Cip Galaxy Watch 6 Samsung Mungkin Hanya Menawarkan Bonggol Kelajuan Sederhana

24
© NextPit

Tidak seperti pada telefon pintar yang mendapat cipset baharu setiap tahun, pemproses pada peranti boleh pakai jarang diperbaharui. Ini juga berlaku untuk Samsung, yang telah menjanakan jam tangan pintar Galaxynya dengan SoC Exynos W920 yang sama selama dua tahun berturut-turut. Hari ini, dilaporkan bahawa syarikat Korea itu bersedia untuk melengkapkan Galaxy Watch 6 dengan pemproses baharu dan lebih pantas.

Tanpa memetik sumbernya, SamMobile meramalkan bahawa Samsung akan menggantikan Exynos W920 yang ditemui Galaxy Watch 5 dan Watch 5 Pro (ulasan) dengan Exynos W980 pada Galaxy Watch 6. Dikatakan bahawa cip terbaru itu akan menawarkan sehingga 10 peratus lebih pantas Prestasi CPU berbanding pendahulunya, walaupun tidak diperincikan sejauh mana bahagian GPU telah bertambah baik.

  • Baca juga: 10 Cara Terbaik untuk memanjangkan hayat bateri Samsung Galaxy Watch 5 (Pro)

Bukan peningkatan kelajuan drastik untuk pemproses jam tangan pintar Samsung 2023

Jika nombor yang dikongsi adalah benar, Exynos W980 akan menjadi peningkatan sederhana berbanding dengan W920. Sistem-on-cip yang terakhir telah dilancarkan pada 2021 dan menawarkan peningkatan 20 peratus dalam CPU dan sehingga 10x kuasa grafik.

Pada masa yang sama, ia telah mendedahkan bahawa Exynos W980 akan berdasarkan proses 5 nm yang sama. Walau bagaimanapun, telah disebut bahawa Samsung akan menggunakan litografi 5 nm yang dipertingkatkan, yang dijangka akan menjadikan cip lebih cekap kuasa, sekali gus meningkatkan hayat bateri pada peranti.

Ulasan Samsung Galaxy Watch 5 Pro

Samsung memuatkan bateri 590 mAh dalam selongsong besar. By the way, jam tangan juga menyokong pengecasan tanpa wayar. / © NextPit

Di luar pemproses, pensijilan telah dikesan mendedahkan bahawa Samsung Galaxy Watch 6 menggunakan kapasiti bateri yang lebih besar. Ia juga dikhabarkan bahawa Galaxy Watch 6 Pro yang lebih besar dan lebih mahal boleh membawa kembali bezel berputar kegemaran Galaxy Watch 4 Classic. Di samping itu, terdapat dakwaan Samsung menggunakan kaca curvier tahun ini.

Samsung dijangka akan mengumumkan Galaxy Watch 6 dan Watch 6 Pro pada Unpacked seterusnya yang boleh bermula pada bulan Ogos. Tablet Galaxy Z Fold 5, Galaxy Z Flip 5 dan kalis air Galaxy Tab S9 juga harus didedahkan pada acara yang sama.

Apakah ciri yang perlu ditambah atau dinaik taraf oleh Samsung pada Galaxy Watch 6 untuk menjadikannya jam pintar yang menonjol? Beritahu kami di bahagian komen.

Sumber:
SamMobile