Cara Menyekat Imej Penjejakan dalam Yahoo Mail

5

Beberapa e-mel yang berakhir dalam peti masuk Yahoo Mail anda mungkin mengandungi imej penjejakan, cara yang kecil tetapi invasif untuk penghantar e-mel mengetahui sama ada anda telah membukanya, dan jika ya, bila. Imej juga boleh memberi amaran kepada pengirim jika anda telah memajukan e-mel. Bagi kebanyakan orang, ini adalah pencerobohan besar terhadap privasi.

Jika anda tidak selesa dengan penghantar e-mel mengetahui sama ada dan bila anda telah membuka e-mel mereka dan perkara yang telah anda lakukan dengannya, artikel ini adalah untuk anda. Kami akan membincangkan apa itu imej penjejakan dan perkara yang boleh anda lakukan untuk menyekatnya dalam Yahoo Mail.

Apakah Imej Penjejakan?

Imej penjejakan ialah cara bijak untuk memaklumkan pengirim e-mel apabila penerima e-mel membukanya. Biasanya dirujuk sebagai piksel penjejakan, ia merupakan sekeping kecil kod yang dibenamkan dalam imej piksel tunggal yang telus dalam e-mel. Anda tidak akan tahu jika terdapat piksel penjejakan yang terdapat dalam e-mel yang menjadikannya begitu senyap.

Sebaik sahaja anda membuka e-mel, piksel penjejakan diaktifkan dan menghantar maklumat kembali kepada pengirim. Ia boleh melaporkan bila e-mel dibuka dan pada masa apa. Sesetengah juga boleh mengesan lokasi anda dan jenis peranti yang anda gunakan untuk membuka e-mel. Piksel penjejakan berfungsi sama seperti kuki dan memberikan maklumat tentang tindakan anda tanpa anda sedari kerana semua tindakan itu berlaku di latar belakang tanpa sebarang petunjuk tentang apa yang dilakukannya.

Cara Menyekat Imej Penjejakan dalam Yahoo Mail pada PC atau Mac

Memandangkan imej penjejakan berfungsi tanpa pengetahuan anda, adalah mustahil untuk mengetahui sama ada e-mel mengandunginya atau tidak. Mereka menyampaikan banyak maklumat, sesetengah daripadanya anda tidak mahu orang atau syarikat yang tidak dikenali tahu. Syukurlah, anda boleh membuat perubahan pada tetapan Yahoo Mail anda dan menghentikannya daripada diaktifkan. Untuk mengetahui cara melakukan ini dengan akaun Yahoo Mail anda, ikut arahan di bawah:

  1. Log masuk ke anda Mel Yahoo akaun.
  2. Klik pada ikon “Cog” untuk membuka tetapan mel anda.
  3. Pilih “Lagi tetapan.”
  4. Klik pada “Melihat e-mel.”
  5. Di bawah tajuk “Tunjukkan imej dalam mesej”, pilih “Tanya sebelum menunjukkan imej luaran.”

Untuk melindungi privasi anda daripada menjejaki imej dalam e-mel Yahoo, membuat perubahan kecil ini pada tetapan anda ialah perkara terbaik yang boleh anda lakukan. Apabila menerima e-mel daripada rakan dan keluarga yang dipercayai, anda boleh memilih untuk membenarkan imej dipaparkan. Bagi yang lain, anda boleh memutuskan sama ada membenarkan mereka atau tidak.

Kaedah Lain untuk Menyekat Imej Penjejakan

Membuat perubahan dalam tetapan e-mel anda yang memberi anda pilihan untuk menyekat imej luaran bukanlah satu-satunya cara untuk mengelak daripada mencetuskan piksel penjejakan. Terdapat sambungan yang tersedia yang memberikan anda kawalan yang lebih besar. Di sini kita akan membincangkan beberapa yang paling popular.

E-mel Hodoh

Salah satu penyekat imej penjejakan yang lebih popular ialah E-mel Hodoh sambungan. Setelah dimuat turun, sambungan akan memaklumkan anda tentang e-mel dalam peti masuk anda yang mengandungi piksel penjejakan. Dengan E-mel Ugly, e-mel dengan penjejak akan mempunyai ikon bola mata di sebelahnya untuk menunjukkan mesej dengan imej penjejakan. Anda akan mempunyai pilihan untuk melumpuhkannya apabila dibuka. Pembangun sambungan ini tidak menjejaki sebarang maklumat anda dan semua data E-mel Hodoh disimpan pada komputer anda secara setempat. Ia adalah sumber terbuka, jadi anda bebas membuat pelarasan dan perubahan.

Trocker

The Trocker sambungan penyemak imbas akan menyekat pelbagai imej penjejakan yang berbeza. Sama seperti E-mel Ugly, Trocker berjalan secara setempat pada komputer anda dan menyimpan semua data pada peranti anda. Pembangunnya tidak mengumpul atau menjejak sebarang maklumat daripada anda. Setelah dipasang, ia akan memantau semua e-mel masuk anda dan mengesan sebarang piksel penjejakan yang terdapat dalam e-mel. Anda akan dapat membuka e-mel anda dengan selamat tanpa rasa takut mencetuskan penjejak. Ciri yang menarik ialah ia akan menunjukkan kepada anda di mana dalam badan e-mel piksel penjejakan adalah dengan memaparkan logonya di kawasan tersebut.

PixelBlock

Satu lagi sambungan berguna yang digunakan untuk mengesan piksel penjejakan ialah PixelBlock. Sama seperti yang lain yang disebut dalam artikel ini, ia akan memberi amaran kepada anda tentang kemungkinan penjejak dengan meletakkan ikon mata merah di sebelah e-mel dalam peti masuk anda yang menggunakan penjejak. Apabila anda membuka salah satu daripada e-mel ini, sambungan akan menyekat sebarang percubaan untuk menghantar maklumat kembali kepada pengirim.

Mengelakkan Penyekat Penjejakan Adalah Mudah

Piksel penjejakan yang dibenamkan dalam e-mel yang kelihatan tidak bersalah telah menjadi cara biasa bagi syarikat dan individu untuk mengetahui di mana dan bila anda membuka e-mel daripada mereka. Ramai orang merasakan bahawa ini adalah pencerobohan privasi. Tetapi dengan membuat perubahan pantas dan mudah pada tetapan Yahoo Mail anda, anda boleh menghapuskan isu ini dengan memilih e-mel yang anda benarkan imej luaran dipaparkan. Terdapat juga sambungan penyemak imbas tersedia yang juga boleh membantu anda menyekat imej penjejakan.

Adakah anda mahu menyekat bayangkan penjejakan dalam Yahoo Mail anda? Adakah artikel ini membantu anda berbuat demikian? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.