Cara Menyambung Suapan RSS ke Media Sosial

26

Sama ada anda mempunyai blog sendiri atau anda hanya suka melayari internet untuk membaca yang menarik, anda mungkin berkongsi artikel di media sosial anda sepanjang masa. Walaupun mengklik butang “Kongsi” secara manual berfungsi dengan baik, terdapat cara yang lebih berkesan untuk menjejaki dan berkongsi kemas kini: suapan RSS.

Jika anda menyambungkan suapan RSS ke akaun media sosial anda, anda tidak perlu risau tentang terlupa untuk berkongsi kemas kini penting. Dengan mengautomasikan proses perkongsian, anda akan dapat memastikan profil media sosial anda juga aktif dengan mudah.

Teruskan membaca untuk mengetahui cara menyambungkan suapan RSS ke media sosial anda.

Mengapa Anda Perlu Siarkan Suapan RSS Anda ke Media Sosial Anda

Suapan RSS telah menjadi alat yang tidak ternilai untuk mengikuti perkembangan terkini dengan sumber kandungan di internet. Mereka memberi anda metadata kemas kini blog dan tapak web kegemaran anda semuanya di satu tempat. Untuk perniagaan, mereka adalah katalog yang sangat diperlukan untuk semua penyertaan mereka dalam susunan kronologi.

Memandangkan media sosial telah menjadi alat utama untuk berkongsi kandungan, suapan RSS mengambil peranan tambahan. Hari ini, anda boleh menggunakan alat pengurusan media sosial untuk menyambungkan suapan RSS ke akaun media sosial anda dan berkongsi kandungan daripada sumber kegemaran anda terus ke profil anda.

Ini membawa banyak faedah. Anda boleh meningkatkan trafik blog atau tapak web anda dengan berkongsi pautan ke setiap kemas kini secara automatik pada semua saluran sosial anda. Kandungan anda akan mendapat lebih banyak pendedahan juga. Walaupun anda sendiri tidak mempunyai tapak web, hanya berkongsi kandungan daripada sumber yang anda rasa menarik boleh meningkatkan penglibatan di media sosial anda.

Cara Menyambung Suapan RSS ke Media Sosial Anda

Untuk menyambungkan suapan RSS ke akaun media sosial, anda perlu menggunakan penyelesaian pihak ketiga seperti Circleboom. Aplikasi berasaskan web ini menyediakan perkhidmatan penjadualan media sosial merentas platform utama. Ia juga membolehkan anda menyambungkan suapan RSS ke akaun anda dan menyesuaikan pilihan perkongsian automatik anda.

Fungsi perkongsian RSS Circleboom menjadikan pengurusan media sosial lebih mudah terima kasih kepada ciri berikut:

 • Siarkan kandungan secara automatik
 • Kongsi artikel, foto atau video
 • Pilih selang masa di mana apl akan menyemak suapan RSS untuk kemas kini
 • Tentukan bilangan entri yang dikongsi setiap kemas kini
 • Sesuaikan siaran RSS anda dengan teks anda sendiri
 • Kongsi ke beberapa akaun media sosial pada masa yang sama

Berikut ialah cara untuk bermula dengan Circleboom dan menyediakan perkongsian suapan RSS dalam beberapa langkah mudah.

Daftar untuk Circleboom dan Sambungkan Akaun Media Sosial Anda

Pertama sekali, anda perlu membuat akaun Circleboom:

 1. Menuju ke Circleboom dan tekan “Bermula.”
 2. Pilih “Terbitkan” untuk mendaftar untuk alat pengurusan media sosial Circleboom.
 3. Masukkan nama, alamat e-mel dan kata laluan anda, dan tekan “Buat Akaun.”

Selepas mendaftar, anda akan dapat memautkan mana-mana akaun media sosial yang berkaitan dengan perkhidmatan tersebut. Klik media sosial yang anda ingin sambungkan suapan RSS pada halaman utama dan ikut arahan pada skrin anda untuk memautkannya ke Circleboom.

Anda boleh menambah jenis akaun berikut:

 • profil Twitter
 • halaman Facebook atau kumpulan
 • Profil atau halaman LinkedIn
 • Akaun Perniagaan Saya di Google
 • Akaun perniagaan profesional Instagram
 • akaun Pinterest

Sambungkan Suapan RSS

Setelah akaun atau akaun media sosial anda disambungkan ke Circleboom, anda boleh menambah suapan RSS untuk perkongsian pada akaun tersebut. Ikuti langkah di bawah:

 1. Pergi ke papan pemuka Circleboom anda.
 2. Cari pilihan untuk menyambung suapan RSS dalam bar sisi anda atau skrin utama.
 3. Pilih “Sambungkan suapan RSS baharu” atau “Tambah Suapan RSS Baharu Sekarang.”

Anda akan dibawa ke borang yang perlu anda isi. Sebelum anda mula, baca garis panduan untuk memastikan anda boleh menambah suapan RSS yang anda mahukan. Sesetengah jenis kandungan tidak dibenarkan oleh tapak media sosial. Sebagai contoh, anda tidak akan dapat menambah suapan pengguna Twitter.

Setelah anda mengesahkan suapan RSS anda boleh digunakan, isikan borang:

 1. Klik medan pertama untuk memilih akaun media sosial atau akaun yang suapan akan disiarkan.
 2. Pilih ikon akaun yang anda mahu dan tekan “Selesai.”
 3. Cari tapak yang suapan RSSnya ingin anda sambungkan dan salin pautan ke suapan mereka.
 4. Tampalkan URL suapan RSS ke dalam medan seterusnya.
 5. Berikan tajuk kepada suapan RSS.
 6. Sesuaikan teks permulaan dan akhir siaran anda. Ini boleh mencapai sehingga 50 aksara dan muncul setiap kali siaran suapan RSS dikongsi di media sosial anda. Ingat bahawa anda tidak boleh memasukkan hashtag atau sebutan dalam teks ini.
 7. Tentukan kekerapan apl menyemak suapan RSS untuk mendapatkan kemas kini. Anda boleh memilih selang masa di mana-mana antara sehari dan lima minit.
 8. Pilih bilangan maksimum siaran suapan RSS yang akan dikongsi oleh Circleboom dengan setiap kemas kini. Bilangan maksimum jawatan yang dibenarkan ialah lima.
 9. Tentukan sama ada anda mahu berkongsi URL dengan siaran RSS.
 10. Tekan “Tambah Suapan RSS,” dan anda selesai.

Anda akan menemui senarai semua suapan RSS yang telah anda tambahkan pada akaun media sosial anda dengan menuding kursor anda pada ikon RSS dalam bar sisi anda dan memilih “Senaraikan suapan anda yang disambungkan.”

Jika anda masih belum menemui suapan RSS yang sesuai untuk dikongsi, anda boleh menyemak artikel disyorkan Circleboom yang boleh anda jadualkan atau beratur dengan mudah untuk disiarkan pada profil anda. Klik “Temui Artikel” dalam bar sisi atau “Pilih daripada artikel” pada papan pemuka utama anda dan anda akan dapat menyemak imbas berdasarkan minat anda.

Ikuti Kemas Kini Teratas

Menyambungkan suapan RSS kegemaran anda ke akaun media sosial anda akan memastikan halaman anda akan sentiasa aktif. Anda hanya perlu memilih kandungan sekali untuk kemas kini yang berterusan. Tambahkan mana-mana suapan RSS yang anda mahu ke akaun Circleboom anda dan automatikkan perkongsian dengan mengikut langkah yang dinyatakan di atas.

Adakah anda menggunakan suapan RSS untuk mengikuti perkembangan blog dan tapak web? Adakah anda mempunyai suapan RSS kegemaran yang ingin anda kongsikan? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.