Cara menyediakan Hotspot Peribadi pada iPhone dan iPad: Panduan lengkap

18

Kita semua mempunyai seorang rakan yang sentiasa kehabisan data dan terus meminta sambungan Hotspot Peribadi kerana mereka telah kehabisan had data mereka menatal doomscroll di Internet. Terdapat beberapa keadaan lain apabila berkongsi sambungan data iPhone anda dengan peranti lain berguna dan menjimatkan hari. Artikel ini akan membawa anda melalui cara menyediakan Hotspot Peribadi pada iPhone atau iPad anda.

Apakah Hotspot Peribadi?

Hotspot Peribadi – juga dikenali sebagai Penambatan- ialah ciri yang tersedia pada iPhone, iPad, Mac, Windows, Android dan beberapa peranti lain di luar sana. Ia membolehkan pengguna berkongsi sambungan Data Selular/Mudah Alih mereka dengan pengguna dan peranti lain melalui Wi-Fi, Bluetooth dan USB. Peranti hos mereplikasi kefungsian penghala Wi-Fi dan berkongsi sambungan rangkaiannya dengan peranti lain.

Walaupun ia mungkin tidak mempunyai keupayaan untuk memberikan kelajuan data atau julat jika dibandingkan dengan penghala Wi-Fi moden, ia meliputi julat yang mencukupi dan menawarkan kelajuan yang baik untuk menjalankan tugas seharian. Kelajuan bergantung pada julat sambungan selular anda dan kelajuan data yang disediakan oleh pembawa anda.

Keperluan untuk menggunakan Hotspot Peribadi pada iPhone atau iPad

Semua iPhone dan iPad (Celluar) yang dijual hari ini menyokong Hotspot Peribadi. Walau bagaimanapun, lebih tepatnya, ini adalah keperluan asas untuk menggunakan Hotspot Peribadi:

 • iPhone yang menjalankan iOS 8 atau lebih tinggi.
 • iPad (Model Selular+Wi-Fi) yang menjalankan iPadOS 8 ke atas.
 • Sambungan Data Mudah Alih/Selular yang boleh dipercayai.
  Pembawa dan pelan data anda harus menyokong Penambatan atau Hotspot Peribadi.
 • Kabel USB jika anda berhasrat untuk berkongsi Wi-Fi melalui sambungan berwayar.

Cara menghidupkan Hotspot Peribadi pada iPhone dan iPad

Pilihan Hotspot Peribadi hanya tersedia apabila anda mempunyai SIM yang dimasukkan ke dalam iPhone anda (atau eSIM diaktifkan, dalam hal ini). Pada iPad, ciri Hotspot Peribadi hanya tersedia untuk iPad yang menyokong sambungan Selular dan mempunyai kad SIM aktif.

Selain itu, sementara pilihan Hotspot Peribadi akan tersedia dengan kad SIM aktif, mengakses ciri ini hanya dibuka kunci apabila anda menghidupkan Data Mudah Alih/Selular.

 1. Buka Tetapan pada iPhone atau iPad anda.
 2. Ketik pilihan Data Mudah Alih/Selular → togol pada Data Mudah Alih/Selular.
 3. Anda boleh mengetik pilihan Hotspot Peribadi pada skrin yang sama atau kembali ke Tetapan dan pilih Hotspot Peribadi.
 4. Pada skrin seterusnya, dayakan togol Benarkan Orang Lain Menyertai. Dan, selesai. Hotspot Peribadi kini aktif.

  Bagaimana untuk mendayakan Hotspot Peribadi pada iPhone atau iPad

Jika anda perasan, togol “Maksimumkan Keserasian” tersedia pada siri iPhone 12 dan ke atas. Pilihan ini hanya tersedia pada iPhone dan iPad yang menyokong sambungan 5G.

Setiap kali anda menogol pada pilihan Maksimumkan Keserasian, peranti beralih kepada memindahkan data pada 2.4GHz, yang memanjangkan julat rangkaian tetapi datang pada kos kelajuan pemindahan yang lebih rendah.

Tetapi pilihan ini tiada daripada iPhone dan iPad yang tidak menyokong sambungan 5G semata-mata kerana mereka tidak membenarkan perkongsian Wi-Fi pada kelajuan 5GHz.

Sambung ke Hotspot Segera tanpa kata laluan menggunakan Kesinambungan

Kesinambungan, ciri kemudahan yang diperkenalkan oleh Apple, mendayakan Hotspot Segera pada iPhone, iPad dan Mac. Hotspot Segera membenarkan peranti Apple lain menyambung ke Hotspot anda tanpa memasukkan kata laluan. Kaveatnya ialah beberapa keperluan sistem perlu dipenuhi untuk menggunakan Kesinambungan dan Hotspot Segera.

 • iPhone 5 ke atas berjalan pada iOS 8.1 atau lebih baru.
 • iPad gen keempat atau lebih baru. (Semua model iPad Mini, iPad Air dan iPad Pro disokong.)
 • Peranti Mac yang menjalankan macOS X Yosemite dan ke atas.
 • Anda memerlukan iPhone atau iPad (Selular) yang menyokong Hotspot Peribadi (kebanyakan peranti memerlukannya, jadi anda tidak perlu risau).
 • Semua peranti yang anda mahu gunakan ciri Hotspot Segera hendaklah menggunakan Apple ID yang sama.
 • Anda perlu mendayakan Wi-Fi pada semua peranti.
 • Anda perlu mendayakan Bluetooth pada semua peranti.

Dengan keperluan untuk menggunakan Continuity dan Instant Hotspot, berikut ialah cara untuk menyambung ke Instant Hotspot tanpa kata laluan menggunakan Continuity.

 • Untuk menyambung ke Hotspot anda melalui Mac: Pergi ke Pusat Kawalan → Klik Wi-Fi → Pilih iPhone atau iPad yang menyediakan Hotspot Peribadi daripada senarai rangkaian Wi-Fi.
  IPhone atau iPad yang menyediakan Hotspot Peribadi akan mempunyai ikon gelung bersambung di sebelah nama.

 • Untuk menyambung ke Hotspot anda melalui iPhone atau iPad lain: Pergi ke Tetapan → Pilih Wi-Fi → Pilih iPhone atau iPad yang menyediakan Hotspot Peribadi daripada senarai rangkaian Wi-Fi.

Sebaik-baiknya, jika anda memenuhi semua keperluan yang disebutkan di atas, peranti akan bersambung ke Hotspot Peribadi tanpa meminta kata laluan. Tetapi, jika anda menghadapi sebarang kesulitan, pastikan anda melalui keperluan sekali lagi dan ikuti yang diperlukan.

Menukar kata laluan anda beberapa kali setiap tahun biasanya merupakan amalan yang baik untuk memastikan akaun anda selamat daripada penggodam dan pelanggaran data. Berikut ialah beberapa petua yang perlu anda ikuti sebelum menukar kata laluan anda.

Bagaimana untuk menukar kata laluan Hotspot Peribadi pada iPhone atau iPad

 1. Buka Tetapan pada iPhone atau iPad anda.
 2. Pilih pilihan Data Mudah Alih/Selular dan dayakan togol Data mudah alih.
 3. Navigasi ke Hotspot Peribadi.
 4. Pilih pilihan Kata Laluan Wi-Fi.

  Pilih pilihan Kata Laluan Wi-Fi dalam Tetapan pada iPhone

 5. Pada skrin seterusnya, masukkan kata laluan baharu dan ketik Selesai di penjuru kanan sebelah atas.

  Cara Menukar kata laluan Hotspot Peribadi pada iPhone atau iPad

Anda telah berjaya menetapkan semula kata laluan Hotspot anda pada iPhone atau iPad anda.

Cara menukar nama Hotspot Peribadi pada iPhone atau iPad

 1. Buka Tetapan pada iPhone atau iPad anda.
 2. Navigasi ke Umum → Perihal → Nama.

  Navigasi ke Umum dalam Tetapan pada iPhone

 3. Sekarang, namakan semula iPhone anda kepada apa sahaja yang anda mahu namakan Hotspot Peribadi anda dan ketik Selesai.

  Tukar nama Hotspot Peribadi pada iPhone

Anda telah berjaya menukar nama Hotspot Peribadi anda.

Kenal pasti sama ada peranti disambungkan ke Hotspot Peribadi anda

Setiap kali mana-mana peranti bersambung ke Hotspot Peribadi iPhone atau iPad anda, ikon segi empat tepat bulat berwarna hijau akan dipaparkan dalam Bar Status Sistem peranti anda.

Ikon akan memaparkan ikon Hotspot Peribadi (gelung saling berkunci) selama beberapa saat dan kemudian akan menunjukkan masa. Selain itu, ikon adalah dinamik dan akan berdenyut untuk memaklumkan pengguna bahawa peranti lain menggunakan Hotspot mereka.

Kenal pasti sama ada peranti disambungkan ke Hotspot Peribadi anda

Penggunaan Data Mudah Alih atau Selular oleh Hotspot Peribadi

Bagi yang belum tahu, Hotspot Peribadi menggunakan data daripada pelan data anda. Jadi, melainkan dan sehingga anda tidak mempunyai pelan data yang benar-benar tanpa had tanpa had FUP, sila jangan biarkan Hotspot Peribadi anda dihidupkan dan kongsikannya dengan setiap orang lain. Selain itu, tugas yang dilakukan oleh peranti yang menggunakan Hotspot Peribadi anda juga mempengaruhi jumlah data yang digunakan daripada pelan data anda dengan ketara.

Jika anda berada di luar pelan tanpa had, sila jejaki data yang digunakan. Anda boleh merujuk kepada panduan terperinci kami, yang akan membantu anda melalui semua langkah untuk menjejaki penggunaan data iPhone dan iPad. Hotspot Peribadi juga merupakan faktor penyumbang kepada kehabisan bateri, jadi mematikannya ialah kaedah berjaga-jaga untuk memanjangkan hayat bateri iPhone anda.

Soalan Lazim

Bagaimanakah cara saya menetapkan semula Hotspot iPhone saya?

Untuk menetapkan semula Hotspot Peribadi iPhone anda, anda perlu menetapkan semula semua tetapan rangkaian iPhone anda. Untuk berbuat demikian, pergi ke Tetapan → Umum → Pindahkan atau Tetapkan Semula iPhone → Tetapkan Semula → Tetapkan Semula Tetapan Rangkaian.

Adakah menggunakan iPhone Hotspot percuma?

Hotspot Peribadi sebagai ciri adalah percuma. Walau bagaimanapun, ia menggunakan sambungan Data Mudah Alih/Selular anda dan berkongsinya dengan peranti lain. Jadi, berkongsi sambungan internet anda melalui Hotspot Peribadi hanya percuma jika anda mempunyai sambungan data percuma.

Tiada lagi masalah Hotspot Peribadi

Ciri Hotspot Peribadi ialah alternatif terbaik untuk Wi-Fi Awam. Ia mengurangkan risiko data anda bocor dan memastikan anda disambungkan ke rangkaian peribadi dan disulitkan. Selain itu, ia adalah alat yang hebat untuk berkongsi sambungan internet anda dengan orang lain yang memerlukan.

Jika anda mempunyai sebarang keraguan tentang Hotspot Peribadi pada iPhone, iPad atau Mac, beritahu kami dalam ulasan di bawah dan kami akan menghubungi anda semula secepat mungkin.

Baca lebih lanjut:

 • Hotspot Segera Tidak Berfungsi pada Mac? Betulkan Isu
 • Hilang Hotspot Peribadi pada iPhone atau iPad? Bagaimana untuk Membetulkannya!
 • Apl penganalisis WiFi terbaik untuk iPhone dan iPad