ChatGPT Berada pada Kapasiti Sekarang – Perkara Yang Perlu Dilakukan

14

Sejak ChatGPT dilancarkan, pengguna telah terobsesi untuk menerokai kemungkinan dan batasan alat AI. Walau bagaimanapun, keseronokan anda terhadap chatbot lanjutan ini mungkin terganggu apabila anda menerima mesej “ChatGPT berada pada kapasiti sekarang”.

Mesej ralat ini terkenal biasa dan berkemungkinan punca utama kekecewaan pengguna ChatGPT. Mari lihat maksud “ChatGPT pada kapasiti sekarang” dan cara anda boleh membetulkannya.

Apakah Maksud “ChatGPT Pada Kapasiti Sekarang”?

Dengan semua gembar-gembur dan potensi penggunaan teknologi AI, ChatGPT mendapat permintaan tinggi. Ini bermakna beribu-ribu orang di seluruh dunia sedang mengakses chatbot pada masa yang sama.

Jika bilangan pengguna serentak menjadi terlalu tinggi, pelayan mungkin tidak dapat membalas permintaan baharu. Ini ialah punca paling biasa mesej ralat “ChatGPT berada pada kapasiti sekarang”. Walau bagaimanapun, mungkin terdapat punca lain masalah itu juga.

Anda mungkin melihat mesej tersebut kerana masalah di pihak anda seperti:

 • Pemandu ketinggalan zaman
 • Pelayan proksi
 • Serangan perisian hasad
 • Isu pelayar

Jika mesej “ChatGPT berada pada kapasiti sekarang” muncul lebih kerap daripada biasa, anda boleh mencuba beberapa teknik untuk menyelesaikan isu tersebut.

Membetulkan Ralat “ChatGPT Is at Capacity Right Now”.

Sebelum anda cuba menyelesaikan isu ini, anda harus menyemak sama ada pelayan ChatGPT menghadapi masalah. Jika demikian keadaannya, anda tidak akan dapat melakukan apa-apa lagi untuk menjalankan perkhidmatan semula.

Semak sama ada ChatGPT Berfungsi

Apabila anda mendapat mesej “ChatGPT berada pada kapasiti sekarang”, cuba muat semula tapak web. Jika itu tidak berjaya, anda boleh log keluar dan log masuk untuk melihat sama ada itu akan menjadikan ChatGPT tersedia semula. Kedua-dua kaedah mudah ini boleh mengubah kedudukan anda dalam baris gilir pelayan, menjadikan platform berfungsi semula.

Walau bagaimanapun, anda mungkin masih melihat mesej ralat yang sama. Dalam kes itu, adalah lebih baik untuk menyemak sama ada tapak berfungsi dengan betul.

Untuk melakukan itu, gunakan perkhidmatan seperti DownDetector atau Adakah Ia Turun Sekarang. Kedua-duanya menyemak status tapak web yang diingini – anda hanya perlu memasukkan “OpenAI” ke dalam kotak carian dan tekan “Enter.”

Jika perkhidmatan yang disebutkan melaporkan tapak tersebut tidak berfungsi, hanya satu perkara yang boleh anda lakukan: hanya berhenti menggunakan ChatGPT buat seketika. Ambil rehat setengah jam sebelum kembali ke perkhidmatan dan semak sama ada ia kembali dalam talian.

Sebaliknya, jika nampaknya ChatGPT berfungsi seperti biasa, anda mungkin perlu memeriksa persediaan anda.

Kosongkan Cache Pelayar

Penyemak imbas anda kadangkala boleh menyebabkan masalah, bukan sahaja dengan ChatGPT tetapi dengan tapak web lain juga. Penyebab yang paling biasa dalam kes tersebut ialah cache penyemak imbas. Nasib baik, membetulkan isu itu adalah mudah dan memerlukan anda hanya mengosongkan cache penyemak imbas anda.

Walau bagaimanapun, sebelum mengosongkan cache, anda harus cuba melancarkan ChatGPT dalam tetingkap peribadi atau mod inkognito. Dalam mod itu, penyemak imbas anda tidak akan menggunakan data biasa, jadi ia akan bertindak sama dengan berkesan seolah-olah datanya telah dikosongkan.

Jika laluan inkognito tidak menghasilkan hasil, teruskan untuk mengosongkan cache.

Untuk Firefo

 1. Klik pada “Tetapan” (menu “hamburger” di bahagian atas sebelah kanan).
 2. Pergi ke “Privasi & Keselamatan.”
 3. Tekan “Kosongkan Data…”
 4. Pilih sama ada untuk mengosongkan kuki, cache atau kedua-duanya dan klik “Kosongkan”.

Harap maklum bahawa mengosongkan kuki dan data tapak akan melog keluar anda daripada semua tapak. Dengan mengambil kira perkara ini, mungkin lebih baik untuk mengosongkan cache sahaja dahulu, semak sama ada masalah telah diselesaikan dan kosongkan kuki hanya jika tiada apa-apa yang berubah.

Untuk Chrome

 1. Pergi ke “Tetapan” (tiga titik tegak di bahagian atas sebelah kanan).
 2. Navigasi ke “Privasi dan Keselamatan.”
 3. Klik pada “Kosongkan data penyemakan imbas.”
 4. Pilih perkara yang anda mahu padamkan – cache, kuki, sejarah penyemakan imbas, sejarah muat turun, kata laluan atau semua.
 5. Pilih menu lungsur turun “Julat masa” dan pilih tempoh.
 6. Tekan “Kosongkan data.”

Seperti Firefox, mengosongkan data tertentu memerlukan anda log masuk ke tapak web sekali lagi. Jika anda memilih untuk mengosongkan kata laluan dan data log masuk lain, anda perlu memasukkan bukti kelayakan anda secara manual.

Untuk Edge

 1. Klik pada “Tetapan” (tiga titik di bahagian atas kanan) atau gunakan pintasan papan kekunci Alt + F.
 2. Masukkan submenu “Privasi, carian dan perkhidmatan”.
 3. Pilih “Kosongkan data penyemakan imbas”, kemudian pergi ke “Pilih perkara yang hendak dikosongkan.”
 4. Pilih julat masa untuk pemadaman data.

Semak Rangkaian Anda

Rangkaian yang perlahan boleh menyebabkan ChatGPT berfungsi dengan buruk atau tidak berfungsi sama sekali. Jika anda mengesyaki sambungan rangkaian anda mungkin menjadi punca isu ini, pastikan tiada apa-apa yang menghalang trafik anda.

Semak sama ada isyarat stabil jika anda menggunakan rangkaian kabel. Peranti anda harus menunjukkan sama ada sambungan anda mengalami sebarang masalah prestasi. Jika anda menyemak imbas melalui Wi-Fi, pastikan anda disambungkan ke rangkaian yang betul dan ia tidak rosak.

Pengguna VPN juga boleh menghadapi masalah mendapatkan tapak web berfungsi dengan betul. Ini mungkin berlaku jika pelayan VPN anda tidak mempunyai kelajuan internet yang baik. Dalam kes itu, cuba akses ChatGPT dengan VPN anda dimatikan.

Jika anda masih tidak membolehkan ChatGPT berfungsi, anda mungkin perlu melihat sama ada pemacu rangkaian anda dikemas kini. Begini cara untuk melakukannya:

 1. Tekan Win + X pada papan kekunci anda.
 2. Pilih “Pengurus Peranti.”
 3. Cari “Penyesuai rangkaian” di bar sisi kiri dan klik dua kali padanya.
 4. Cari penyesuai rangkaian anda dan klik kanan padanya.
 5. Klik pada “Kemas kini pemacu.”
 6. Pilih “Cari secara automatik untuk pemandu.”

Ambil perhatian bahawa kaedah ini mungkin tidak selalu berfungsi. Dalam kes itu, cari pemacu terkini untuk penyesuai rangkaian anda dan lihat jika anda boleh memuat turun dan memasangnya secara manual.

Akhir sekali, jika tiada apa-apa lagi yang berkesan, anda boleh mencuba tetapan semula rangkaian. Tetapan semula akan menangani sebarang konfigurasi rangkaian yang salah dan memulihkan semuanya kepada lalai.

 1. Tekan butang Win pada papan kekunci anda, kemudian pergi ke “Tetapan.”
 2. Pilih “Rangkaian & Internet.”
 3. Klik pada “Tetapkan semula rangkaian”, kemudian sahkan tindakan dengan memilih “Tetapkan semula sekarang.”

Bagaimana jika Tiada Kaedah Berfungsi?

Jika anda sering menghadapi ralat “ChatGPT berada pada kapasiti sekarang” dan tiada kaedah yang dicadangkan berkesan, anda mempunyai beberapa pilihan lagi.

Pertama, anda boleh melaporkan isu tersebut kepada OpenAI. Ini adalah mudah untuk dilakukan menggunakan perkhidmatan ini pusat bantuan.

Sebagai alternatif, anda boleh mempertimbangkan untuk melanggan ChatGPT Plus. Langganan mungkin membenarkan anda akses tanpa gangguan kepada chatbot.

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, pelayan ChatGPT biasa boleh menjadi terharu. Dalam kes sedemikian, pelayan akan memberi keutamaan akses kepada pelanggan. Jika anda memutuskan untuk melanggan, anda akan menghadapi lebih sedikit masalah untuk melalui trafik yang sibuk.

Selain itu, ChatGPT Plus menyediakan akses ciri baharu yang eksklusif dan dilaporkan lebih pantas dalam menjawab pertanyaan. Semua perkara dipertimbangkan, ia boleh menjadi pelaburan yang berbaloi jika anda seorang peminat ChatGPT yang besar.

Jangan Biarkan Isu Kapasiti Mengganggu Sesi ChatGPT Anda

Menyelesaikan masalah “ChatGPT berada pada kapasiti sekarang” akan membolehkan anda meneroka teknologi AI terobosan sepuas hati anda. Dengan halangan itu, anda akan dapat melihat ChatGPT dalam kuasa penuhnya dan menggunakannya untuk tujuan peribadi atau profesional.

Adakah anda menyelesaikan isu “ChatGPT berada pada kapasiti sekarang”? Apakah yang menyebabkan masalah itu? Beritahu kami dalam ulasan di bawah.