Cara Menyembunyikan Cerita Snapchat Anda

6

Sangat mengecewakan setiap remaja, Snapchat semakin popular di kalangan orang dewasa. Sudah tentu, apl yang direka bentuk untuk memaparkan aspek yang lebih peribadi dalam hidup anda boleh menyebabkan orang dewasa menghadapi masalah, katakan, bos, rakan sekerja, bekas api dan banyak lagi. Apabila orang ramai menjadi semakin bimbang dengan imej awam dan profesional mereka pada apl, Snapchat perlu mula melihat cara yang lebih halus untuk melindungi privasi seseorang. Sementara itu, terdapat beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk mengelakkan mata yang tidak diingini daripada mengintip gambar anda.

Cerita Snapchat anda ialah repositori snap yang anda mahu orang dapat lihat pada masa lapang mereka. Semua Snap yang anda serahkan dalam “Kisah Saya” bertahan 24 jam sebelum hilang dan anda boleh mengedit siapa yang boleh melihat Kisah Snapchat anda. Ikuti langkah-langkah ini daripada kamera Snapchat.

 1. Ketik pada ikon “profil” anda di penjuru kiri sebelah atas. Jika anda menggunakan “Bitmoji”, ia akan kelihatan seperti bitmoji anda.
 2. Ketik ikon “gear” (Tetapan) di penjuru kanan sebelah atas.
 3. Tatal ke bawah dan pilih “Lihat Kisah Saya” di bawah “Siapa Boleh…”
 4. Pilih salah satu daripada tiga pilihan yang tersedia.

Anda boleh membenarkan semua orang melihat cerita anda. Dalam erti kata lain, sesiapa sahaja yang memilih untuk mengikuti anda (sama ada anda mengenali mereka atau tidak) akan mendapat pandangan.

Anda hanya boleh membenarkan rakan melihat cerita anda. Senario ini bermakna orang perlu mengikuti anda, DAN anda perlu mengikuti mereka kembali sebelum mereka dapat melihat Kisah Snapchat anda.

Anda boleh menyesuaikan siapa yang boleh dan tidak boleh melihat cerita anda daripada senarai “Rakan” anda. Jika anda memilih pilihan ini, ketik pada nama rakan yang anda TIDAK mahu melihat Kisah Snapchat anda.

Cara Menyembunyikan Semua Snap

Anda tidak perlu menyembunyikan semua gambar anda. Apabila anda menghantar Snap dengan cara tradisional, anda boleh memilih orang dalam senarai kenalan anda. Senarai ini termasuk rakan dan beberapa pengikut. Pengikut yang bukan rakan dan telah menetapkan privasi hubungan mereka kepada “rakan sahaja” tidak akan muncul dalam senarai ini.

Cara Menyembunyikan Jepretan Orang Lain

Mungkin anda berada di sini kerana anda bosan melihat kemas kini berterusan orang lain. Anda tidak mahu menyahikuti mereka kerana anda suka sekali-sekala mengintip cerita mereka. Apa yang awak buat? Jika mereka bukan rakan anda pada apl (dengan kata lain, mereka tidak mengikuti anda kembali), maka anda boleh dengan mudah menghalang mereka daripada “menangkap” anda tanpa menyahikut mereka.

 1. Ketik pada ikon “profil” anda di penjuru kiri sebelah atas. Jika anda menggunakan Bitmoji, ia akan kelihatan seperti bitmoji anda.
 2. Ketik ikon “gear” (Tetapan) di penjuru kanan sebelah atas.
 3. Tatal ke bawah dan pilih “Hubungi Saya” di bawah “KAWALAN PRIVASI.”
 4. Pilih “Rakan” atau “Rakan dan Kenalan.” Tiada cara untuk memilih pengguna tertentu dalam kes ini.

Katakan anda tidak mahu melakukan ini. Anda mempunyai ramai pengikut yang tidak anda ikuti dan anda seronok menerima snap sekali-sekala daripada mereka. Bagaimanakah anda boleh menghalang pengguna yang satu ini daripada “menangkap” anda? Jawapannya mudah sahaja. Anda menghalang mereka.

 1. Ketik pada ikon “profil” anda di penjuru kiri sebelah atas. Jika anda menggunakan Bitmoji, ia akan kelihatan seperti bitmoji anda.
 2. Pilih “Tambah Rakan.”
 3. Cari nama Snapchat mereka.
 4. Ketik pada ikon “profil” mereka.
 5. Ketik pada “elipsis mendatar” (tiga titik mendatar) di bahagian atas sebelah kanan skrin.
 6. Pilih “Urus Persahabatan.”
 7. Pilih “Sekat.”

Kini, anda tidak lagi mendengar daripada orang yang dipilih. Secara kebetulan, mereka juga tidak akan melihat sebarang gambar anda.

Menyembunyikan Soalan Lazim Cerita Snapchat

Bolehkah pengguna Snapchat memberitahu jika mereka disekat?

Tiada pemberitahuan keluar jika anda menyekat seseorang atau menyembunyikan cerita anda daripada mereka. Oleh itu, ia tidak akan kelihatan serta-merta. Tetapi pengguna yang gigih boleh menggunakan helah untuk membuat kesimpulan bahawa mereka telah disekat. Dan jika anda menyembunyikan cerita anda daripada mereka? Nah, mereka tidak akan dapat melihat Kisah Snapchat anda. Jadi, kami meneka mereka akan fikir ada sesuatu yang berlaku. Lebih baik anda mula membuat beberapa penjelasan yang baik.