Cara menyediakan mod Jangan Ganggu untuk dihidupkan secara automatik pada Android

17

© NextPit

Ia boleh menjengkelkan apabila anda duduk untuk menumpukan perhatian pada sesuatu dan telefon pintar anda sentiasa ping dengan pemberitahuan. Nasib baik, mod Jangan Ganggu boleh menghalang gangguan. Tetapi adakah anda tahu anda boleh menyediakan peraturan untuk mencetuskan ciri itu secara automatik pada masa tertentu dalam sehari?

Anda boleh mendapatkan lebih banyak video mengenai topik teknologi semasa di halaman video kami.

Menyediakan peraturan Jangan Ganggu automatik anda hendaklah menjadi salah satu perkara pertama yang anda lakukan pada mana-mana telefon pintar Android. Daripada perlu menghidupkan dan mematikan DND secara manual, Android membenarkan anda menyediakan peraturan dan rutin kastam untuk mematikan pemberitahuan pada masa anda hanya mahu ditinggalkan sendirian. Anda perlu menjalankan Android 8.1 ke atas untuk dapat melakukan ini. Berikut ialah cara untuk menyediakan peraturan Jangan Ganggu automatik pada Android.

 1. Buka menu Tetapan dan kemudian pergi ke Bunyi.
 2. Cari Jangan Ganggu dan ketik untuk memasuki menu.
android 10 dnd

Tetapan > Bunyi & getaran > Jangan Ganggu / © NextPit

Memandangkan kita berada dalam menu Jangan Ganggu, mari buat jadual baharu. Saya akan membuat satu untuk ulang-alik saya ke tempat kerja, yang berlangsung Isnin hingga Jumaat dari jam 8:00 hingga 9:00. Saya suka membaca dalam kereta api. Itulah masa ‘saya’, dan saya tidak mahu diganggu.

 1. Ketik pada Jadual untuk melihat senarai rutin Jangan Ganggu automatik yang telah anda sediakan (atau belum).
 2. Ketik Tambah untuk membuat jadual DND baharu.
 3. Anda perlu memilih jenis jadual dahulu. Anda boleh memilih daripada Acara, Masa atau Memandu.
 4. Untuk jadual ulang-alik ini, saya memilih Masa. Kemudian saya hanya perlu menambah nama untuk jadual.
android 10 dnd5

Anda boleh membuat beberapa jadual DND untuk masa atau acara yang berbeza dalam sehari / © NextPit

Memandangkan kami telah mencipta jadual baharu, tiba masanya untuk mengubah suai tetapan mengikut keinginan kami. Pilihannya agak mendalam, dan terdapat banyak penyesuaian untuk dimainkan di sana.

 1. Anda boleh mengetik pada tanda kedua-duanya sama ada untuk mengaktifkan atau menyahaktifkan mana-mana jadual pada bila-bila masa. Pastikan jadual anda diaktifkan, kemudian klik ikon gear untuk pergi ke tetapan untuk jadual tersebut.
 2. Dari sini anda boleh menukar hari jadual itu aktif dan pada pukul berapa.
 3. Ketik pada Hari, kemudian tandakan hari yang anda mahu. Saya membuka tanda pada hari Sabtu dan Ahad dalam contoh ini, kerana saya tidak berulang-alik ke pejabat pada hujung minggu.
 4. Saya juga menukar masa Mula kepada 8:00 dan Masa Tamat kepada 9:00.
android 10 dnd6

Untuk rutin DND berulang-alik, saya hanya akan mengaktifkannya pada hari bekerja / © NextPit

Memandangkan kami mempunyai hari dan masa yang diisih untuk jadual Jangan Ganggu kami, tiba masanya untuk mula menyesuaikan jenis pemberitahuan yang saya akan dan tidak akan lihat dalam tempoh masa ini.

 1. Di bawah pilihan terakhir pada senarai, anda boleh menukar tingkah laku Jangan Ganggu.
 2. Daripada menu ini, anda boleh menogol pelbagai item seperti penggera, bunyi media, bunyi sentuhan, peringatan, panggilan, mesej dan acara sama ada untuk disekat atau dibiarkan melalui mod DND.
 3. Saya bercadang untuk menetap untuk membaca, jadi saya akan membiarkan semuanya dimatikan.
 4. Saya juga tidak mahu sebarang mesej, jadi saya menggunakan pilihan Jangan benarkan sebarang mesej.
 5. Panggilan, bagaimanapun, adalah berbeza. Bagaimana jika seseorang dari pejabat memerlukan saya dengan segera? Saya memutuskan untuk Benarkan panggilan daripada kenalan berbintang sahaja. Saya akan membintangi semua rakan sekerja saya supaya saya tidak terlepas sebarang panggilan kerja mendesak semasa berulang-alik saya. Maaf, mak!
 6. Anda juga boleh menghidupkan pilihan supaya jika seseorang menghubungi anda dua kali dalam masa 15 minit, panggilan kedua akan diterima. Untuk memilih pilihan ini, pilih Benarkan pemanggil berulang.
android 10 dnd4

Tiada mesej, terima kasih, tetapi panggilan daripada rakan sekerja adalah ok / © NextPit

Sebaik sahaja anda telah menyediakan rutin anda dengan cara ini, ia akan menghidupkan DND secara automatik setiap pagi untuk memastikan kedamaian dan ketenangan anda. Ia benar-benar satu sistem yang bijak dan patut dimainkan memandangkan tahap penyesuaian yang tinggi.

Adakah anda menggunakan peraturan Jangan Ganggu automatik pada Android? Beritahu kami kaedah pilihan anda di bahagian komen di bawah.