Cara Menyembunyikan Aktiviti Permainan dalam Discord

32

Ramai orang menyukai Discord kerana ia membolehkan anda melihat permainan yang dimainkan rakan anda atau lagu yang mereka dengar. Ini adalah cara yang bagus untuk rakan berhubung dan bersembang untuk meningkatkan pengalaman permainan. Tetapi kadang-kadang, ia boleh menjadi sedikit menjengkelkan. Anda mungkin berasa seperti bermain bersendirian, dan anda tidak mahu orang lain melihat dan melompat masuk.

Atau mungkin anda lebih suka mempunyai privasi semasa menggunakan Discord. Platform ini terutamanya menggunakan ciri Kehadiran Kaya yang disambungkan dengan permainan tertentu. Inilah yang menjadikan aktiviti anda kelihatan kepada semua rakan anda. Nasib baik, ada cara mudah untuk melumpuhkannya. Dalam artikel ini, anda akan belajar cara menyembunyikan aktiviti permainan.

Cara Menyembunyikan Aktiviti Permainan dalam Discord

Untuk menyembunyikan permainan yang anda mainkan Perselisihan daripada orang lain, ikuti langkah berikut:

 1. Buka Discord dan pergi ke Tetapan.
 2. Klik pada “Privasi Aktiviti” di menu kiri.
 3. Dalam anak tetingkap kanan, matikan pilihan “Paparkan aktiviti semasa sebagai mesej status”.

Semudah itu; dengan hanya beberapa klik anda boleh mematikan pemberitahuan aktiviti permainan anda di Discord. Perlu diingat bahawa jika anda membuat perubahan ini dalam tetapan privasi anda, orang lain tidak akan dapat melihat status apl lain yang disambungkan ke Kehadiran Kaya. Itu termasuk muzik di peringkat Spotify dan Discord. Mungkin anda juga ingin menyembunyikan permainan yang muncul sebagai “sebelumnya”. Terdapat cara untuk melakukannya juga.

Cara Menyembunyikan Permainan secara Manual pada Discord

Discord menyimpan permainan berdaftar yang boleh muncul pada aktiviti anda. Mereka disimpan dalam Tetapan. Jika anda tidak mahu orang lain melihat perkara yang anda mainkan sebelum ini, berikut ialah cara untuk mengalih keluarnya juga.

 1. Pergi ke tetapan Discord.
 2. Pilih “Permainan Berdaftar” daripada pilihan di sebelah kiri.
 3. Tuding tetikus anda pada permainan yang ingin anda alih keluar dan pilih ikon “X” merah yang muncul di penjuru kanan sebelah atas permainan.

Sembunyikan Aktiviti Permainan Anda pada Pelayan Terpilih

Dalam kebanyakan kes, anda mungkin hanya mahu menyembunyikan aktiviti permainan anda daripada pelayan individu dan bukannya merentas Discord. Ini juga mungkin. Rakan anda yang lain dari pelayan yang berbeza masih dapat melihat aktiviti anda, sementara anda kekal tersembunyi daripada pelayan yang anda pilih. Begini cara melakukannya.

 1. Klik pada nama pelayan yang terletak di bahagian atas sebelah kiri tetingkap pelayan.
 2. Menu lungsur turun akan muncul. Pilih “Tetapan Privasi.”
 3. Dalam menu “Tetapan Privasi”, cari togol “Status Aktiviti” dan lumpuhkannya seperti yang mungkin anda lakukan di bahagian pertama.

Ini akan menghalang pelayan daripada merakam permainan yang anda mainkan, tetapi masih ambil perhatian bahawa status aktiviti anda masih akan kelihatan pada pelayan Discord yang lain. Jadi, jejaki pelayan yang menunjukkan aktiviti permainan anda. Juga, ambil perhatian bahawa ciri Kehadiran Kaya hanya boleh muncul dengan permainan yang menyokong Discord. Kebanyakan permainan melakukannya, kerana platform ini sangat popular. Tetapi terdapat kemungkinan kecil bahawa permainan anda tidak akan muncul secara lalai jika ia tidak disepadukan dengan Discord. Walau bagaimanapun, anda mungkin mahu juga menghentikan perkongsian aktiviti pada apl Discord anda pada peranti mudah alih anda.

Cara Menyembunyikan Aktiviti Discord pada Peranti Mudah Alih Anda

Setiap kali anda bermain permainan pada peranti mudah alih anda, Discord menyembunyikannya secara lalai. Tiada siapa yang akan dapat mengetahui sama ada anda bermain permainan mudah alih pada Android atau IOS. Walau bagaimanapun, jika anda menggunakan peringkat Discord melalui apl Discord pada telefon anda atau jika anda bercakap melalui panggilan Discord, pengguna akan dapat melihat ini pada status anda. Tetapi ada cara untuk menyembunyikan aktiviti ini juga.

 1. Untuk memulakan, lancarkan aplikasi mudah alih Discord dan klik pada ikon profil anda yang terletak di bar navigasi bawah. Dari sana, pilih pilihan “Privasi & Keselamatan” dalam menu tetapan.
 2. Sebaik sahaja anda berada di halaman tetapan Privasi & Keselamatan, matikan togol untuk “Paparkan aktiviti semasa sebagai mesej status”.

Itu sahaja yang ada. Selepas menggunakan ini, pengguna lain tidak akan dapat melihat aktiviti anda.

Soalan Lazim

Bolehkah orang lain melihat permainan yang anda mainkan di Discord jika anda ditetapkan kepada status halimunan?

Tidak, jika anda ditetapkan kepada status halimunan pada Discord, orang lain tidak akan dapat melihat permainan yang anda mainkan.

Adakah Discord memaparkan aktiviti internet anda kepada pengguna lain?

Tidak, Discord tidak memaparkan aktiviti internet anda kepada pengguna lain. Ia hanya menunjukkan status aktiviti anda yang berkaitan dengan Discord, seperti permainan yang anda mainkan atau saluran tempat anda aktif.

Bolehkah pengguna lain melihat alamat IP saya di Discord?

Tidak, pengguna lain tidak dapat melihat alamat IP anda pada Discord. Pelayan beroperasi melalui UDP, yang bermaksud bahawa alamat IP tidak terdedah kepada pengguna lain.

Bolehkah saya menghalang pengguna lain daripada melihat gambar profil saya di Discord?

Ya, anda boleh menghalang pengguna lain daripada melihat gambar profil anda di Discord dengan pergi ke Tetapan Pengguna, mengklik pada “Privasi & Keselamatan,” dan kemudian mematikan togol “Benarkan sesiapa sahaja melihat gambar profil dan nama anda”.

Bolehkah pengguna lain melihat pelayan yang saya ahli di Discord?

Ya, pengguna lain boleh melihat pelayan yang anda ahli di Discord, tetapi anda boleh mengawal maklumat yang kelihatan. Secara lalai, pengguna lain boleh melihat nama pelayan dan ikonnya dalam profil anda.

Privasi Discord

Discord ialah alat rangkaian yang disepadukan dengan baik untuk pemain berbual dan berseronok. Oleh sebab itu, pencipta memudahkan semua orang untuk berhubung dengan menjadikan status permainan anda kelihatan. Walau bagaimanapun, adalah mudah untuk melumpuhkan ciri ini. Tetapan profil dan privasi pada Discord mudah diakses, dikendalikan dan juga disesuaikan. Anda bukan sahaja boleh menyembunyikan status permainan anda, tetapi spesifikasi lain juga.

Apakah pendapat anda tentang ciri Kehadiran Kaya pada Discord? Adakah anda rasa ia berguna atau tidak perlu? Adakah mudah untuk melumpuhkan menunjukkan aktiviti permainan anda kepada orang lain di platform? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.