Cara Menyemak Berapa Banyak Kuasa yang Digunakan oleh PC Windows atau Mac

12

PC adalah peranti yang sangat serba boleh. Ia telah menjadi bahagian penting dalam kehidupan kita, sama ada kita menggunakannya untuk kerja, permainan atau aktiviti lain. Mereka boleh mengambil tugas yang sangat mencabar dengan pantas. Tetapi berapa banyak kuasa yang sebenarnya digunakan oleh komputer untuk melaksanakan tugas-tugas ini? Artikel ini akan menjawab hanya itu.

Teruskan membaca untuk mengetahui tentang kaedah berbeza untuk menyemak jumlah kuasa yang digunakan oleh PC anda. Kami akan merangkumi dua teknik utama yang membolehkan anda mengetahui perkara ini melalui perkakasan dan perisian.

Cara Semak Berapa Banyak Kuasa Yang Digunakan PC Anda Dengan Perkakasan

Memeriksa penggunaan kuasa PC anda menggunakan wattmeter boleh dikatakan cara terbaik untuk melakukannya. Pemantau penggunaan elektrik khusus ini sesuai jika anda merancang untuk memeriksa penggunaan kuasa PC dan komputer riba anda dengan kerap.

Anggaran margin ralat mereka ialah kira-kira 0.5%, menawarkan hasil paling tepat yang boleh anda perolehi. Selain itu, meter penggunaan kuasa agak mudah digunakan. Anda hanya perlu pasangkan PC atau komputer riba anda ke meter dan pasang meter ke soket dinding. Pengukuran mengambil masa beberapa saat, dan anda akan melihat penggunaan tenaga dalam kilowatt-jam (KWh).

Beberapa unit yang dinilai tertinggi di internet termasuk Kuman dan Poniie.

Jika anda tidak pernah menggunakan peranti serupa sebelum ini, anda mungkin menghadapi masalah menganalisis keputusan. Tetapi anda sentiasa boleh membandingkan penggunaan kuasa PC anda dengan purata nombor penggunaan untuk mendapatkan idea yang baik tentang berapa banyak atau sedikit kuasa yang dibelanjakan oleh peranti anda.

Komputer permainan memerlukan sehingga 500 watt sejam untuk beroperasi dengan cekap, manakala penggunaan tidak berat (melayari internet, pemprosesan perkataan, dll.) memerlukan kuasa sehingga tiga kali ganda lebih sedikit. Walau bagaimanapun, angka berbeza bergantung pada perisian dan perkakasan yang dipasang pada PC, serta lokasi anda.

Jika anda menggunakan PC untuk perlombongan kripto yang berat, yang memerlukan komputer beroperasi 24 jam sehari, jelas sekali bil elektrik anda akan melambung tinggi. Gear cekap tenaga boleh mengurangkan penggunaan kuasa dengan banyak. Sebagai contoh, HDD 10TB menggunakan watt empat kali lebih banyak daripada rakan SSDnya. Selain itu, semakin besar RAM dan bilangan teras, semakin sedikit kuasa yang digunakan oleh komputer. Seperti yang anda lihat, banyak faktor memainkan peranan di sini.

Cara Semak Berapa Banyak Kuasa Yang Digunakan PC Anda Dengan Apl Windows

Cara paling mudah untuk mengetahui berapa banyak kuasa yang digunakan oleh PC anda adalah melalui perisian. Alat dalam talian melaksanakan analisis penggunaan kuasa dengan pantas, dan alat tersebut mudah digunakan. Walau bagaimanapun, terdapat satu kelemahan. Ia adalah pilihan yang kurang dipercayai berbanding kalkulator perkakasan. Mereka hanya melakukan analisis untuk masa yang singkat dan mungkin tidak mewakili penggunaan kuasa sebenar dengan tepat.

Anda boleh menggunakan alatan dalam talian seperti kalkulator OuterVision untuk mengukur penggunaan kuasa Windows anda. Analisis ini adalah percuma dan menyediakan data tentang watt beban, anggaran kos dan bekalan kuasa (PSU) yang disyorkan. Terdapat juga mod “Pakar” untuk mereka yang mahir dalam spesifikasi PC.

Berikut ialah cara menggunakan OuterVision:

 1. Lawati OuterVision laman web.
 2. Klik pada Asas untuk pengiraan standard atau Pakar untuk pengiraan lanjutan.
 3. Masukkan maklumat untuk setiap bahagian ke dalam kotak masing-masing.
 4. Klik Kira untuk keputusan.

Selepas analisis dilakukan, laman web ini menyediakan cadangan tentang pilihan bekalan kuasa terbaik untuk kategori yang berbeza. Anda boleh membandingkan bekalan kuasa yang disyorkan, melaraskan kos untuk melihat maklumat kos tenaga tahunan dan memilih bekalan kuasa yang sesuai dengan keperluan anda.

Apl lain yang boleh anda gunakan pada PC Windows anda ialah LocalCooling. Perisian percuma ini menunjukkan berapa banyak kuasa yang digunakan komputer anda, dengan data khusus tentang cakera keras, monitor dan elemen lain. Anda boleh mengkonfigurasinya untuk menutup monitor anda, memutar cakera ke bawah, atau menghantar komputer untuk tidur.

Untuk memanfaatkan aplikasi ini sepenuhnya, sebaiknya gunakan apl ini selama beberapa hari dan semasa aktiviti yang berbeza. Perkara yang menarik untuk ahli alam sekitar ialah ia menunjukkan kepada anda berapa banyak pokok dan gelen bahan api tenaga yang anda simpan. Anda boleh membawa perjuangan eko anda ke peringkat seterusnya dan bersaing dengan pengguna lain!

Walau bagaimanapun, kelemahan utama ialah anda tidak boleh menukar unit ukuran.

Begini cara menggunakan LocalCooling:

 1. Muat turun aplikasi dari tapak web mereka.
 2. Jalankan apl pada PC anda.
 3. Navigasi ke Tetapan dan klik pada Tab Kuasa Saya.
 4. Anda akan melihat anggaran kasar jumlah kuasa yang digunakan oleh PC anda.

Cara Semak Berapa Banyak Kuasa Yang Digunakan PC Anda Dengan Apl Mac

Mengetahui berapa banyak kuasa yang digunakan oleh Mac anda boleh berguna untuk banyak sebab. Anda boleh mengetahui bahagian mana sistem anda menggunakan kuasa paling banyak dan sama ada anda boleh mengurangkan penggunaan keseluruhan.

Mac membolehkan anda melihat penggunaan tenaga anda dalam Monitor Aktiviti. Anda boleh menggunakan anak tetingkap Tenaga untuk menganalisis penggunaan kuasa keseluruhan dan mendapatkan butiran lanjut tentang jumlah kuasa yang digunakan oleh setiap apl.

Berikut ialah cara menyemak penggunaan tenaga anda dalam Monitor Aktiviti:

 1. Mulakan apl Monitor Aktiviti pada Mac anda. Cuma taip Activity Monitor dalam bar carian anda dan klik pada apl daripada hasil carian.
 2. Klik pada butang Tenaga.
 3. Pilih Lihat, kemudian Lajur untuk menunjukkan lebih banyak lajur. Pilih yang anda mahu daripada paparan.

Anda akan dapat melihat penggunaan tenaga untuk setiap apl dan proses pada Mac anda di bahagian atas tetingkap.

Berikut ialah beberapa maklumat asas yang perlu dicari:

 • Kesan Tenaga. Ini ialah ukuran relatif penggunaan kuasa semasa apl. Lebih rendah nombor kesan tenaga, lebih baik.
 • Kuasa 12 jam. Kesan tenaga apl sepanjang 12 jam yang lalu atau sejak peranti dibut. Ambil perhatian bahawa lajur ini hanya tersedia untuk buku nota Mac.
 • Kad grafik. Ini menunjukkan kepada anda sama ada apl itu memerlukan kad grafik berprestasi tinggi. Maklumat ini hanya tersedia untuk Mac dengan lebih daripada satu kad grafik.

Terdapat beberapa apl pihak ketiga yang boleh anda gunakan untuk mengetahui berapa banyak kuasa yang digunakan oleh Mac anda.

Salah satu perisian yang paling padat maklumat dan cekap untuk menyemak penggunaan kuasa anda ialah OuterVision. Apl percuma ini memberi anda maklumat tentang anggaran kos elektrik anda yang berkaitan dengan penggunaan kuasa Mac anda, watt beban dan banyak lagi.

Cuma ikut langkah di bawah untuk menjalankan ujian OuterVision pada Mac anda:

 1. Pergi ke OuterVision laman web.
 2. Pilih Asas untuk pengiraan standard atau Pakar untuk lanjutan.
 3. Masukkan maklumat untuk setiap bahagian.
 4. Klik pada butang Kira biru untuk melihat keputusan.

Perisian ini akan memberikan anda petua tentang pilihan bekalan kuasa terbaik untuk Mac anda. Ia juga akan membolehkan anda mengubahsuai kos untuk melihat perbelanjaan penggunaan tenaga tahunan dan banyak lagi.

Kekal di Landasan Dengan Penggunaan Kuasa PC

Jumlah kuasa yang digunakan oleh setiap unit PC adalah sangat individu. Banyak faktor mempengaruhi watt, termasuk perisian, perkakasan, lokasi, dll. Cara paling tepat untuk mengira penggunaan kuasa ialah menggunakan peranti perkakasan seperti kalkulator penggunaan kuasa yang anda palamkan ke soket. Sedikit kurang tepat tetapi sama berharganya ialah alatan dalam talian seperti OuterVision, LocalCooling atau Monitor Aktiviti Mac anda sendiri.

Mana-mana kaedah yang anda pilih, anda akan mendapat anggaran yang baik bagi penggunaan kuasa PC anda. Cuma pastikan anda menyemak penggunaan kuasa beberapa kali sehari dan semasa aktiviti yang berbeza. Jika anda mempunyai sebarang soalan berkaitan topik tersebut, berikan kami komen di bawah.