Cara Semak DPI Imej

12

Apabila bekerja dengan imej pada komputer anda, resolusi DPI mereka mungkin menjadi relevan. DPI adalah singkatan kepada Dots Per Inch, dan ia mewakili bilangan piksel yang ada dalam rentang satu inci. DPI yang lebih tinggi biasanya diterjemahkan kepada kualiti imej yang lebih baik.

Memandangkan DPI bukanlah maklumat yang biasa ditemui pengguna dalam kerja seharian, anda perlu menyemak butiran imej untuk mendapatkan maklumat ini. Untuk melakukan ini, buka sifat fail imej melalui Windows Explorer. Sudah tentu, program penyuntingan imej seperti Adobe Photoshop atau GIMP boleh memberi anda maklumat ini juga.

Semak DPI Imej menggunakan Windows File Explorer

Cara paling mudah untuk menyemak resolusi DPI imej adalah dengan menggunakan Windows File Explorer.

 1. Untuk memaparkan File Explorer, tekan butang Windows + E pada papan kekunci anda pada masa yang sama. Anda juga boleh mengklik logo Windows di sudut kiri bawah bar tugas anda dan mula menaip “File Explorer.”
 2. Gunakan Penjelajah Fail untuk menavigasi ke lokasi imej yang ingin anda semak.
 3. Klik kanan pada fail imej dan klik Properties di bahagian bawah menu.
 4. Dalam menu Properties, klik tab Butiran.
 5. Tatal ke bawah ke bahagian Imej menu, anda akan melihat dua nilai yang memberi anda DPI imej anda: Resolusi Mendatar dan Resolusi Menegak.

Jika anda sering menggunakan imej pada komputer anda dan maklumat DPI adalah berkaitan dengan anda, anda boleh menyesuaikan reka letak File Explorer supaya ia sentiasa memaparkan maklumat ini juga.

 1. Menggunakan File Explorer, navigasi ke folder yang mengandungi imej anda.
 2. Klik tab Lihat pada menu atas.
 3. Pilih Butiran sebagai reka letak paparan untuk folder ini.
 4. Bahagian tengah tetingkap kini akan menunjukkan fail imej anda (dan mana-mana fail lain juga) diisih ke kiri.
 5. Perhatikan lajur yang mengandungi pelbagai butiran di sebelah kanan nama fail dan klik kanan pada mana-mana nama lajur.
 6. Klik Lagi… di bahagian bawah menu.
 7. Menu Pilih Butiran akan muncul.
 8. Di sini, tatal ke bawah ke pilihan Resolusi Mendatar dan Resolusi Menegak dan tandakan kotak masing-masing.
 9. Klik OK untuk menutup menu.
  Foto - Pilih Tetingkap Butiran
 10. Kini anda sepatutnya melihat dua lajur baharu, menunjukkan kepada anda resolusi DPI untuk setiap imej. Anda juga boleh mengisih fail dengan mengklik setiap nama lajur. Jika anda sedang mencari DPI tertentu, tuding dengan kursor tetikus anda di atas pengepala lajur sehingga anda melihat anak panah di sebelah kanan nama lajur, menunjuk ke bawah. Klik anak panah untuk mendedahkan menu penapis dan pilih mana-mana nilai DPI yang mungkin ada pada fail anda. Pemilihan foto - nilai DPI

Semak DPI Imej dengan Adobe Photoshop

Sebagai alat penyuntingan imej terbaik untuk ramai profesional, Photoshop membolehkan anda menyemak DPI imej pada bila-bila masa. Untuk menyemak ini, ikuti beberapa langkah ini.

 1. Buka imej yang anda mahu dalam Photoshop.
 2. Pada menu atas, klik tab Imej.
 3. Klik Saiz Imej, anda juga boleh mengakses menu ini dengan menekan Alt + Shift + I pada papan kekunci anda.
 4. Dalam bahagian Saiz Dokumen, anda akan melihat nilai Resolusi. Itu DPI anda, cuma pastikan unit dalam menu lungsur di sebelahnya ialah Piksel/Inci.

Walaupun Photoshop tidak secara eksplisit melabelkan nilai ini sebagai DPI, sebaliknya PPI (piksel per inci), ia secara praktikalnya memberikan anda maklumat yang hampir sama.

Semak DPI Imej Menggunakan GIMP

Dengan harga yang mahal, Photoshop mungkin bukan alat yang paling mudah diakses di luar sana untuk majoriti orang. Itulah sebabnya ramai yang menggunakan GIMP, aplikasi penyuntingan imej sumber terbuka yang percuma untuk digunakan. Dan ia memberikan anda maklumat tentang resolusi DPI imej anda juga.

 1. Buka imej yang anda mahu dalam GIMP.
 2. Sama seperti dalam Photoshop, klik tab Imej dari menu atas.
 3. Sekarang klik pilihan Skala Imej….
 4. Di sebelah nilai resolusi X dan resolusi Y, pilih pilihan piksel/masuk daripada menu lungsur.
 5. Nilai resolusi kini akan menunjukkan kepada anda DPI imej.

Logik yang sama digunakan di sini seperti dalam Photoshop – piksel per inci mewakili DPI imej anda.

Mencari DPI Imej

Sama ada anda ingin menyemak DPI imej atau anda ingin menukarnya, terdapat pelbagai cara untuk melakukannya. Walaupun File Explorer dalam Windows membenarkan anda hanya melihat DPI, aplikasi penyuntingan foto membolehkan anda memanipulasi saiz imej dan resolusi DPI.

Adakah anda rasa petua ini berguna? Sejauh manakah nilai DPI untuk kerja anda? Sila kongsikan pendapat anda di bahagian komen di bawah.