Ciri berasaskan satelit Samsung mungkin mengatasi iPhone

10
© Apple / Petikan Skrin: NextPit

Kesambungan satelit muncul dalam iPhone 14 tahun lepas, dan Galaxy S23 dijangka menyampaikan teknologi yang sama, tetapi ia adalah kekecewaan besar bagi peminat selepas Samsung mengesahkan bahawa mereka menangguhkan pelancaran ciri ini. Perkembangan terbaru daripada syarikat itu menunjukkan mereka hampir memperkenalkan sambungan satelit pada peranti Galaxy melalui rangkaian bukan daratan 5G.

Samsung Electronics telah mengumumkan bahawa ia telah berjaya menunjukkan komunikasi satelit langsung pada telefon pintar berdasarkan teknologi modem 5G NTN (rangkaian bukan daratan). Modem Exynos 5300 adalah cip pertama yang serasi dengan ciri ini, yang berkemungkinan juga akan dilengkapi pada peranti Samsung Galaxy yang akan datang.

  • Jangan ketinggalan: Cara menggunakan SOS kecemasan melalui Satelit pada iPhone

Teknologi berasaskan satelit Samsung mengalahkan Apple

Seperti Starlink SpaceX, 5G NTN akan bergantung pada satelit orbit rendah untuk membekalkan akses internet di kawasan terpencil, terutamanya di tempat Wi-Fi atau liputan selular lemah atau tiada. Berbanding dengan SOS kecemasan Apple melalui satelit yang terhad kepada pemesejan dan koordinat lokasi penghantaran, Samsung mendayakan pemesejan dua hala dan sokongan untuk menghantar imej dan video.

Kesambungan berasaskan Satelit Samsung pada telefon pintar Galaxy

Kesambungan satelit Samsung untuk telefon pintar menggunakan rangkaian bukan daratan 5G / © Samsung

Samsung mendakwa bahawa mereka dapat mencapainya melalui reka bentuk modem Exynos 5300, membolehkan ramalan lokasi yang tepat dan meminimumkan Kesan Doppler. Yang terakhir ini lazim dalam kes sambungan satelit mudah alih kerana menggerakkan satelit orbit rendah dan pengguna akhir di darat menyebabkan kekerapan berubah, merendahkan sambungan dan meningkatkan kependaman.

Bilakah Samsung mengeluarkan komunikasi satelit pada peranti Galaxy?

Ia masih tidak diketahui bila Samsung akan melancarkan sambungan satelit pada telefon pintar Galaxy. Ada kemungkinan Galaxy Z Fold 5 dan Galaxy Flip 5 boleh menjadi perkakasan pertama yang tiba dengan teknologi ini. Pada masa yang sama, Samsung belum mengumumkan penyedia satelit mana yang mereka bekerjasama sebaik sahaja mereka melancarkan perkhidmatan itu secara rasmi.

Bagi Apple, mereka menjadikan perkhidmatan berasaskan satelit percuma selama dua tahun pada mana-mana model iPhone 14. Cupertino setakat ini telah mendayakan ciri ini di beberapa negara termasuk Amerika Syarikat, Kanada, Jerman, Perancis, Ireland dan UK.

Adakah anda menganggap perkhidmatan berasaskan satelit penting dalam membeli telefon pintar anda yang seterusnya? Kami ingin mendengar pendapat anda tentang perkara ini.

Sumber:
Samsung