Ciri iPadOS 13 baharu terbaik untuk dicuba hari ini

13

© Apple (Tangkapan skrin: NextPit)

Pada Apple WWDC musim panas ini, syarikat itu mengumumkan bahawa iPad akhirnya akan mendapat OS sendiri – iPadOS 13. Ia kini telah mula dilancarkan kepada pengguna dan terdapat beberapa ciri baharu yang hebat. Jika anda baru sahaja mengemas kini kepada iPadOS 13, lihat petua dan kiat ini.

iPadOS baharu menggabungkan aspek macOS dan iOS untuk mencipta sistem pengendalian yang lebih disesuaikan dengan format tablet. Berikut ialah empat ciri terbaik yang perlu anda semak dahulu.

  • iPadOS: Apple memberikan iPad sistem pengendaliannya sendiri

Lompat ke:

  1. Togol suis untuk mematikan fungsi lokasi
  2. Perlindungan kanak-kanak yang dipertingkatkan dengan iPadOS
  3. Luncurkan Atas untuk penukaran apl yang lebih pantas
  4. Berbilang tugas dengan Split View
  5. Mula mengedit teks dengan gerak isyarat
  6. Menaip lebih pantas dengan QuickPath

Matikan penjejakan lokasi

Menyembunyikan lokasi anda setakat ini tidak mudah di Apple, kerana walaupun pengesanan GPS dimatikan, data lokasi masih dikumpulkan daripada telefon pintar siri iPhone 11. Dengan kemas kini 13.3.1, keselamatan privasi anda kini telah ditingkatkan dan membolehkan anda mematikan cip jalur ultra lebar (cip U1) secara manual.

Apa yang anda perlu lakukan ialah pergi ke: Tetapan> Privasi> Perkhidmatan Lokasi> Perkhidmatan Sistem, dan cari item Rangkaian & Komunikasi Tanpa Wayar di sana. Jika anda meluncurkan suis ke atas, cip U1 dinyahaktifkan.

Perlindungan kanak-kanak yang dipertingkatkan dengan iPadOS

Masa skrin ialah jawapan Apple kepada Pautan Keluarga Google. Di sini anda boleh melihat kedua-dua gelagat penggunaan anak anda dan anda boleh menetapkannya secara manual. Jadi anda memutuskan, antara lain, berapa lama anak anda boleh menggunakan apl dalam sehari, halaman dalam talian yang mereka lawati dan dengan siapa mereka bercakap. Setakat ini, kanak-kanak telah dapat memintas masa skrin untuk menambah kenalan baharu pada buku alamat anda. Ini kini telah diperbaiki oleh kemas kini iOS 13.3.1 baharu.

Gunakan Slide Over untuk penukaran apl yang lebih pantas

Baharu pada iPadOS 13 ialah ciri penukaran apl yang dipertingkat yang dipanggil Slide Over. Leret ke atas dari bahagian bawah skrin untuk membuka dok. Dari sana, sentuh dan tahan apl yang ingin anda tambahkan pada Slide Over dan seretnya ke sisi skrin. Anda boleh mengulangi proses itu jika anda ingin menambahkan beberapa apl pada Slide Over. Anda juga boleh meleret masuk dari sebelah kanan skrin anda untuk membuka menu Slaid Over, dan kemudian gunakan bar di bahagian bawah tetingkap untuk melayari apl yang telah anda buka, tanpa kehilangan apl utama anda. Anda boleh membuat mana-mana apl yang sedang dibuka dalam Slide Over untuk pergi ke skrin penuh dengan menyeretnya ke bahagian tengah atas skrin.

Berbilang tugas dengan Split View

Multitasking juga telah diolah semula pada iPadOS 13. Split View membolehkan anda bekerja pada dua projek pada masa yang sama. Anda juga kini boleh membuka berbilang tetingkap apl yang sama. Apple menggunakan contoh Notes untuk menunjukkan ciri ini. Dengan memilih nota daripada bar sisi dan menyeretnya ke sisi skrin, anda boleh membukanya dalam tetingkap baharu. Sistem pengendalian akan memastikan kedua-dua tetingkap apl terbuka pada masa yang sama, membelah bahagian tengah skrin. Anda kemudian boleh mengedit kedua-dua nota secara bebas. Anda boleh membuka tetingkap ketiga apl yang sama, tetapi anda hanya boleh membahagi dua pada skrin pada satu-satu masa.

Anda tidak perlu bekerja dengan apl yang sama untuk menggunakan Skrin Pisahkan. Anda boleh membuka Nota dan Mel dengan mudah, atau Mel dan Foto, sebagai contoh. Untuk melakukan ini, leret ke atas dari bahagian bawah skrin untuk membuka dok dan seret apl yang ingin anda tambahkan pada Skrin Pisah ke sisi skrin. Ia amat berguna untuk menyeret dan menjatuhkan foto antara apl. Untuk keluar dari Skrin Pisah, seret pembahagi ke kedua-dua belah skrin, meminimumkan apl yang ingin anda tendang keluar.

Mula mengedit teks dengan gerak isyarat

Mengedit teks sentiasa menjadi sedikit kesakitan pada peranti skrin sentuh, tetapi dengan iPadOS 13, perkara menjadi lebih mudah. Anda kini boleh mengedit teks dengan gerak isyarat. Untuk memilih teks, ketik dan tahan perkataan sehingga ia diserlahkan. Anda kemudian boleh menyeret jari anda di sekeliling skrin untuk memilih perkataan tambahan untuk menyerlahkan frasa atau perenggan dengan cepat.

Sebaik sahaja anda memilih teks yang ingin anda edit, terdapat beberapa gerak isyarat baharu yang menjimatkan anda daripada membuka menu untuk memotong, menyalin dan menampal. Anda boleh menyalin teks dengan mencubit menggunakan tiga jari. Apple telah mereka bentuknya untuk berasa seperti anda mengambil perkataan itu dari skrin. Untuk memotong teks, anda perlu melakukan gerak isyarat mencubit tiga jari dua kali berturut-turut. Untuk menampal teks, anda perlu menggunakan gerak isyarat terbalik – cubit ke bawah dan keluar dengan tiga jari – seolah-olah anda menjatuhkan teks semula ke skrin. Jangan lupa untuk memilih di mana anda mahu teks yang ditampal disisipkan dahulu.

Anda boleh membuat asal perubahan dengan leret tiga jari ke kiri jika anda membuat kesilapan. Jika anda secara tidak sengaja membuat asal perubahan dengan mencetuskan gerak isyarat ini, anda boleh leret ke kanan menggunakan tiga jari untuk membuat semula pengeditan.

Menaip lebih pantas dengan QuickPath

Jika anda ingin mempercepatkan penaipan anda pada iPad, cuba QuickPath. Untuk membuka QuickPath, cubit papan kekunci iPad anda dengan dua jari untuk mengecilkannya ke dalam versi yang lebih kecil. Anda boleh menggunakan bar di bahagian bawah papan kekunci untuk menyeret dan menjatuhkannya ke kedudukan yang mudah pada skrin. Seterusnya, anda hanya perlu meleret jari anda merentasi papan kekunci untuk menaip, sama seperti yang kita lihat dengan ciri menaip leret lain pada Android. Apple berkata ia telah direka bentuk untuk menambah baik penaipan satu tangan pada iPad yang lebih besar, memandangkan sebelah tangan biasanya berada di bahagian bawah tablet dan bukannya menggenggam ke sisi dengan ibu jari yang tergantung pada paparan.

Pernahkah anda melihat sebarang ciri baharu yang menarik pada iPadOS 13? Kongsi kegemaran anda di bahagian komen di bawah.