Cara Menukar Suara Peta Google

25

Sudahlah hari-hari anda perlu mencari jalan di sekitar bandar yang tidak dikenali atau menggunakan peta kertas untuk memetakan jalan anda melalui perjalanan jalan raya. Sebaliknya, telefon anda menggunakan gabungan GPS, data mudah alih dan WiFi untuk membimbing anda ke destinasi anda.

Walaupun GPS telah memudahkan pencarian anda, tetap merupakan idea yang baik untuk berlatih navigasi tanpa GPS sekali-sekala kerana GPS atau telefon anda kadangkala gagal. Anda tidak mahu terlalu bergantung pada navigasi GPS telefon anda sehingga anda tidak dapat mencari jalan keluar tanpanya.

Walaupun tiada apl navigasi yang sempurna untuk mana-mana orang, Peta Google hampir mencapai kesempurnaan. Ia ialah apl navigasi lalai pada Android dan apl navigasi paling popular pada iOS, dan ia adalah mudah untuk mengetahui sebabnya.

Bagaimanakah saya boleh menukar Suara pada GPS Saya?

Peta Google ialah sistem navigasi suara terbaik pada telefon anda, membolehkan anda menyimpan peta luar talian pada peranti anda dan membantu menggunakan telefon anda untuk mencari jalan anda melalui kawasan paling luar bandar atau semasa anda sedang mendaki. Navigasi suara membolehkan anda menavigasi tanpa perlu melihat ke bawah pada telefon anda sentiasa.

Jika anda cuba menjadikan apl itu lebih mengikut keinginan anda, bagaimanapun, Peta Google membenarkan anda menyesuaikan suara dalam navigasi belokan demi belokan anda.

Mari lihat cara menukar tetapan suara dalam Peta Google pada Android dan pada iOS (iPhone dan iPad), bermula dengan Android.

Bagaimanakah cara untuk menukar Suara Untuk Peta Google pada Android?

Peranti Android sudah pun mempunyai Peta Google sebagai sebahagian daripada himpunan Google, bersama-sama dengan Google Assistant, Chrome, Play Store dan lain-lain. Pengguna boleh menukar suara navigasi Peta Google pada telefon Android atau tablet–dari dalam apl dan dengan memasang semula apl tersebut.

Kaedah pertama adalah lebih mudah, manakala yang kedua melibatkan pelarasan tetapan bahasa telefon anda. Mari lihat cara menukar suara Peta Google pada telefon atau tablet Android.

Tukar Suara Peta Google dari dalam Apl

Ikuti langkah ini untuk menukar suara Peta Google melalui tetapan apl:

 1. Ketik pada ikon apl untuk melancarkan Peta Google pada tablet atau telefon anda.
 2. Ketik pada ikon Profil anda. Ia terletak di bahagian atas sebelah kanan skrin.
 3. Seterusnya, cari dan ketik pada tab Tetapan.
 4. Setelah bahagian Tetapan dibuka, cari dan ketik pada tab Tetapan navigasi.
 5. Dalam bahagian Tetapan Navigasi, ketik pada tab Pemilihan Suara. Suara Peta Google yang dipilih pada masa ini ditandakan dengan tanda semak.
 6. Anda akan melihat senarai semua bahasa yang tersedia dan variasi serantaunya. Ketik pada bahasa yang anda mahu.
 7. Seterusnya, ketik butang Kembali. Ini akan membawa anda kembali ke peta.
 8. Ketik pada butang Pergi di bahagian bawah sebelah kanan skrin.
 9. Selepas itu, masukkan kedudukan semasa anda ke dalam kotak teks atas.
 10. Masukkan destinasi ke dalam kotak teks bawah.
 11. Ketik butang Mula. Peta Google akan mula menavigasi anda ke arah destinasi dalam suara/bahasa yang baru dipilih.

Pasang semula Apl

Apabila dipasang, Peta Google mengambil tetapan bahasanya daripada tetapan bahasa peranti. Jadi, daripada menukar suara apl melalui tetapan dalam apl, anda boleh menyahpasang apl dan menukar tetapan bahasa pada telefon atau tablet anda. Mari lihat bagaimana ia berfungsi.

 1. Padamkan apl Peta Google daripada tablet atau telefon anda. Jika anda tidak boleh memadamkannya dengan mengetik dan menahan ikon, anda perlu menyahpasangnya melalui Gedung Google Play.
 2. Seterusnya, lancarkan apl Tetapan dari skrin Utama.
 3. Tatal ke bawah dan cari bahagian Sistem. Ketik padanya.
 4. Setelah bahagian Sistem dibuka, ketik pada tab Bahasa atau Bahasa & Input, bergantung pada peranti.
 5. Seterusnya, ketik tab Bahasa dan wilayah.
 6. Anda akan melihat senarai semua bahasa yang tersedia. Pilih yang anda mahu dengan mengetik padanya.
 7. Keluar dari Tetapan dengan mengetik butang Utama.
 8. Lancarkan Gedung Play dengan mengetik pada ikonnya.
 9. Semak imbas untuk apl Peta Google.
 10. Ketik pada butang Pasang atau Kemas Kini.
 11. Peta Google anda yang baru dipasang akan mengambil tetapan bahasa daripada tetapan peranti.

Bagaimana Saya Menukar Suara pada Peta Google pada iPhone Saya?

Malangnya, pengguna iPhone dan iPad tidak boleh menukar suara navigasi Peta Google dari dalam apl. Walau bagaimanapun, adalah mudah untuk mencapai perkara yang sama dalam tetapan iPhone atau iPad.

Berikut ialah cara menukar suara Peta Google pada iPad atau iPhone (iaitu, iOS):

 1. Lancarkan apl Tetapan dari skrin Utama. Seterusnya, ketik pada tab Umum.
 2. Ketik pada tab Bahasa & Wilayah dalam bahagian Umum.
 3. Ketik Bahasa iPhone atau Bahasa iPad, bergantung pada peranti.
 4. Pilih bahasa atau bahasa dan dialek (cth, Bahasa Inggeris Australia) yang ingin anda gunakan. Untuk mencari bahasa minat anda dengan cepat, gunakan bar carian di bahagian atas.
 5. Peranti akan menggesa anda sama ada anda mahu menukar bahasa. Ketik Tukar kepada…

Lancarkan Peta Google untuk menguji tetapan bahasa dan dialek baharu anda. Masukkan lokasi, kemudian klik Pergi untuk memulakan arahan suara.

Soalan Lazim

Kami telah memasukkan beberapa lagi jawapan kepada soalan anda tentang suara Peta Google dalam bahagian ini.

Bolehkah saya menukar jantina suara Peta Google?

Malangnya tidak. Google tidak memberi penggunanya banyak fleksibiliti mengenai pilihan penyesuaian. Walaupun kebanyakan pengguna sudah biasa menukar sesuatu yang semudah jantina pembantu digital mereka, Google tidak memberikan kami pilihan ini dengan Peta.

Bolehkah saya menukar Google Voice Assistant untuk menukar suara dalam Peta Google?

Tidak. Atas sebab tertentu, Google membenarkan pengguna menyesuaikan aspek tertentu Pembantu Suara Google tetapi bukan Peta Google. Jika anda memutuskan anda ingin menukar jantina atau loghat Pembantu Suara, perubahan itu tidak akan memberi kesan pada Peta Google.

Over and Out

Kedua-dua peranti Android dan iOS adalah fleksibel berkenaan dengan bahasa dan dialek yang digunakan untuk navigasi suara. Perbezaannya ialah pada Android, anda membuat perubahan dalam tetapan Peta Google itu sendiri, manakala, dengan iPhone dan iPad, anda menukar bahasa dan dialek untuk peranti (termasuk Peta Google) daripada tetapan umum.

Adakah anda mengetahui sebarang petua dan kiat untuk menyesuaikan Peta Google? Jika ya, kami ingin mendengar tentangnya dalam ulasan di bawah!