Cara Menyekat Kumpulan dalam iMessage

7

Mesej teks kumpulan telah menjadi alat biasa untuk pemasar dan perniagaan untuk melibatkan diri dengan perkara yang mereka percaya sebagai khalayak sasaran mereka. Walaupun ini adalah amalan perniagaan yang sah, tidak semua teks kumpulan tidak bersalah. Penipu juga menggunakan cara mudah ini untuk menghubungi kumpulan orang dengan harapan mendapat bayaran yang mudah.

Nasib baik, terdapat beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk menamatkan situasi ini. Dalam artikel ini, kami akan membincangkan tindakan yang boleh anda ambil untuk mengalih keluar diri anda daripada teks kumpulan dan menyekat mereka yang menghantarnya.

Menyekat Kumpulan pada iDevice Anda

Tinggalkan Kumpulan

Jika anda telah ditambahkan ke kumpulan iMessage, anda boleh memilih untuk keluar. Sebaik sahaja anda meninggalkan kumpulan iMessage, anda tidak akan menerima pemberitahuan lagi apabila peserta kumpulan membalasnya. Untuk meninggalkan kumpulan, ikut arahan ini:

 1. Buka mesej teks.
 2. Ketik ikon “Orang” di bahagian atas mesej yang menyenaraikan peserta kumpulan dan tatal ke bawah dan pilih “Tinggalkan Perbualan ini”.

Anda kini telah dialih keluar daripada teks kumpulan. Anda boleh memadamkan sembang daripada iPhone anda dengan meleretnya ke kiri dan mengetik “Padam.”

Hentikan Pemberitahuan

Terdapat perbezaan antara iMessage dan SMS. iMessage ialah iMessage di mana semua peserta kumpulan menggunakan iPhone. Anda akan mengetahui perkara ini jika semua respons dalam kumpulan adalah warna biru. SMS ialah satu dengan gabungan peserta yang menggunakan iPhone dan peranti lain, dan jawapan akan berwarna hijau.

Malangnya, tiada pilihan untuk meninggalkan teks kumpulan SMS. Pilihan untuk jenis teks kumpulan yang tidak diingini ini adalah untuk menyenyapkan pemberitahuan anda. Anda masih berada dalam kumpulan, tetapi anda tidak akan mengalami gangguan makluman teks setiap kali peserta membalas. Untuk mengetahui cara melakukannya, ikuti langkah di bawah:

 1. Lancarkan apl Messages anda.
 2. Leret ke kiri pada teks kumpulan.
 3. Ketik pada ikon “Loceng”.

Pemberitahuan untuk teks kumpulan ini kini akan disenyapkan.

Penapisan Spam

Walaupun pilihan ini tidak menyekat mesej teks kumpulan yang tidak diminta secara literal, ia adalah perkara terbaik seterusnya. iPhone anda boleh menapis mesej teks daripada penghantar yang tidak diketahui. Jika seseorang cuba menghantar mesej teks kepada anda dan mereka tidak ditemui dalam senarai kenalan anda, anda boleh memilih untuk menghantarnya ke folder yang berasingan. Anda tidak akan menerima sebarang pemberitahuan tentang menerima teks seperti ini. Untuk menghidupkan Penapisan Spam, lakukan perkara berikut:

 1. Ketik pada “Tetapan.”
 2. Cari dan pilih “Mesej.”
 3. Tatal ke bawah dan cari “Tapis Pengirim Tidak Diketahui” atau “Tidak Diketahui & Spam.”
 4. Klik pada suis togol untuk menghidupkannya.

Anda tidak akan dapat membuka sebarang pautan dalam mesej teks yang ditapis sebagai spam sehingga anda sama ada menambah penghantar pada senarai kenalan anda atau membalas teks tersebut. Adalah penting untuk ambil perhatian bahawa mungkin ada masa anda ingin dimaklumkan tentang teks daripada pengirim yang tidak dikenali. Contoh ini ialah pemberitahuan daripada bank anda.

Sekat Pengirim

Pilihan lain ialah menyekat pengirim mesej teks kumpulan. Ini akan memastikan bahawa pengirim teks tidak akan dapat menambahkan anda pada teks kumpulan pada masa hadapan. Walaupun ini kelihatan seperti penyelesaian kepada masalah ini, ia mungkin tidak menamatkan mesej teks yang tidak diingini daripada pengirim tertentu ini. Spammer jarang menggunakan nombor telefon yang sama, tetapi menyekat nombor mereka sentiasa menjadi pilihan. Ikuti langkah ini untuk berhenti menerima teks daripada nombor telefon:

 1. Buka mesej teks.
 2. Klik pada ikon “Orang” yang terletak di bahagian atas skrin.
 3. Tekan pada orang yang anda mahu sekat.
 4. Tatal ke bawah dan pilih “Sekat Pemanggil ini.”
 5. Ketik pada “Sekat Kenalan” untuk mengesahkan.

Selalunya mudah untuk mengetahui siapa yang menghantar teks kumpulan kepada anda, kerana mereka biasanya akan menjadi teks pertama dalam kumpulan. Jika anda tidak pasti siapa pengirimnya, anda sentiasa boleh menyekat semua orang dalam kumpulan dengan mengikut kaedah yang diterangkan di atas.

Tamatkan Mesej Kumpulan Yang Tidak Diminta Dengan Beberapa Ketik

Malangnya, anda tidak boleh menyekat semua teks kumpulan yang tidak diminta, tetapi anda mempunyai beberapa pilihan untuk menjadikannya kurang menjengkelkan. Meninggalkan kumpulan adalah pilihan yang baik, atau anda boleh menyenyapkan pemberitahuan. Menyekat pengirim adalah idea yang bagus, tetapi spammer berpengalaman jarang menggunakan nombor yang sama.

Pernahkah anda mengalami gangguan mesej teks kumpulan yang tidak diingini? Adakah anda menggunakan mana-mana penyelesaian yang digariskan dalam artikel ini? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.