Cara Menyekat Teks Kumpulan pada Peranti Android

6

Selalu ada orang yang sentiasa menghantar teks dalam setiap sembang kumpulan, walaupun ketika mereka tidak mempunyai apa-apa yang berkaitan atau mendesak untuk dikongsi. Selain daripada situasi itu, anda mungkin menerima pemberitahuan mengebom daripada orang lain dalam sembang kumpulan apabila perbualan terus bergulir.

Mesej kumpulan boleh termasuk kandungan mesra, tidak bersalah, keras, mengancam atau menyinggung perasaan, terutamanya untuk kanak-kanak. Tetapi mari kita hadapinya. Tiada siapa yang mahu menerima mesej bertubi-tubi setiap minit, mahupun pada waktu malam, sama ada ia baik atau buruk. Ia boleh menjengkelkan dan mengganggu. Anda boleh mengambil telefon anda berpuluh atau ratusan kali sehari, menjadikan anda kurang fokus dan kurang produktif.

Sedihnya awak tidak boleh menyekat teks kumpulan/mesej kumpulan pada apl pemesejan Android lalai anda. Memandangkan menyekat pengirim atau nombor tertentu juga tidak berfungsi untuk sembang kumpulan (seperti yang didakwa oleh banyak tapak web), anda hanya boleh menyekat pemberitahuan. Teks kekal dan muncul sebagai belum dibaca dalam apl MMS/SMS Android lalai anda.

Artikel ini menerangkan bahawa mengalih keluar diri anda daripada sembang kumpulan pada apl Android Messages stok atau menyekat perbualan kumpulan sama sekali tidak boleh dilakukan—dan sudah bertahun-tahun tidak dilakukan—dan menunjukkan kepada anda perkara yang boleh anda lakukan untuk mengurangkan kegusaran mesej kumpulan. Mari kita mulakan!

Cara Benar-benar Menyekat Teks/Sembang Kumpulan Tertentu pada Telefon Android

Anda mungkin berfikir bahawa tiada apa yang boleh anda lakukan untuk menyekat sembang kumpulan/mesej pada Android, tetapi dalam kebanyakan situasi, ada! Untuk berbuat demikian, anda mesti memenuhi kriteria berikut:

  • Anda tidak boleh menggunakan apl pemesejan di bawah kawalan pentadbiran, seperti apl di bawah akaun Family Link untuk kanak-kanak atau profil Keluarga Pintar Verizon.
  • Anda tidak boleh mempunyai apl sosial pihak ketiga yang terikat dengan apl pemesejan lalai anda, seperti menggunakan Meta Messenger untuk mesej mudah alih standard.
  • Anda mesti boleh memasang apl pihak ketiga daripada Gedung Play yang boleh anda tetapkan sebagai apl mesej lalai anda.

Satu aplikasi, dikenali sebagai SMS Textra, boleh menggantikan apl pemesejan Android lalai anda. Jika semua keperluan lain dipenuhi, anda boleh menyekat sembang kumpulan supaya anda tidak menerima mesej kumpulan yang dihantar.

Berikut ialah cara untuk melakukannya:

  1. Muat turun dan pasang apl Textra SMS.
  2. Lancarkan Textra SMS. Apl itu akan meminta anda memilih apl pemesejan lalai anda. Pilih Textra SMS dari tetingkap pop timbul. Setelah ditetapkan sebagai apl lalai anda, ia akan menyegerakkan mesej anda secara automatik.
  3. Buka sembang kumpulan/papan mesej secara langsung. JANGAN tekan lama dari skrin mesej utama (menyenaraikan semua mesej lain) atau tekan lama mesej dalam kumpulan, kerana pilihan tidak berada di sana.
  4. Dalam sembang kumpulan, ketik ikon kepala anak panah ke bawah berhampiran nama/nombor telefon di bar atas.
  5. Ketik pada tiga titik kecil di penjuru kanan sebelah atas dan pilih Senarai Sekat daripada submenu pop timbul untuk menyekat semua mesej masuk dalam teks kumpulan.

Kini, sebarang mesej yang dihantar daripada kumpulan tidak akan muncul dalam Textra. Mereka masih akan dihantar, tetapi apl tidak memaparkannya sejak anda menyekat kumpulan itu.


Sebagai penutup, tiada cara untuk menyekat mesej kumpulan atau bersembang dalam apl pemesejan lalai anda pada Android, tetapi terdapat apl pihak ketiga seperti Textra yang menyelesaikan tugas. Anda tidak melanggar sebarang undang-undang atau peraturan apabila menggunakan kaedah di atas. Cuma Android belum mereka bentuk atau menemui cara untuk menyekat sembang kumpulan dalam apl pemesejan lalai.

Adalah penting untuk diingat bahawa sentiasa ada pilihan untuk mematikan pemberitahuan untuk keseluruhan kumpulan. Anda kemudian boleh membuka perbualan dan mengejar kemudian apabila anda kurang sibuk.

Tetapi jika anda tidak mahu menjadi sebahagian daripada perbualan lagi, anda boleh menyekat sembang kumpulan sama sekali. Tiada sesiapa dalam perbincangan boleh menghubungi anda lagi melainkan mereka menghubungi anda atau menghantar mesej terus kepada anda.