Cara Semak Dengan Siapa Lokasi Anda Dikongsi pada iPhone

24

Peranti Apple membolehkan anda berkongsi lokasi anda dengan keluarga dan rakan. Mereka boleh menjejaki lokasi anda, melihat ke mana anda pergi dan memastikan anda selamat. Anda boleh menyesuaikan tetapan ini pada bila-bila masa, tetapi kadangkala anda mungkin terlupa untuk melumpuhkan orang lain daripada melihat di mana anda berada.

Jika anda ingin mengetahui cara menyemak dengan siapa anda telah berkongsi lokasi anda pada iPhone anda, anda telah datang ke tempat yang betul. Artikel ini akan memberitahu anda semua yang anda perlu tahu tentang ciri perkongsian lokasi.

Cara Melihat Dengan Siapa Lokasi Anda Dikongsi

Dengan apl Cari Saya yang disertakan dengan setiap peranti Apple, anda boleh mencari rakan anda dan berkongsi lokasi anda.

Jika anda ingin menyemak senarai orang yang boleh melihat lokasi anda, ikut langkah ini:

  1. Pergi ke tetapan.
  2. Ketik Apple ID anda di bahagian atas.
  3. Ketik “Cari Saya.”
  4. Anda akan melihat senarai orang yang boleh melihat lokasi anda.

Anda juga boleh menggunakan apl “Cari Saya”:

  1. Buka apl “Cari Saya”.
  2. Ketik “Orang”.
  3. Cari mana-mana pengguna dengan “Boleh melihat lokasi anda” di bawah nama mereka. Kapsyen ini bermakna anda berkongsi lokasi anda dengan orang itu.
  4. Jika anda tidak melihat kapsyen “Boleh melihat lokasi anda”, pilih nama untuk mengetahui lebih lanjut.
  5. Jika anda tidak melihat pilihan “Berhenti Berkongsi Lokasi Saya”, pengguna tidak dapat melihat anda.

Bagaimana untuk Berhenti Berkongsi Lokasi Dengan Seseorang pada iPhone?

Keputusan untuk berkongsi lokasi anda dengan seseorang sentiasa milik anda. Jika anda ingin berhenti berkongsi lokasi anda dengan orang tertentu, anda akan gembira mengetahui terdapat pelbagai cara untuk mencapai perkara ini. Kami akan membimbing anda melalui kesemuanya.

Cari Tetapan Saya

Kaedah pertama memerlukan anda mengakses tetapan Cari Saya dan mengalih keluar orang itu:

  1. Pergi ke tetapan anda.
  2. Ketik Apple ID anda di bahagian atas.
  3. Ketik “Cari Saya.”
  4. Ketik nama orang itu daripada senarai orang yang boleh melihat lokasi anda.
  5. Ketik “Berhenti Berkongsi Lokasi Saya.”
  6. Anda akan melihat gesaan yang meminta anda mengesahkan keputusan anda. Ketik “Berhenti Berkongsi Lokasi Saya” sekali lagi.

Cari Apl Saya

Anda boleh menggunakan apl Cari Saya untuk mengedit senarai orang yang boleh melihat lokasi anda.

Inilah yang perlu anda lakukan:

  1. Buka apl Cari Saya.
  2. Pergi ke tab “Orang”.
  3. Anda akan melihat senarai orang yang boleh melihat lokasi anda dan mereka yang lokasinya boleh anda lihat. Mereka yang dapat melihat lokasi anda ditandakan dengan “Boleh melihat lokasi anda.” Pilih sesiapa sahaja yang anda mahu alih keluar daripada senarai.
  4. Ketik “Berhenti Berkongsi Lokasi Saya” dan sahkannya apabila digesa.

Cara lain untuk berhenti berkongsi lokasi anda dengan seseorang adalah dengan meleret ke kiri pada nama mereka dan ketik butang padam.

Orang itu akan dialih keluar daripada senarai melainkan mereka telah memberi anda akses ke lokasi mereka. Dalam kes itu, mereka akan kekal dalam senarai, tetapi “Boleh melihat lokasi anda” akan dialih keluar.

Apl Mesej

Anda boleh menggunakan apl Mesej untuk menyemak sama ada anda berkongsi lokasi anda dengan orang tertentu dan berhenti berkongsi.

Inilah yang perlu anda lakukan:

  1. Buka apl Mesej.
  2. Ketik urutan perbualan dengan orang yang dipersoalkan.
  3. Ketik foto mereka.
  4. Ketik “Berhenti Berkongsi Lokasi Saya.”

Apl Kenalan

Menggunakan apl Kenalan, anda boleh menyemak sama ada anda berkongsi lokasi anda dengan seseorang dan melumpuhkannya jika anda mahu.

Ikuti arahan di bawah untuk berbuat demikian:

  1. Buka apl Kenalan / Buka apl Telefon dan ketik “Kenalan”.
  2. Cari kenalan yang anda mahu berhenti berkongsi lokasi anda dan ketik padanya.
  3. Anda akan melihat pilihan “Berhenti Berkongsi Lokasi Saya” jika anda berkongsi lokasi anda dengan mereka. Ketik ia.
  4. Mesej pop timbul akan muncul meminta anda mengesahkan keputusan anda. Ketik “Berhenti Berkongsi Lokasi Saya” sekali lagi.

Apl Peta

Jika anda mempunyai iOS 13.1 atau lebih baru, anda boleh menggunakan apl Peta untuk berkongsi ETA anda dengan keluarga atau rakan anda semasa anda menggunakan navigasi.

Inilah cara untuk menghentikan ini:

  1. Semasa arahan, ketik “Kongsi ETA.”
  2. Ketik kenalan yang dimaksudkan untuk berhenti berkongsi ETA anda.

Sebaik sahaja anda tiba di destinasi anda, ETA akan berhenti dikongsi.

Cara Berhenti Berkongsi Lokasi Dengan Semua Orang

Selain melumpuhkan perkongsian lokasi dengan orang tertentu, anda boleh mematikan pilihan ini sepenuhnya dan melumpuhkan sesiapa sahaja daripada mengetahui di mana anda berada.

Cari Tetapan Saya

Ikut arahan di bawah untuk berhenti berkongsi lokasi anda menggunakan tetapan anda:

  1. Buka tetapan anda.
  2. Ketik ID Apple anda di bahagian atas.
  3. Ketik “Cari Saya.”
  4. Tukar butang togol di sebelah “Kongsi Lokasi Saya.”

Anda juga boleh menggunakan kaedah ini:

  1. Buka tetapan anda.
  2. Ketik “Privasi.”
  3. Ketik “Perkhidmatan Lokasi.”
  4. Ketik “Kongsi Lokasi Saya.”
  5. Tukar butang togol di sebelah “Kongsi Lokasi Saya.”

Cari Apl Saya

Cara lain untuk melumpuhkan perkongsian lokasi anda ialah dengan melaraskan tetapan dalam apl Cari Saya.

Begini cara melakukannya:

  1. Buka apl Cari Saya.
  2. Akses tab “Saya”.
  3. Tukar butang togol di sebelah “Kongsi Lokasi Saya.”

Perlu diingat bahawa sebaik sahaja anda telah mendayakan semula perkongsian lokasi anda sekali lagi, semua kenalan yang dapat melihatnya akan menyambung semula perkongsian lokasi anda. Untuk mengelakkan ini, anda boleh mengalih keluar sebarang kenalan daripada senarai anda menggunakan salah satu kaedah yang dibincangkan di atas.

Soalan Lazim Tambahan

Berikut ialah jawapan kepada lebih banyak soalan anda tentang perkongsian lokasi pada iPhone anda.

Bagaimanakah Saya Tahu jika Seseorang Berhenti Berkongsi Lokasi Mereka Dengan Saya?

Apabila seseorang berhenti berkongsi lokasi mereka dengan anda, anda tidak akan dimaklumkan tentang fakta itu. Walau bagaimanapun, terdapat cara untuk mengetahui siapa yang melumpuhkan anda daripada menjejaki keberadaan mereka.

Salah satu kaedah ialah menyemak senarai “Orang”:

1. Buka apl “Cari Saya”.

2. Pergi ke tab “Orang”.

3. Anda akan melihat senarai orang yang boleh melihat lokasi anda dan yang membolehkan anda melihat lokasi mereka. Jika orang yang dipersoalkan tiada dalam senarai, ini bermakna mereka telah berhenti berkongsi lokasi mereka dengan anda.

Sebaik sahaja orang itu mengaktifkan semula perkongsian lokasi, anda akan dimaklumkan jika anda masih dalam senarai mereka.

Bolehkah saya berkongsi lokasi saya buat sementara waktu?

Sudah tentu!

Jika anda ingin berkongsi lokasi anda untuk masa yang singkat tetapi tidak mahu bimbang untuk membiarkannya dihidupkan, anda boleh menetapkan pemasa, boleh dikatakan. Inilah yang perlu dilakukan:

1. Buka Tetapan, apl Pemesejan atau Cari apl Saya dan navigasi ke tetapan Perkongsian, seperti yang ditunjukkan di atas.

2. Jika anda sudah berkongsi, ketik pilihan untuk Berhenti Perkongsian dan sahkan.

3. Kemudian, ketik untuk berkongsi. Pilih Kongsi Selama Satu Jam, Kongsi Hingga Penghujung Hari atau Kongsi Selamanya. Pilihan terakhir akan membiarkan perkongsian lokasi anda dihidupkan untuk kenalan itu sehingga anda mematikannya.

Bolehkah saya menghantar lokasi semasa saya tanpa berkongsinya sepanjang masa?

Ya!

Navigasi ke mana-mana apl yang dinyatakan di atas dan cari pilihan perkongsian. Kemudian, ketik ‘Hantar Lokasi Semasa.’ Penerima hanya akan menerima kemas kini sekali sahaja tentang tempat anda berada. Tetapi mereka tidak akan tahu di mana anda berada selepas meninggalkan lokasi itu.

Jejaki Orang Yang Dapat Melihat Lokasi Anda

Walaupun berkongsi lokasi anda boleh berguna, anda mungkin ingin memberi perhatian kepada siapa yang mempunyai akses kepada lokasi anda. Anda boleh menyemak siapa yang mempunyai akses ke lokasi anda dan mengalih keluar mana-mana daripada mereka seperti yang diperlukan. Sebagai alternatif, anda boleh melumpuhkan perkhidmatan lokasi sama sekali.

Adakah anda sering berkongsi lokasi anda dengan orang lain? Apakah kaedah yang anda gunakan untuk merahsiakan lokasi anda? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.