Cara Merakam Semua Mesyuarat Zum Secara Automatik

16

Banyak pasukan bekerja jauh bergantung pada rakaman mesyuarat Zoom untuk menyemak semula perbincangan penting dan memastikan matlamat syarikat sejajar dengan semua pekerja. Atas sebab ini, rakaman automatik ialah ciri penting yang memastikan anda tidak sengaja terlupa menekan butang rakaman dan kehilangan semua maklumat berharga itu.

Nasib baik, anda boleh merakam mesyuarat secara automatik pada Zoom. Artikel ini akan menyemak semua kaedah berbeza untuk memastikan mesyuarat Zum anda berjalan lancar.

Dayakan Rakaman Automatik Secara Setempat dan Di Awan

Zum memudahkan rakaman tempatan dan awan automatik. Rakaman tempatan tersedia kepada pengguna percuma dan pelanggan berbayar, tetapi pengguna percuma hanya boleh merakam dan menyimpan fail ke PC, komputer riba atau Mac mereka. Rakaman boleh menangkap video dan audio mesyuarat, nama peserta, cap masa dan elemen lain yang boleh dilihat oleh orang yang dirakam.

Sebaliknya, pelanggan berbayar (akaun Pro, Perniagaan dan Pendidikan) boleh merakam mesyuarat dan webinar menggunakan apl Zoom pada peranti Android atau iOS mereka dan menyimpannya ke awan. Selain itu, mereka boleh merakam pembesar suara aktif, paparan galeri, skrin kongsi dan menggunakan transkripsi audio dan pilihan rakaman awan yang lain.

Untuk Semua Pengguna Akaun

Zoom membolehkan anda menambah berbilang pengguna pada akaun Zoom anda dan memberikan mereka peranan yang berbeza (pemilik, pentadbir atau ahli). Walau bagaimanapun, anda hanya boleh membenarkan rakaman automatik kepada semua pengguna akaun jika anda seorang pentadbir yang mempunyai keupayaan untuk mengedit tetapan akaun.

Untuk berbuat demikian, ikuti langkah berikut:

 1. Log masuk ke akaun anda di portal web Zoom.
 2. Di bawah menu navigasi, pilih “Tetapan.”
 3. Klik pada bahagian “Rakaman”.
 4. Ketik tombol boleh alih di sebelah “Rakaman Automatik” untuk mendayakan tetapan.
 5. Sahkan pengesahan pop timbul dengan memilih “Dayakan.”
 6. Bergantung pada langganan anda, anda boleh memilih untuk “Rakam dalam awan” atau “Rakam pada komputer setempat.” Pastikan untuk mendayakan “Hos boleh menjeda/menghentikan rakaman automatik dalam awan” jika anda memilih untuk rakaman awan.

Nota: Untuk rakaman awan, terdapat had 150 fail bagi setiap sesi langsung. Anda mencipta fail baharu dengan menghentikan dan memulakan rakaman baharu, bukan dengan menjeda. Selain itu, rakaman awan biasanya mengambil dua kali ganda jumlah masa yang dirakam untuk memproses rakaman.

Untuk Pengguna Kumpulan

Anda juga boleh mendayakan rakaman automatik sekumpulan pengguna. Begini cara anda melakukannya:

 1. Log masuk ke akaun anda di portal web Zoom.
 2. Klik “Pengurusan Pengguna” dalam menu navigasi.
 3. Ketik “Kumpulan.”
 4. Pilih nama kumpulan yang anda ingin benarkan rakaman automatik.
 5. Pergi ke “Rakaman.”
 6. Dayakan “Rakaman automatik” dengan mengetik tombol boleh alih.
 7. Sahkan perubahan dengan mengklik “Dayakan” jika pengesahan pop timbul muncul.
 8. Pilih antara “Rakam pada komputer tempatan” dan “Rakam dalam awan.” Pastikan untuk mendayakan “Hos boleh menjeda/menghentikan rakaman automatik dalam awan” jika anda memilih untuk rakaman awan.
 9. Sahkan pilihan anda dengan mengetik “Simpan.”

Nota: Jika anda ingin menjadi satu-satunya yang boleh menukar tetapan ini, anda boleh mengklik ikon kunci dan kemudian “Kunci”.

Untuk diri anda sendiri

Jika anda ingin merakam mesyuarat atau webinar secara automatik untuk diri sendiri sahaja, ikuti langkah berikut:

 1. Log masuk ke akaun anda di portal web Zoom.
 2. Ketik pada “Tetapan” dalam menu navigasi.
 3. Pergi ke “Rakaman.”
 4. Dayakan “Rakaman automatik” dengan mengetik tombol boleh alih.
 5. Dayakan tetapan dalam menu pop timbul.

Nota: Jika pilihan berwarna kelabu, ini bermakna pentadbir anda telah mengunci pilihan untuk kumpulan atau akaun anda. Untuk mendayakannya, anda perlu menghubungi pentadbir Zoom anda.

 1. Pilih antara “Rakam pada komputer tempatan” dan “Rakam dalam awan.” Pastikan untuk mendayakan “Hos boleh menjeda/menghentikan rakaman automatik dalam awan” jika anda memilih untuk rakaman awan.
  .

Nota: Tetapan baharu hanya akan digunakan pada mesyuarat masa hadapan anda. Jika anda ingin mendayakan tetapan ini kepada mesyuarat dan mesyuarat yang telah dijadualkan di bawah ID Mesyuarat Peribadi anda, anda perlu menghidupkan rakaman automatik secara manual untuk setiap mesyuarat.

Untuk Perjumpaan Individu

Untuk mendayakan rakaman automatik untuk mesyuarat tertentu, ikut langkah berikut:

 1. Log masuk ke akaun Zoom anda pada portal web Zoom.
 2. Pergi ke “Mesyuarat” dalam menu navigasi.
 3. Pilih “Mesyuarat” di bawah bahagian “Akan Datang”. Anda juga boleh mengklik “Jadualkan Mesyuarat.”
 4. Jika anda memilih pilihan pertama, klik “Edit” seterusnya.
 5. Cari “Pilihan” dan ketik kotak semak di sebelah “Rakam mesyuarat secara automatik.”
 6. Di sini, anda boleh memilih antara menyimpan rakaman “Pada komputer setempat” atau “Dalam awan.”

Nota: Mendayakan rakaman automatik untuk mesyuarat individu tersedia walaupun tetapan belum didayakan oleh pentadbir.

Tanpa Tuan Rumah

Pilihan untuk merakam semua mesyuarat Zum secara automatik tanpa hos hanya tersedia untuk rakaman awan. Untuk merakam mesyuarat dalam awan tanpa hos, dayakan rakaman awan automatik seperti yang diterangkan di atas atau dayakan pilihan “Sertai sebelum hos” sebelum menjadualkan mesyuarat.

Jika anda ingin merakam secara setempat tanpa hos, mereka perlu memberi anda kebenaran untuk berbuat demikian atau menetapkan anda sebagai hos alternatif.

Soalan Lazim

Bagaimana untuk melumpuhkan rakaman automatik pada Zum

Anda boleh berhenti merakam mesyuarat Zum dan webinar secara automatik dengan mengikut langkah yang digariskan di atas.

Bilakah rakaman automatik bermula dalam Zum?

Rakaman awan automatik dalam Zum akan bermula apabila hos menyertai mesyuarat. Hos juga boleh memulakan rakaman awan automatik dengan menggunakan “Benarkan peserta menyertai bila-bila masa”, yang membolehkan peserta menyertai mesyuarat atau webinar sebelum hos. Untuk rakaman tempatan, mesyuarat Zum hanya akan mula dirakam sebaik sahaja hos menyertai.

Bolehkah anda berkongsi rakaman Zoom?

Anda boleh berkongsi rakaman Zum setempat dengan memuat naiknya ke Dropbox, Google Drive atau platform storan pihak ketiga yang lain. Bagi rakaman awan, anda boleh berkongsinya dengan menghantar pautan kepada pengguna lain. Anda boleh menetapkan kata laluan untuk mengehadkan akses kepada pautan, berkongsinya dengan semua orang atau hanya dengan orang tertentu, menetapkan tarikh tamat tempoh dan membenarkan orang lain mengedit, memuat turun atau melihat transkrip video/audio jika ada.

Bolehkah orang lain melihat bahawa saya sedang merakam mesyuarat Zum?

Zoom sentiasa memaklumkan semua peserta bahawa mesyuarat atau webinar sedang dirakam. Untuk pengguna desktop, ini akan ditunjukkan dalam bentuk penafian yang bertanya sama ada anda mahu meneruskan mesyuarat yang sedang dirakam atau meninggalkan. Untuk pengguna mudah alih, akan ada bunyi pada permulaan yang menunjukkan bahawa mesyuarat sedang dirakam atau penafian persetujuan yang meminta mereka menekan “1” jika mereka mahu menyertai mesyuarat yang dirakam.

Perkemaskan Mesyuarat Zum Anda Dengan Rakaman Automatik

Merakam semua mesyuarat Zum dan webinar anda secara automatik menjimatkan masa dan usaha anda untuk mendayakan tetapan sebelum setiap mesyuarat. Dengan mengikut arahan dalam artikel ini, anda akan mempunyai kurang satu item dalam senarai tugasan anda dan tidak perlu risau tentang terlupa menekan butang rakaman sebelum mesyuarat anda bermula.

Adakah anda sudah merakam mesyuarat Zoom? Adakah anda mengikuti langkah dari artikel ini untuk mendayakan tetapan rakaman automatik? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.