”
 5. Dalam tetingkap yang baru dibuka, turunkan menu folder Perpustakaan Steam dan pilih perpustakaan baharu.
 6. Tekan butang “MOVE FOLDER” (kiri bawah) dan tunggu sehingga proses selesai.

Kaedah yang diterangkan di atas akan membolehkan anda menempatkan semula permainan yang dipasang tanpa masalah. Tetapi anda boleh memanipulasi fail dan folder Steam dengan lebih jauh lagi.

Malah, anda boleh mengalihkan keseluruhan folder pemasangan Steam ke alamat baharu – walaupun anda telah memasang Steam.

Menukar Lokasi Steam

Bagi kebanyakan apl komputer, menukar folder asal selepas program dipasang adalah idea yang tidak baik. Apabila anda memasang apl, ia selalunya mendaftarkan kebergantungan dengan proses sistem lain. Alamat apl akan ditulis ke dalam proses tersebut, mengikatnya ke lokasi tertentu.

Sebaik sahaja anda mengalihkan apl yang dipasang ke lokasi baharu, proses yang disebutkan masih akan mencari fail yang berkaitan dalam direktori lama. Memandangkan fail tersebut tidak ada lagi, aplikasi itu mungkin gagal dilancarkan. Paling teruk, ia akan berfungsi dengan tidak betul atau ranap.

Steam juga berbeza daripada kebanyakan apl di sini, tetapi kali ini, ia merupakan pengecualian yang positif.

Sebelum menerangkan proses memindahkan Steam ke lokasi yang berbeza, kami harus menunjukkan dua fakta kritikal. Pertama, jika anda mengikuti langkah yang betul untuk mengalihkan Steam, platform akan berfungsi dengan baik. Perkara yang sama mungkin tidak berlaku untuk beberapa permainan yang dipasang.

Memandangkan permainan pada asasnya adalah aplikasi lain, ia mungkin membentuk kebergantungan proses yang serupa dan mungkin mengalami kehilangan integriti jika platform Steam dipindahkan. Dalam kes itu, pemasangan semula akan menjadi satu-satunya penyelesaian.

Kedua, Steam akan “melupakan” data log masuk anda sebaik sahaja anda mengalihkannya ke folder baharu. Anda perlu log masuk ke platform sekali lagi, jadi simpan bukti kelayakan anda berdekatan.

Dengan penafian tidak dapat dilakukan, berikut ialah kaedah untuk mengalihkan lokasi Steam:

 1. Pada komputer anda, navigasi ke direktori Steam (C:\Program Files (x86)\Steam.)
 2. Padamkan semua dalam folder kecuali Steam.exe, steamapps dan data pengguna.
 3. Naik satu langkah ke C:\Program Files (x86).
 4. Pastikan folder Steam anda dipilih. Potong folder sama ada dengan mengklik kanan dan memilih “Potong” atau menekan Ctrl+X pada papan kekunci anda.
 5. Navigasi ke lokasi di mana anda ingin menempatkan semula Steam. Masukkan direktori dan tampal folder yang dipotong sebelum ini. Untuk menampal, klik kanan pada ruang kosong dalam folder dan pilih “Tampal” atau gunakan pintasan papan kekunci Ctrl+V.
 6. Lancarkan platform dan tunggu untuk memuat turun fail. Ini akan berlaku secara automatik. Setelah fail baharu dipasang, Steam akan menggesa anda untuk log masuk. Masukkan kelayakan anda untuk meneruskan.
 7. Sebelum melancarkan permainan, klik kanan padanya dan pilih “Properties.”
 8. Navigasi ke “Fail Tempatan”, kemudian pilih “Sahkan integriti fail permainan.”
 9. Platform akan melakukan semakan integriti untuk permainan yang dipilih. Jika sebarang masalah muncul, Steam akan cuba menyelesaikannya.

Dengan Steam dipindahkan dan permainan anda disahkan untuk integriti, anda boleh terus menggunakan platform daripada folder baharu.

Bersedia untuk Sesi Permainan Berwap

Menukar lokasi di Steam boleh meningkatkan pengalaman permainan anda dengan ketara. Anda akan mengosongkan ruang pada pemacu galas OS anda dan memindahkan permainan anda ke lokasi baharu.

Selain itu, jika anda memindahkan Steam ke SSD berprestasi tinggi, platform dan permainan yang dilancarkan melaluinya akan beroperasi dengan lebih baik. Rig permainan anda akhirnya akan dapat menunjukkan semua yang ada.

Adakah anda berjaya menukar lokasi di Steam? Adakah komputer anda mengalami peningkatan prestasi akibatnya? Beritahu kami dalam ulasan di bawah.