Cara Menyembunyikan Nombor Telefon Anda dalam Telegram

14

Jika anda berminat dengan komunikasi selamat, maka anda mungkin pernah mendengar tentang Telegram, pemesejan berasaskan awan dan perkhidmatan VOIP. Telegram membenarkan pengguna menghantar mesej, foto, strim video, fail audio dan fail lain secara tanpa nama.

Walau bagaimanapun, di sebalik semua gembar-gembur, Telegram bukanlah aplikasi komunikasi yang sangat selamat. Mesej disulitkan hanya pada bahagian pelanggan dan pakar kriptografi telah mengkritik seni bina keselamatan apl. Sebagai contoh, semua kenalan dan mesej disimpan bersama dengan kunci penyahsulitan mereka dan apl itu tidak mempunyai penyulitan hujung ke hujung untuk mesej. Selain itu, protokol penyulitan tersuai Telegram telah ditunjukkan mempunyai isu keselamatan dan kebolehpercayaan yang ketara.

Atas sebab ini, ramai pengguna masih menghantar mesej melalui Telegram tetapi ingin menamakan diri mereka sendiri semasa menggunakan perkhidmatan tersebut.

Lebih khusus lagi, ramai orang ingin menggunakan Telegram tetapi menyembunyikannya nombor telefon daripada apl. Artikel ini akan membimbing anda melalui cara untuk melakukannya.

Bolehkah saya Menyembunyikan Nombor Telefon Saya di Telegram?

Apabila anda mendaftar untuk Telegram, anda perlu memberikan kebenaran apl untuk membuat dan menerima panggilan pada telefon anda dan memberikan apl nombor telefon anda. Malangnya, jika anda ingin mendaftar untuk Telegram pada telefon utama anda, anda perlu menyerahkan maklumat ini.

Walau bagaimanapun, Telegram tidak menggunakan nombor tersebut untuk berkomunikasi dengan anda, dan ia tidak berkongsi nombor tersebut dengan pengguna lain. Nama pengguna pada akaun anda menjadi token pengenalan anda untuk perkhidmatan tersebut.

Pengguna Telegram lain hanya akan dapat melihat nombor telefon anda jika anda telah menyimpannya dalam telefon anda dan menyegerakkan kenalan anda dengan Telegram. Itu termasuk rakan, sesiapa sahaja dalam kenalan telefon anda dan sesiapa sahaja yang anda telah berkongsi nombor telefon anda dengan rela hati.

Ia adalah sistem mudah yang mengekalkan rupa privasi. Selagi anda tidak menambah nombor orang itu pada kenalan telefon anda, mereka hanya akan melihat nama pengguna Telegram anda. Walau bagaimanapun, terdapat cara untuk menyembunyikan nombor telefon anda di Telegram. Untuk berbuat demikian, ikuti langkah berikut:

 1. Buka Telegram dan ketik Tetapan, yang terletak di sudut kiri bawah.
 2. Ketik Privasi dan Keselamatan.
 3. Ketik pada nombor telefon.
 4. Ketik sama ada Kenalan Saya (kenalan anda akan melihat nombor telefon anda) atau Tiada sesiapa (tiada sesiapa akan melihat nombor telefon anda).

Ini akan menjadikannya supaya tiada sesiapa boleh melihat nombor telefon anda melalui apl. Walau bagaimanapun, perlu diingat bahawa nombor telefon anda masih akan dilampirkan pada akaun anda.

Lagi Petua Privasi Telegram

Telegram cuba mengekalkan privasi anda dalam apl. Mesej disimpan pada peranti anda, bukan pada pelayan Telegram, memastikan ia selamat daripada mengintip.

Apabila mesej dipadamkan, ia dipadamkan untuk kedua-dua pihak, jadi anda boleh mengawal perkara yang dilihat oleh orang lain dalam sembang. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa lagi tweak yang boleh anda lakukan pada Terminal untuk menjadikan perbualan anda lebih peribadi.

Berikut adalah beberapa cara untuk menjadikan Telegram lebih selamat.

Sembang yang merosakkan diri sendiri

Telegram mempunyai ciri Sembang Rahsia yang menggunakan penyulitan hujung ke hujung dan akan musnah sendiri pada masa yang telah ditetapkan. Anda perlu menetapkan pemasa untuk sembang ini, tetapi selain itu, prosesnya adalah automatik. Untuk sembang yang anda tidak mahu ditemui, ini adalah ciri yang sangat hebat.

 1. Buka sembang rahsia dalam Telegram.
 2. Pilih ikon menu tiga titik.
 3. Pilih Tetapkan pemasa musnah diri dan tetapkan masa.

Setelah pemasa dimulakan, semua mesej dalam sesi sembang itu akan dipadamkan apabila ia tamat tempoh. Di samping itu, Telegram melumpuhkan fungsi tangkapan skrin telefon pintar anda apabila anda berada dalam sembang rahsia, menambah satu lagi lapisan keselamatan.

Sembunyikan Tangkapan Skrin daripada Galeri Telefon anda

Jika anda tidak mahu tangkapan skrin Telegram anda dipaparkan dalam galeri media telefon anda, anda boleh menyembunyikannya. Anda boleh menentukan dengan tepat media yang boleh dan tidak boleh dilihat dari luar Telegram, yang boleh menyelamatkan anda daripada mendedahkan gambar secara tidak sengaja semasa menatal melalui foto anda.

Pada Android:

 1. Pilih Tetapan Telegram.
 2. Ketik pada Tetapan Sembang.
 3. Togol Simpan ke galeri kepada Mati.

Pada iOS:

 1. Buka apl Tetapan.
 2. Pilih Privasi dan Foto.
 3. Togol Telegram kepada matikan.

Anda masih boleh melihat media itu dari dalam Telegram, tetapi ia tidak akan kelihatan dari tempat lain pada peranti anda.

Tetapkan Kod Laluan

Jika orang lain mempunyai akses kepada telefon anda dan anda ingin mengekalkan privasi anda, anda boleh menetapkan kod laluan untuk Telegram. Ini mengunci apl dan menghalang orang lain daripada dapat menggunakan atau melihat apl melainkan mereka mengetahui kod laluan anda.

 1. Buka Telegram dan ketik Tetapan.
 2. Ketik Privasi dan Keselamatan.
 3. Ketik Kunci Kod Laluan, kemudian Hidupkan Kod Laluan.
 4. Masukkan dan masukkan semula kod laluan anda jika digesa.

Mulai sekarang, anda perlu memasukkan PIN anda apabila anda mula-mula memulakan Telegram. Pastikan anda mengingati PIN anda atau menyimpannya di tempat yang selamat – ia adalah satu-satunya cara untuk mengakses akaun Telegram anda.

Sembunyikan Terakhir Dilihat untuk Kenalan Terpilih dalam Telegram

Seperti yang anda ketahui, Telegram menunjukkan kepada orang lain kali terakhir anda menggunakan apl tersebut. Jika anda cuba mengelak seseorang atau ingin bersembang tanpa dilihat, ikut langkah ini.

 1. Buka Tetapan dalam apl Telegram.
 2. Pilih Privasi dan Keselamatan.
 3. Ketik Terakhir Dilihat & Dalam Talian.
 4. Pilih sama ada Semua Orang, Kenalan Saya atau Tiada Siapa.

Cara Membuat Akaun Telegram Tanpa Nombor Telefon Anda

Seperti yang dinyatakan di atas, anda melihat bahawa tiada cara untuk mendaftar untuk Telegram tanpa memberi mereka nombor telefon. Masalahnya, ia tidak semestinya nombor ANDA.

Oleh kerana Telegram menggunakan nombor itu hanya untuk pengesahan akaun awal, anda tidak perlu memberi mereka nombor yang menghubungkan kepada anda dalam apa jua cara. Terdapat beberapa cara anda boleh menyediakan di Telegram sambil tidak meninggalkan sambungan yang dapat dikesan kepada identiti sebenar anda.

Pinjam Talian Tetap

Anda tidak perlu menggunakan telefon bimbit untuk mendaftar untuk Telegram. Jika anda tidak boleh menerima SMS, Telegram akan menghubungi nombor suara dan memberikan anda kod pengesahan dengan cara itu. Masih terdapat telefon berbayar di dunia, dan sesetengah daripada mereka masih menerima panggilan masuk.

Sebagai alternatif, anda boleh meminjam telefon di perpustakaan atau kedai. Banyak kemudahan penjagaan kesihatan mempunyai telefon awam di lobi di mana orang ramai boleh membuat panggilan. Jika anda boleh menerima satu panggilan daripada Telegram, anda boleh menggunakan nombor itu dan tidak dapat dikesan.

Gunakan Google Voice

Google Voice ialah perkhidmatan VOIP yang disediakan oleh Google. Akaun Google Voice memberi anda nombor telefon tempatan, yang perlu disambungkan ke akaun Google, tetapi mencipta akaun Google tanpa nama baharu adalah mudah.

 1. Log keluar daripada semua akaun Google anda.
 2. Daftar untuk akaun Google baharu.
 3. Sebaik sahaja anda mempunyai akaun baharu, sambungkannya ke akaun Google Voice baharu
 4. Pilih nombor telefon
 5. Daftar untuk Telegram dan berikan nombor Google Voice anda sebagai nombor hubungan.
 6. Dapatkan semula kod kebenaran daripada akaun Google Voice anda dan masukkannya ke dalam Telegram.

Gunakan Nombor Sementara

Jika anda tidak mahu bersusah payah membuat nama samaran Google baharu, anda boleh mendaftar untuk mendapatkan nombor penunu. Sebarang bilangan perkhidmatan akan memberi anda a nombor telefon sementaraatau bahkan nombor kedua, tanpa membuat anda melakukan banyak perkara dalam cara mengesahkan atau mewujudkan identiti anda.

Terdapat beberapa tapak yang boleh anda gunakan, tetapi FreePhoneNum mempunyai perkhidmatan percuma yang sesuai untuk tujuan anda di sini. Anda boleh mendapatkan nombor sementara daripada laman web ini secara percuma, nombor yang kemudiannya dikitar semula dan digunakan berulang kali oleh orang lain di kemudian hari.

Memandangkan laman web ini dan Telegram adalah syarikat yang tidak berkaitan sama sekali, tidak akan ada sambungan untuk menunjukkan bahawa anda adalah pengguna tertentu yang menggunakan nombor sementara itu untuk mendaftar untuk Telegram.

 1. melawat FreePhoneNum dan pilih salah satu nombor yang dipaparkan.
 2. Dalam Telegram, masukkan nombor yang anda pilih
 3. Tunggu SMS daripada Telegram dengan kod pengesahan dipaparkan di FreePhoneNum.
 4. Masukkan kod pengesahan itu ke dalam Telegram.

Gunakan telefon pembakar

Anda masih boleh membeli telefon berciri lama (iaitu, telefon yang bukan telefon pintar tetapi masih berfungsi pada rangkaian selular) dari tempat seperti kedai barangan atau di pasaran persendirian. Atau anda boleh membeli telefon lama orang lain, yang masih mempunyai perkhidmatan SMS padanya buat sementara waktu, untuk beberapa dolar.

Ini adalah bahagian yang agak suram dalam dunia jualan semula telefon kerana semua telefon ini biasanya dibeli khusus untuk melakukan jenayah, tetapi dengan sendirinya, adalah tidak menyalahi undang-undang untuk mempunyai telefon yang tidak disambungkan kepada anda.

Sebaik sahaja anda mempunyai telefon, gunakannya untuk mendaftar untuk Telegram dan kemudian membuangnya. Anda kemudian boleh log masuk ke Telegram pada telefon utama anda menggunakan nama pengguna dan kata laluan Telegram anda, dan anda tidak perlu mengesahkan identiti anda lagi. Pastikan “Pengesahan Dua Faktor” dimatikan dalam Tetapan untuk memastikan anda tidak memerlukan nombor telefon itu lagi.

Soalan Lazim

Bolehkah saya menyembunyikan nama keluarga saya di Telegram?

Malangnya, Telegram tidak membenarkan kami menyembunyikan nama pertama atau nama keluarga kami daripada orang lain. Tetapi anda boleh menukar nama anda dalam apl. Ketik pada tiga garisan mendatar di penjuru kiri sebelah atas dan ketik pada Tetapan. Pada halaman baharu ini, klik pada tiga titik menegak di penjuru kanan sebelah atas. Dalam menu, pilih Edit nama. Taipkan nama yang anda ingin paparkan dan klik pada tanda semak di sudut kanan atas.

Fikiran Akhir

Walaupun ia bukan apl pemesejan yang paling selamat, Telegram menawarkan beberapa keselamatan, dan terdapat beberapa langkah yang boleh anda ambil untuk menjadikan apl itu lebih selamat. Dengan mengikuti petua yang diterangkan di atas, anda boleh menyediakan akaun Telegram secara tanpa nama dengan mudah dan melaraskan tetapan anda untuk melindungi privasi anda.

Adakah petua lain untuk menjadikan Telegram lebih selamat? Kongsi mereka dalam komen di bawah!