Cara Menyembunyikan Skor Anda dalam SnapChat

9

Snapchat membezakan dirinya daripada rangkaian sosial lain melalui apa yang dipanggil “Snapscore.”

Snapcore anda mengira snap yang anda hantar, bilangan yang anda terima, serta cerita yang anda siarkan, kemudian mempertimbangkan beberapa faktor “misteri” semasa pembangun menerangkan algoritma di belakangnya. Jadi pada asasnya, aktiviti anda pada platform dinyatakan melalui nombor yang boleh dilihat oleh pengguna lain. Fikirkan ia seperti skor tinggi dalam permainan.

Walaupun Snapchat tidak menawarkan pilihan untuk menyembunyikan skor anda sepenuhnya, terdapat beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk membenarkan orang tertentu sahaja melihatnya. Artikel ini akan membincangkan cara menyembunyikan Snapcore anda untuk Android dan iOS.

Menyembunyikan Skor Anda

Pada masa ini tiada pilihan dalam apl Snapchat untuk menyembunyikan skor anda. Sesetengah apl pihak ketiga mungkin mendakwa bahawa ia boleh dilakukan dengan perkhidmatan mereka, tetapi jangan mempercayainya. Log masuk ke aplikasi lain dengan maklumat Snapchat anda boleh menyebabkan kecurian identiti atau kehilangan akses kepada akaun anda.

Langkah-langkah yang boleh anda ambil untuk menyembunyikan Snapcore anda adalah berkaitan dengan privasi dan termasuk yang berikut:

 • Mengehadkan orang yang boleh menghubungi anda.
 • Mengalih keluar/Menyekat orang yang anda ingin sembunyikan skor anda.

Walau bagaimanapun, sila ingat bahawa kedua-duanya tidak boleh menyembunyikan skor anda sepenuhnya.

Cara Mengehadkan Siapa Yang Boleh Menghubungi Anda di Snapchat

Tidak kira apa sistem pengendalian telefon anda, proses mengehadkan hubungan adalah sama. Sebaik sahaja anda membuka aplikasi, langkah-langkahnya adalah seperti berikut:

 1. Apabila apl melancarkan dan membuka kamera hadapan, ketik ikon avatar anda di penjuru kiri sebelah atas.
 2. Ketik ikon gear di penjuru kanan sebelah atas untuk memasuki Tetapan.
 3. Tatal ke bawah menu ke bahagian “Kawalan Privasi”.
 4. Ketik pilihan “Hubungi Saya” pertama.
 5. Di sana anda akan ditawarkan tiga pilihan. Pilih yang pertama — “Kawan.”
 6. Sahkan pilihan anda.

Apabila profil anda disediakan dengan cara ini, hanya orang yang anda luluskan sebagai rakan akan dapat melihat Snapcore anda. Orang lain yang menjumpai profil anda tidak akan dapat melihat sebarang maklumat anda, termasuk markah.

Cara Alih Keluar atau Sekat Seseorang pada Snapchat

Cara lain untuk memastikan skor anda secara peribadi adalah dengan menyekat atau mengalih keluar orang yang anda tidak mahu melihatnya. Mengalih keluar seseorang daripada senarai rakan anda tidak akan menghalang mereka daripada melihat atau datang ke halaman atau cerita anda, tetapi mereka tidak akan dapat melihat markah anda dalam apa jua cara. Untuk menyekat atau mengalih keluar seseorang, anda perlu:

 1. Ketik ikon avatar anda di penjuru kiri sebelah atas.
 2. Tatal ke bawah ke bahagian “Rakan”.
 3. Ketik “Rakan Saya” untuk mengakses senarai.
 4. Cari orang yang anda tidak mahu melihat markah anda.
 5. Ketik dan tahan pada avatar mereka, ini akan menawarkan anda dua pilihan.
 6. Ketik “3 Titik Mendatar” di penjuru kanan.
 7. Kemudian, ketik “Urus Persahabatan”.
 8. Pilih sama ada “Sekat” atau “Alih Keluar Rakan.”

Perlu diingat bahawa menyekat seseorang adalah pilihan yang lebih “serius” daripada mengalih keluar mereka. Mereka tidak akan dapat melihat anda jika mereka mencari nama anda atau menghubungi anda dalam apa jua cara melalui apl.

Jika anda mengambil berat tentang Snapcore anda, anda juga harus tahu bahawa mengalih keluar orang akan menurunkannya. Dengan mengalih keluar orang daripada senarai rakan anda, anda mengurangkan bilangan orang yang boleh berinteraksi dengan anda. Dan seperti yang dinyatakan sebelum ini, Snapscore adalah berdasarkan kepada bilangan snap yang anda hantar dan terima daripada orang lain.

Soalan Lazim

Bolehkah saya menetapkan semula SnapSore saya?

Anda tidak boleh menetapkan semula skor anda. Satu-satunya cara untuk bermula dari sifar adalah dengan mendaftar profil baharu.

Pastikan Ia Snappy

Pada pandangan pertama, Snapcore anda mungkin dianggap mengecewakan dan melanggar privasi anda kerana orang lain dapat melihatnya. Tetapi di sisi lain, skor tidak banyak mendedahkan apabila ia datang kepada maklumat peribadi. Ia hanyalah metrik sejauh mana keaktifan seseorang. Dengan pilihan untuk membenarkan kumpulan orang terpilih dapat melihatnya, anda boleh melindungi aktiviti anda dengan baik dan tidak bimbang tentangnya.

Adakah anda fikir Snapchat harus menambah keupayaan untuk menyembunyikan skor anda? Pastikan anda memberitahu kami dalam komen!