Cara Menukar Mata Wang di Facebook Marketplace

8

Membeli dan menjual dengan pasaran Facebook boleh menghubungkan anda dengan pengguna dari seluruh dunia. Ini bermakna adalah satu keperluan untuk menukar antara mata wang untuk menentukan kadar pertukaran. Nasib baik, platform e-dagang mempunyai tetapan mudah, membolehkan pengguna mengemas kini mata wang pilihan mereka.

Dalam artikel ini, anda akan belajar cara menukar mata wang di pasaran Facebook.

Menukar Mata Wang

Langkah sebenar untuk menukar mata wang dalam pasaran Facebook adalah agak mudah. Walau bagaimanapun, sebaik sahaja anda menukar mata wang pilihan, anda tidak boleh menukarnya semula selama 72 jam. Perubahan tetapan mata wang dalam pasaran FB juga digunakan pada semua pilihan mata wang anda di Facebook, bukan hanya platform e-dagang pasaran.

Begini cara melakukannya:

 1. Log masuk ke akaun Facebook biasa anda.
 2. Pilih pilihan dengan tiga baris. Ini terletak di sudut kiri atas antara muka.
 3. Klik pada pilihan “Pasaran”.
 4. Bahagian atas antara muka akan memaparkan berbilang pilihan mata wang. Pilih mata wang pilihan anda.
 5. Muat semula tetingkap anda atau log keluar dan log masuk ke Facebook sekali lagi.

Setelah anda melengkapkan proses tersebut, anda boleh melihat penyenaraian anda atau membuat penyenaraian anda sendiri. Ia sepatutnya muncul sebagai mata wang baharu yang anda pilih.

Menukar Mata Wang di Facebook Pay

Pasaran Facebook dan antara muka boleh berbeza antara pengguna. Memandangkan pembayaran disambungkan melalui semua tetapan, terdapat pelbagai cara untuk menukar mata wang anda jika pilihan di atas tidak ada.

Begini cara anda boleh menukar mata wang pembayaran pilihan anda:

 1. Semasa log masuk ke akaun anda, pilih pilihan menu akaun dengan gambar profil anda.
 2. Dalam menu, cari dan pilih “Tetapan & Privasi.”
 3. Daripada pilihan yang terbuka, pilih “Tetapan” sekali lagi.
 4. Pilih pilihan “Pesanan dan Pembayaran”.
 5. Dalam tetapan mengenai pembayaran, pilih “Aktiviti.”
 6. Cari pilihan yang menyatakan “Mata Wang” dan pilih mata wang yang anda inginkan.

Menukar Mata Wang dengan Iklan Facebook

Katakan anda menggunakan iklan Facebook untuk menjual produk dalam pasaran Facebook. Dalam kes itu, anda juga boleh menukar mata wang melalui tetapan khusus mereka. Walau bagaimanapun, anda hanya boleh melakukan ini sekali setiap 60 hari berbanding 72 jam seperti pada platform Facebook yang lain.

Begini cara berbuat demikian:

 1. Log masuk ke akaun Facebook anda dan pilih butang menu.
 2. Pilih pilihan “Iklan” daripada menu lungsur dengan hon lembu di sebelahnya.
 3. Daripada pengurus iklan, navigasi ke pembayaran.
 4. Pilih pilihan “Edit” di bawah “Maklumat Perniagaan.”
 5. Pilih zon waktu yang anda inginkan (berguna untuk memastikan anda menggunakan mata wang yang betul) dan mata wang.

Sebaik sahaja anda melaraskan tetapan ini, ia sepatutnya menukar mata wang negara yang anda buat transaksi anda di Facebook juga. Walau bagaimanapun, anda hanya boleh menggunakan perubahan ini jika anda pentadbir akaun iklan Facebook. Begitu juga, negara tetapan anda mesti sejajar dengan mata wang pilihan anda untuk kaedah ini berfungsi.

Menukar Lokasi Anda di Facebook Marketplace

Salah satu sebab utama pengguna mungkin ingin menukar mata wang mereka di pasaran Facebook adalah disebabkan sama ada berpindah atau melancong. Atas sebab ini, anda juga mungkin perlu mengetahui cara menukar lokasi anda melalui tetapan.

 1. Semasa log masuk ke akaun Facebook anda, pilih pilihan “Marketplace” pada menu sebelah kiri.
 2. Di bawah pilihan “Penapis”, pilih “Lokasi.”
 3. Anda boleh memilih lokasi anda dan sejauh mana anda mahukan penyenaraian anda yang boleh dilihat.
 4. Selepas memasukkan maklumat yang diminta, pilih “Balas.”

Sebaik sahaja anda menggunakan perubahan ini, jangan ragu untuk memuat semula halaman atau log keluar dan di Facebook sekali lagi jika perubahan tidak muncul serta-merta. Perbezaan lokasi akan menjejaskan penyenaraian anda yang boleh dilihat; walau bagaimanapun, lokasi akaun Facebook sedia ada anda (dan bukan pasaran anda) akan kekal sama.

Membeli Barangan di Facebook Marketplace

Sebaik sahaja anda telah menukar kepada mata wang dan lokasi pilihan anda di pasaran Facebook, tiba masanya untuk membeli-belah dengan menyemak imbas penyenaraian yang anda inginkan. Mungkin anda telah menemui penyenaraian untuk produk yang anda ingin beli. Perlu diingat bahawa pilihan ini mungkin tidak tersedia untuk sesetengah negara di seluruh Eropah dan Jepun.

Berikut ialah cara menyemak imbas penyenaraian dan menggunakan pilihan daftar keluar:

 1. Semasa dalam akaun Facebook anda, pilih pilihan “Marketplace” dari menu sebelah kiri. Ia sepatutnya mempunyai emoji khemah biru di sebelahnya.
 2. Semak imbas daripada penyenaraian yang tersedia dan pilih produk yang ingin anda beli.
 3. Anda akan mempunyai dua pilihan untuk menghubungi penjual. Anda boleh memilih “Mesej” untuk menulis mesej yang diperibadikan kepada penjual atau anda boleh memilih untuk menghantar mesej yang bertanya, “Adakah ini tersedia?”

Apabila penjual melihat mesej anda, mereka boleh menjawab untuk memulakan proses rundingan untuk item tersebut. Proses mudah ini menjadikan e-dagang mudah.

Menjual di Facebook Marketplace

Walaupun prosesnya lebih mudah daripada platform e-dagang lain, menjual dengan pasaran Facebook mungkin sedikit lebih mengelirukan daripada membeli. Facebook akan mengenakan bayaran sebanyak 5% untuk sebarang jualan yang anda buat sambil menyenaraikan item tersebut adalah percuma. Jika item anda dijual di bawah $8, pasaran Facebook akan mengenakan caj $0.40. Perlu diingat bahawa pilihan ini tidak tersedia di negara tertentu.

Begini cara anda boleh mula menjual barangan anda dengan menyiarkan penyenaraian di pasaran Facebook:

 1. Melalui akaun Facebook anda, akses Marketplace dari menu sebelah kiri.
 2. Pilih pilihan yang mengatakan, “Buat penyenaraian baharu.”
 3. Pilih pilihan “Item untuk dijual”.
 4. Antara muka khusus untuk penyenaraian penyesuaian harus muncul di sebelah kiri skrin anda.
 5. Pilih pilihan “Tambah Foto”. Ini akan membolehkan anda memuat naik gambar item anda daripada peranti anda atau mengambil gambar jika anda belum berbuat demikian.
 6. Tambahkan maklumat pada item anda dan harga, kemudian klik “Seterusnya.”
 7. Pilih kaedah penghantaran yang sesuai dan kemudian pilih “Seterusnya” sekali lagi.
 8. Akhir sekali, pilih pilihan “Terbitkan”, dan penyenaraian anda akan berada di Facebook Marketplace.

Semasa proses penyesuaian penyenaraian, bahagian tengah skrin anda akan memaparkan pratonton untuk menunjukkan kepada anda perkara yang akan kelihatan kepada pengguna yang melihat penyenaraian. Buat sebarang perubahan yang perlu.

Soalan Lazim

Mengapakah pasaran Facebook mempunyai kekangan masa 72 jam untuk menukar mata wang?

Facebook menggunakan kekangan 72 jam untuk mencegah penipuan bagi memastikan semua transaksi adalah sah. Pembeli mungkin cuba memanipulasi kadar pertukaran mata wang, jadi peraturan menghalang perkara ini.

Bolehkah saya membeli dan menjual barangan di luar negara menggunakan pasaran Facebook?

Ya, anda boleh membeli dan menjual barangan di peringkat antarabangsa menggunakan pasaran Facebook. Sistem akan menukar pembayaran secara automatik kepada mata wang tempatan yang sesuai. Walau bagaimanapun, mungkin terdapat kos tambahan apabila membeli atau menjual barangan di peringkat antarabangsa.

Bolehkah saya memulangkan item melalui pasaran Facebook?

Pasaran Facebook belum menetapkan dasar pemulangan yang mesti dipatuhi oleh pengguna. Walau bagaimanapun, mereka menggalakkan penjual dan pembeli bekerjasama untuk membuat dasar pulangan yang diperibadikan. Jika anda ingin memulangkan sesuatu di pasaran Facebook, hubungi penjual atau perkhidmatan pelanggan kaedah pembayaran anda untuk memfailkan aduan.

Menggunakan Mata Wang di Facebook Marketplace

Nasib baik, pasaran Facebook menawarkan pelbagai kaedah untuk menukar dan melaraskan bentuk mata wang yang anda inginkan. Walau bagaimanapun, mengetahui kadar pertukaran apabila berurusan dengan jualan antarabangsa adalah penting. Pastikan mata wang anda sebelum menukarnya, kerana kekangan 72 jam boleh menghalang anda daripada membuat perubahan.

Adakah anda mendapati menukar mata wang dan lokasi anda mudah di Facebook Marketplace? Bagaimana pula dengan membeli barang dan menjual penyenaraian? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.