Cincin pintar Apple mungkin membolehkan kawalan gerakan udara pada iGlassnya

21

© NextPit

Apple masih belum melancarkan set kepala realiti campuran pertamanya tahun depan. Walaupun butiran yang mengelilingi peranti itu adalah terhad, beberapa paten oleh gergasi Cupertino telah memberikan petunjuk tentang perkara yang perlu kita jangkakan pada tahun-tahun akan datang. Pemfailan baharu menunjukkan bahawa Apple mahu menggunakan cincin pintar untuk membolehkan kawalan berbilang dimensi dan gerak isyarat di udara.

Menariknya, paten yang dilihat oleh PatentlyApple mendedahkan sejenis aksesori boleh pakai yang digunakan seiring dengan set kepala realiti lanjutan yang datang dalam bentuk cincin. Tidak seperti cincin pintar semasa seperti cincin Oura atau versi Ultrahuman yang digunakan dalam menjejaki biometrik pemakai, cincin Apple yang dibincangkan direka untuk menambah kawalan mendalam untuk set kepala.

Udara tanpa henti dan gerak isyarat 3D apabila menggunakan cincin Apple

Pada satu lakaran, paten itu menggambarkan cincin Apple yang dipakai pada jari telunjuk yang membuat isyarat cubitan menghasilkan isyarat segi empat sama. Mungkin, tindakan ini boleh ditetapkan untuk mengeluarkan arahan khusus apabila berinteraksi dengan kandungan yang dipaparkan pada peranti Apple VR/AR.

Cincin pintar Apple sebagai pengawal untuk set kepala Reality AR VR

Cincin Apple digunakan dalam mengawal set kepala berasaskan Realiti / © Patently Apple

Terdapat juga senario berbeza di mana jari telunjuk disentuh ke jari tengah dalam gerak isyarat keratan. Isyarat melihat isyarat gelombang yang berbeza, yang bermaksud ini boleh diprogramkan untuk jenis arahan lain tanpa bergantung pada pengawal pegang tangan seperti Meta’s Quest Pro.

Selain cincin tunggal, paten juga menunjukkan gabungan beberapa cincin yang dipakai oleh pengguna pada masa yang sama. Begitu juga, beberapa gerakan boleh dilakukan apabila lebih banyak cincin ditambah.

Bilakah kita akan melihat cincin Apple pintar dikeluarkan?

Pemfailan paten tidak bermakna teknologi yang disertakan akan melihat daripada berlaku pada peranti berasaskan Realiti sebenar. Ini mungkin juga memberitahu bahawa Apple mempunyai peranti cincin boleh pakai yang dirancang, walaupun tidak jelas sama ada kita akan melihatnya terlebih dahulu sebagai penjejak kesihatan kendiri.

Apakah pendapat anda tentang cincin pintar? Adakah anda fikir ia adalah boleh pakai penting yang perlu dibuat oleh Apple? Kami ingin mendengar jawapan anda.

Sumber:
PatentlyApple